Fotogalerija: U Jadovnu zatražena potpuna zabrana ustaškog pozdrava

25. June 2021.
Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus zatražio je na obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941. potpunu zabranu ustaškog pozdrava "Za dom spremni".
OBELEZEN DAN SECANJA NA JADOVNO 1941.
Obeležavanje Dana sećanja na Jadovno 1941. godine. Kod Šaranove jame je održan kadiš i spomen za žrtve pobijene na tom ili drugim kraškim lokacijama Velebita, a pored Spomenika na Jadovnu položeni su venci. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV/DS

“Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ‘Za dom spremni’ završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaških obeležja, kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti”, rekao je Kraus, prenela je agencija Hina.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da bi “strašna bila i pomisao da se NDH 1941. lakše rešavala svojih Srba, Jevreja, Roma i komunista nego što se Republika Hrvatska 2021. rešava zaborava njihovog stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizuje ‘Za dom spremni'”.

“Je li takva ustrajnost na odbrani tog službenog pozdrava ustaškog pokreta i tzv. NDH posledica znanja o njenim ‘rasnim zakonima’ i zločinima genocida prema Srbima, Jevrejima i Romima, čije ozvaničenje je overavano upravo sa ‘Za dom spremni’ ili je ta ustrajnost posledica neznanja koje se u poslednjih 30 godina u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više povećava o tome čega je i koga je taj pozdrav trajan simbol”, upitao je Pupovac.

Komemoraciji povodom 80. godišnjice formiranja logorskog kompleksa Gospić-Jadovno-Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru NDH, prisustvovao je i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić koji je rekao da se politika pomirenja mora graditi i kada su posredi strahote Drugog svetskog rata.

“Smatram to našom dužnošću prema onima koji su ovde nedužni stradali. Prema generacijama kojima treba omogućiti slobodu od zločina, moralnu uzdignutost iznad zločina i moralnu snagu za mir, za život bez mržnje i izmirenje između naroda u Hrvatskoj, naroda u Srbiji i izmirenja između Hrvatske i Srbije”, navlasio je Matić, navela je Hina.

Komemoraciju je organizovao SNV sa Koordinacijom jevrejskih opština, eparhijom Gornjokarlovačkom i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Ustaški logor Gospić-Jadovno-Pag formiran je u junu 1941. na području Čačića dolca, a zatvorenici su bili u najvećem broju Srbi, potom Jevreji i u manjem broju Hrvati komunisti, dovođeni s područja cele NDH.

Agencija Hina podseća da je logorski kompleks raspušten posle 55 dana na zahtev italijanskih okupacionih vlasti koje su se s jedne strane plašile širenja pobune među lokalnim stanovništvom, a s druge su strane u tome videle priliku za reokupaciju tog teritorija.

To je privremeno spasilo više od 3.000 zatvorenika s Paga, Stupačinova i Gospića, jer su transportovani u Jastrebarsko, a nakon toga u Jasenovac, gde je značajan deo stradao.

Ognjen Kraus predsednik Jevrejske opštine Zagreb. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV
Milorad Pupovac predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Boris Milošević potpredsednik hrvatske vlade, Veran Matić specijalni izaslanik Predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV
Milorad Pupovac drži govor kod Spomenika na Jadovnu. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV
Kod Spomenika na Jadovnu položeni su venci. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV
Rabin Lučano Prelević, moli kadiš ispred jame Šaranove jame u kompleksu logora Jadovno
Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac
Šaranova jama
Tri vladike: gornjokarlovački Gerasim, slavonski Jovan, osječko poljski i baranjski Heruvim
Kod Šaranove jame je održan kadiš i spomen za žrtve pobijene na tom ili drugim kraškim lokacijama Velebit. Foto: BETAPHOTO/HINA/SNV
Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kod Šaranove jame
Click