Humanitarna trka za brata i ranjene u masakru 4. maja (FOTO/VIDEO)

31. December 2023.
Jovan je uspeo! Stigao je u manastir Tumane
Screenshot_27
Jovan Mitrović stigao na cilj u manastir Tumane. Foto: Privatna arhiva

Autor:  Dr Slavica Plavšić

Jovan Mitrović, u planiranom vremenu i bez problema stigao je na cilj, u Manastir Tumane. Juče je krenuo sa Ravnog Gaja, mesta gde su ubijena njegova braća Peca i Marko i još četvorica mladih iz Malog Orašja: Lazar Milovanović, Nemanja Stevanović, Aleksandar Milovanović i Nikola Milić, i gde su teško povređeni: Jovan (21), Nemanja (22), Miloš (24). Teško su povređene i Anđela (17) i  Andrijana Mitrović, koja je nedavno napunila 18 godina. Ove dve devojke su  iz Malog Orašja, ali su se te večeri zatekle u Duboni.

 

Foto: Privatna arhiva

Jovan je ovom humanitarnom trkom ostvario želju svog brata Petra Mitrovića Pece, koji za života nije stigao na hodočašće u manastir Tumane. On je, u pratnji prijatelja i fizioterapeuta, uspeo da za nepuna dva dana istrči deonicu dugu 96 km. Juče je pretrčao oko 50 km, a danas drugih 46 km. 

 

Jovan Mitrović. Foto: Privatna arhiva

Na ulasku u dvorište manastira, zastao je uz erupciju emocija koje su proključale iz njega.

Puno mi je srce i sav sam u suzama! Uspeo sam. Ostvario sam veliki cilj! Presrećan sam i uzbuđen! 

 

 

Kad sam ga pitala ima li još nešto da nam kaže ili poruči, rekao je: Molim Vas, napišite Vi nešto. Ja sam sve svoje reči zadnjih dana potrošio“.

Nije ni čudo. Odavno neka akcija nije izazvala takvu medijsku pažnju i interesovanje kao ova.

Lepe i radosne vesti, Jovan je najpre podelio sa suprugom Sarom i ćerkicom, kao i sa roditeljima, rodbinom  i prijateljima, koji su ga u petak i subotu bodrili i pratili. 

 

Jovan Mitrović sa porodicom. Foto: Privatna arhiva

Odmorio se pa se u nedelju 31. decembra ujutru pričesto u manastiru kao završni čin ove velike i važne humane misije.

 

414479969_7201322626573047_537098464125457220_n
viber_image_2023-12-30_22-51-10-510

Petar Mitrović-Peca (25), preminuo je 50 dana nakon masakra, od komplikacija, mnogobrojnih povreda i operacija koje je imao u Urgentnom centru u Beogradu, gde je bio lečen. Rođen je 12. avgusta, 1997. godine, a svoj 26. rođendan nije dočekao.

Peca je bio vredan, požrtvovan mladić koji se trudio da očuva tradicionalne vrednosti u mirnom šumadijskom selu Malo Orašje. Mnogo je voleo svoje selo i mnogo je učinio za njegov napredak.

Peca je pokrenuo ponovno otvaranje fudbalskog kluba Ravni Gaj, u kome je igrao. Takođe je bio osnivač i predsednik folklornog društva Malo Orašje. Bio je član Airsoft kluba Semendria i član lovačkog udruženja, koje od ove sezone nosi njegovo ime: Lovačka sekcija Petar Mitrović Malo Orašje.

U vreme korone, bio je volonter, nosio je lekove i hranu starima i bolesnima.

Peca je bio veoma omiljen u selu i svima mnogo nedostaje. Oko njega se okupljalo veliko društvo devojaka i momaka od 15-30 godina. Nikome nije smetala generacijska razlika, svako se tu snašao i bio je deo društva koje se okupljalo kod Pece u vikendici. Tamo su provodili nezaboravne zimske večeri, uz čuvene Pecine palačinke, kokice, muziku, zabavu. Društvo je svuda bilo zajedno… ali kod Pece je uvek bilo najlepše.

 

Petar Mitrović. Foto: Privatna arhiva

Petar je bio veliki vernik. Redovno je odlazio u crkvu, postio je sredom i petkom, i ceo uskršnji post. Voleo je sve ljude i svi su voleli njega. Decu je obožavao, a za Novu godinu je bio Deda Mraz i ulepšavao je praznike roditeljima i deci.

