Heroj borbe za prava starih

10. December 2020.
Danica Šmic rođena je u Beogradu daleke 1937. Kao dete preživela je bombardovanje Beograda i spletom srećnih okolnosti izbegla smrt u podrumu zgrade na Vračaru gde je živela sa roditeljima. Majka je dva sina i nastavnica fizike i matematike u penziji, ali ona je i heroj volonterstva sa aktivnim stažom od 50 godina dobrotvornog rada iza kojeg stoji njena nesebična želja da pomogne svim ljudima u nevolji.
Danica_Smic
Danica Šmic, volonterka i borkinja za prava starijih

„Volontiranje je moje veliko zadovoljstvo. Volim da posećujem osobe koje žive same da se ne osećaju usamljeno, zaboravljeno“, kaže Danica koja je 1970. završila kurs za dobrovoljnu bolničarku Crvenog krsta i u ratu i u miru i od tada ne prestaje da aktivno učestvuje u javnom životu: „Ako želimo da nam ovaj svet bude bolje, pravednije i humanije mesto za život, prvi korak je da budemo volonteri, da jedni drugima pomažemo, ne samo kad je pandemija ili poplave, nego da to nama bude svakodnevna obaveza“.

Svedočanstvo o humanosti – volonterska knjižica Crvenog krsta Danice Šmic

Dana je i tokom pandemije virusa COVID-19 veoma aktivna, piše i objavljuje i putem telefona je u stalnom kontaktu sa starijim osobama kojima je potrebna pomoć, ili koje se osećaju usamljeno, uplašeno i odbačeno u zajednici. Tokom njenog pedesetogodišnjeg aktivizma i volonterstva, gospođa Dana se sve vreme zalaže za prava starijih ljudi: „Stari ljudi nisu teret društva, oni su korisni društvu, ali i međugeneracijska solidarnost je veoma bitna i to se pokazalo sada za vreme korone. Nama korona nije bila prepreka da budemo solidarni jedni prema drugima i dalje smo volontirali samo na drugačiji način, a međugeneracijska solidarnost nam je pomogla da kontaktiramo jedni druge i da učimo jedni od drugih.“

Ova volonterka kaže da je potrebno da svako «u sebi pronađe volontera» i da pomaže svojoj okolini onoliko koliko može. Porodica i škola su jako važni u izgradnji ovih navika kod dece i mladih ljudi: „Po mom mišljenju, bilo bi dobro da postoje lekcije o volontiranju, lekcije o solidarnosti i da se sa svim tim aktivnostima počinje od malih nogu. Mi smo nacija koja volimo i želimo da pomažemo jedni drugima, ali brzo i zaboravimo.“

„Na stanici – volonterka na putu ka zavisnoj osobi“, EU projekat „Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu“, Udruženje građana Amity (Beograd, Srbija)

Dana Šmic se nalazi i na fotografiji „Na stanici – volonterka na putu ka zavisnoj osobi“ koja je osvojila prvo mesto u kategoriji najbolja fotografija EU projekta na konkursu Čovek u fokusu koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji u partnerstvu sa časopisom National Geographic Srbija. Fotografiju je poslao projekat „Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu“ koji sprovodi Udruženje građana „Amity – snaga prijateljstva“ u partnerstvu sa organizacijom FemPlatz. „Toliko sam srećna zbog fotografije da ja to ne mogu rečima da opišem. Sve što je uspeh i pohvala, to vam donosi još veću radost, ali i veće zaduženje. Morate da mislite da i dalje dobijete volju i elan, sve je to podstrek za dalji rad“, kaže Danica koja se do početka pandemije, u svojoj 84-oj godini, aktivno bavila i planinarenjem.

 

Click