Džaba se krečilo

8. December 2021.
Kraj pothodnika u zagrebačkom Remetincu na dan obljetnice u Vukovaru nacrtan je niz uvredljivih grafita s govorom mržnje koji su obrisani da bi desetak dana poslije na istom mjestu osvanuli novi pa je tako natpis "Ubi Srbina" zamijenila pismenija verzija "Ubij Srbina".
large_3poslije
Kraj pothodnika u Remetincu pismeniji natpis "Ubij Srbina" nakon krečenja… (Jovica Drobnjak)

Piše: G. Borković

Na dan kad se obilježavala obljetnica pada Vukovara, Novosti su izvijestile o 29 grafita s govorom mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice u južnom dijelu Zagreba. Nakon pisanja medija brzom reakcijom komunalnih vlasti ti grafiti su obrisani.

“Nadležni komunalni redar je prilikom nadzora predmetne lokacije utvrdio postojanje većeg broja grafita neprimjerenog sadržaja, shodno čemu je izdan nalog za sanaciju nepravilnosti ugovorenom izvođaču za uklanjanje grafita te su grafiti uklonjeni”, objavio je portal Srednja.hr.

Međutim, desetak dana poslije na istom mjestu kraj pothodnika u Remetincu išarani su novi grafiti govora mržnje. Na mjestu gdje su stajali grafiti s natpisom “Zagreb mrzi Srbe” i “Serbian Family Tree” („Srpsko obiteljsko stablo“) s nacrtanim drvetom i povješanim ljudima nacrtano je ušato slovo U koje simbolizira ustaški pokret Na zidu pored, gdje je prije krečenja pisalo “Ko je reka, jeba li ga ćaća”, što je početak ustaške pjesme čiji nastavak glasi: “Da se crna legija ne vraća”, sada uz navijačko slovo d stoji novo ušato U, a obrisani natpis “Ubi Srbina” zamijenila je pismenija verzija “Ubij Srbina”.

Fotografije je snimo fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak koji je snimio i one prethodne na području Savskog Gaja i Remetinca napisane neposredno pred obilježavanje obljetnice Vukovara na zidovima kraj Osnovne škole Savski Gaj.

Uz već spomenute natpise, nepoznati nacionalistički vandali napisali su i poruke poput “Srbe na vrbe”, “Dan polako sviće, bljedi ova noć, jedna srpska majka na groblje mora poć”, “Za dom spremni” i križ u krugu uz slova WPWW, što je simbol bijelog nacionalizma te grafite mržnje upućene saborskom zastupniku i predsjedniku SDSS-a “Potjerajte Pupovca” i “Pupovac, četnik, krepaj”. Podsjetimo da su prošle godine u Zagrebu na više mjesta bili nacrtani grafiti s imenom Milorada Pupovca i nacrtanim obješenim čovjekom.

Savki Gaj je inače susjedni kvart Laništu gdje se nalazila trafostanica s nacrtanim muralima posvećenim Vukovaru i ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Oba murala su obrisana prije mjesec dana. Praljkov namjerno, a onaj posvećen Vukovaru greškom – kako je objašnjeno iz Grada Zagreba – pa je nakon pritiska javnosti uz navijački angažman već sutradan vukovarski mural ponovo nacrtan.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju sa šest fotografija na lokaciji pothodnika u Remetincu poredanih po principu poslije-prije.

Click