Kada je izdahnuo, 23. juna predveče, zamrlo je čitavo selo i cela Srbija jer vesti o tome da je još neko od ranjenih u masakru životno ugrožen, uopšte nije bilo.
U fokusu medija je, nažalost, i dalje bio ubica i njegov život.

Petar je srednji sin  Biljane i Vladana Mitrovića iz Malog Orašja. Najstariji sin je Nikola (28), zatim Petar (26) i najmlađi Jovan (22).  Vladanov brat, Dragan Mitrović je otac ubijenog Marka Mitrovića(18).

Jovan je 29. decembra u 8 sati ujutru, započeo trku od Ravnog Gaja do manastira Tumane, posvećenu svojoj streljanoj braći Petru i Marku Mitroviću, a ostvareni prihod doniraće teško ranjenim mladima i devojkama iz Orašja. Ovom trkom je istovremeno ostvario dugogodišnju želju svog brata Pece, koji to nije stigao da uradi.

 

Braća Mitorivć i ćerka Jovana Mitrovića. Foto: Privatna arhiva

Jovan je, inače, profesionalni fudbaler, dobro utreniran, suprug i otac male devojčice. U masakru 4. maja, teško je povređena i njihova sestra od strica, Andrijana Mitrović. Njen otac je rođeni brat Vladana i Dragana, i preminuo je pre deset godina. Andrijana sa majkom Milanom, živi od 35.000 dinara prihoda na koje ima pravo do juna meseca, kada Andrijana završava 4. razred srednje škole. 

U masakru 4. maja, pored Petra Mitrovića, teško je povređeno još petoro mladih  iz Malog Orašja:

Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21), Nemanja Ilić (20), Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17). Andrijana Mitrović (18)  i  Anđela Stevanović (17) su iz Malog Orašja, ali su se te večeri zatekle u Duboni.

Preteško je podneti toliku tugu i nesreću koja je zadesila ova divna, pitoma šumadijska sela, ove vredne, radne, poštene i časne porodice i njihovu anđeosku decu. Takvu decu su mogle da stvore samo takve porodice, u kojima je vladala sloga, radost, posvećenost deci i ogromna ljubav koju su im pružali.

Ni posle skoro osam meseci od masakra, sistemske pomoći od države nema. Jednokratna pomoć u iznosu od 250.000 dinara,  koju su dobile porodice streljanih i ranjenih, brzo je potrošena, još dok su oni bili na bolničkom lečenju u Beogradu, koji je od Malog Orašja udaljen 60 km u jednom pravcu.

Zbog toga su važne akcije solidarnosti, poput ove ideje Jovana Mitrovića, rođenog brata ubijenog Petra-Pece, koji je za života planirao hodočašće peške u manastir Tumane.

Akcija prikupljanja sredstava za pomoć ranjenima na račun i dalje traje:

Jovan Mitrović 160-6000000847092-76

Svrha uplate: pomoć ranjenima u Malom Orašju.

Pomoć i solidarnost nije samo prikupljanje novca.

 

 

Izuzetno su važne akcije u kojima učestvuju i ranjeni, njihove porodice, meštani Dubone i Malog Orašja, građani Srbije. Važna je i direktna novčana pomoć, ali i izgradnja prostora za druženje u ovim mestima, programi podrške  i zabave. U ovim selima, nema nijednog prostora gde bi se okupljali mladi. Nema kafića, nema Doma kulture, niti bilo kakvog zabavnnog i kulturnog sadržaja. Zato su se oni i okupljali oko starog spomenika na Ravnom Gaju i fudbalskog terena koji su sređivali. Sada je taj prostor pretvoren u Spomen park žrtvama masakra, odakle je Jovan Mitrović i započeo svoju humanitarnu trku.

Na put su ga ispratli, pored porodice, drugova i meštana, i fudbalski klub Ravni Gaj i mnogobrojne novinarske i televizijske ekipe.

Neka ova plemenita misija donese mir i spokoj Jovanovoj ranjenoj duši, sreću, radost i napredak celoj njegovoj porodici.

Koristimo priliku da, uz saglasnost porodice, objavimo i jednu srećnu i radosnu vest iz porodice Mitrović. Najstariji brat Nikola i njegova izabranica očekuju prinovu, a Biljana i Vladan još jednu unuku. Znamo da bi Peca bio najsrećniji stric na svetu jer je obožavao decu, a prema snajkama, devojkama, i drugaricama se uvek ponašao zaštitnički i sa puno poštovanja. 

Click