Hitan apel SafeJournalists mreže i MFRR platforme: Zaštititi novinare na Kosovu

1. June 2023.
Aktuelna politička dešavanja na Kosovu ponovo su uzrokovala atmosferu koja onemogućava novinarima da kredibilno i bez prepreka rade svoj posao. Mi, SafeJournalists mreža, zajedno sa Media Freedom Rapid Response (MFRR) platformom izražavamo duboku zabrinutost zbog serije napada na novinare i medijsko osoblje u severnim opštinama Kosova od 26. do 31. maja 2023.
Untitled-1

U periodu od 26. maja do 31. maja 2023. Godine, Udruženje novinara Kosova (AGK) i SafeJournalists mreža dokumentovali su ukupno 20 napada na novinare i medijsko osoblje u različitim opštinama na Kosovu. Ovi incidenti naglašavaju alarmantan porast nasilja i zastrašivanja novinara, i ometaju ih da obavljaju svoj posao, od vitalnog značaja za javnost, na bezbedan i nepristrasan način. Spisak svih 20 zabeleženih slučajeva u prilogu mejla.

Džemajl Redža, predsednik Udruženje novinara Kosova (AGK), ističe stalne apele lokalnim i međunarodnim bezbednosnim telima, i poziva ih da obezbede sigurno okruženje gde novinari mogu da obavljaju svoj posao bez smetnji ili straha od napada. Nažalost, ovi apeli do sada nisu uslišeni.

SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) platforma smatraju da je ova situacija krajnje zabrinjavajuća, jer su novinari obično glavne mete tokom protesta i nereda na severu Kosova. Svedočenja naših kolega, uz dokumentovane napade, dodatno govore o opasnim uslovima rada u Zvečanu, a posebno o nedostatku adekvatne zaštitne opreme.

Situacija izaziva zabrinutost i strepnju u pogledu mogućnosti budućih, potencijalno težih dešavanja. SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca i dole potpisane ogranizacije, pozivaju međunarodne snage prisutne na Kosovu, odgovorne za obezbeđivanje stabilnosti, da prioritizuju zaštitu novinara.

SafeJournalists mreža će o slučajevima napada na novinare od 26. maja do 31. maja 2023. informisati relevantne domaće i međunarodne aktere. Naglašavamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. Pozivamo ih da promovišu bezbedno okruženje koje omogućava novinarima da obavljaju svoje profesionalne dužnosti bez zastrašivanja ili straha od nasilja. Takođe, pozivamo sve državne i lokalne zvaničnike da obezbede jednak tretman svih novinara na Kosovu.

.

Click