Drugari i Andrija (FOTO/VIDEO)

21. November 2023.
Zahvaljujući brojnim manifestacijama, novembar bi mogao biti mesec Andrije Čikića. Posle memorijalnog takmičarskog koncerta na Kolarcu, numere Aleluja, koju je u Areni Stjepan Hauser posvetio Andriji, koncerta u Smederevu, muzička škola Josip Slavenski održaće 28. novembra u 20 časova, koncert u znak sećanja, u Zadužbini Ilije M. Kolarca.
Andrija Čikić majka
Andrija Čikić sa drugarima. Foto: Privatna arhiva

 

Andrija Čikić je 2019. godine učestvovao na Međunarodnom pijanističkom takmičenju održanom u Smederevu, u oganizaciji ULJUS-a (Udruženje Ljubitelja Umetničkog Stvaralaštva). Tom prilikom je, za izvođenje svog programa,  osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju, kao i specijalnu nagradu za izvođenje Burgmilerove etide, sa kojom je nastupao na završnom koncertu nagrađenih takmičara.

 

Koncert u znak sećanja na Andriju Čikića, u Zadužbini Ilije M. Kolarca 28. novembra u 20 časova

Do koje je mere Andrija bio posvećen i koliko je muzika za njega bila značajna, govori i to što je, kada je saznao da je dobio nagradu u Smederevu i da je pozvan na završni koncert, odlučio da prekine rekreativnu nastavu.

 

Andrija Čikić 2019. godine sa osvojenom prvom nagradom i zlatnom medaljom na takmičenju u Smederevu. Foto: Privatna arhiva

„Kada su nam javili za nagrade, bio je na rekreativnoj nastavi na Goču. Tada je išao u treći razred. Pozvala sam učiteljicu i zamolila je da ga, samo na kratko, čujem, da mu saopštim vesti.

Rekla sam mu da je dobio nagradu i da je pozvan na završni koncert, ali da je, pošto je te godine zaista imao mnogo obaveza, dosta je radio, učio, a osvojio je i tri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima, zaista zaslužio da ostane tamo i malo odmori. I da će mu nagrada svakako biti poslata.

On je rekao: „Rekreativna za rekreativnu, a muzika za muziku, dođite po mene“. Nastupio je i posle se vratio na rekreativnu“, rekla je Andrijina majka Suzana Stanković Čikić.  

 

Andrijina majka Suzana Stanković Čikić.  Foto: SDcafe

Priča o višestruko nadarenom dečaku na dalje će se širiti jer se iznova pokreću nove inicijative. Ideja je da ubuduće, njemu posvećeno takmičenje za mlade kompozitore, koje je nedavno održano u Kolarčevoj zadužbini, preraste u međunarodnu manifestaciju. To je, podsećamo, rezultat peticije koju je pokrenuo Smederevac Aleksa Ivić, koji je, takođe, prisustvovao koncertu u Smederevu.

Kako Suzana Stanković veruje, to će biti prilika da pokažemo kakve sve talente imamo na jednom prestižnom takmičenju, poput onog koje okuplja mađarske virtuoze, a na kojem je Andrija, takođe, učestvovao.

Ujedno, ustanovljena je Nagrada za najvirtuoznijeg pijanistu Udruženja muzičkih i baletskih škola Srbije, na svim takmičenjima koje oni organizuju. Od naredne godine, i smederevsko Međunarodno pijanističko takmičenje dodeljivaće nagradu sa Andrijinim imenom za najperspektivnijeg učesnika do 14 godina.

Istražujući život i delo Andrije Čikića, Aleksa Ivić, pokretač peticije da jedna nagrada za mlade muzičare ponese ime ovog dečaka, ubijenog  u maju u OŠ „Vladislav Ribnikar“, došao je na još jednu ideju. Naime, predložio je prof. Branislavi Ranitović, osnivaču ULJUS-a, da se u ovom gradu održi koncert sećanja na Andriju.

Udruženje Ljubitelja Muzičkog Stvaralaštva (ULJUS) Smederevo, u subotu 18. novembra, organizovalo je koncert u znak sećanja na Andriju Čikića, dečaka tragično stradalog u OŠ „Vladislav Ribnikar“,  u maju ove godine.

Izvođači su bili učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva, kao i učenici Muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Beograda koju je, već kao srednjoškolac, pohađao Andrija. Na koncertu su učestvoval i i studenti Muzičke akademije, bivši učenici ovih škola. Bilo je lepo, bilo je emotivno… Publika je uživala u jednom zaista posebnom koncertu.

Mladi umetnici MŠ „Josip Slavenski“ Andrijini su bliski drugovi. Svakodnevno su se sretali u školi, razmenjivali utiske sa koncerata, komentarisali izvođenja, šalili, družili… Iako mlađi od većine njih, Andrija je bio prihvaćen kao ravnopravni sagovornik i omiljeni drug. Voleo je svoju školu,  svoje prijatelje, nastavnike.

 

Andrija Čikić sa drugom. Foto: Privatna arhiva

Po povratku sa ekskurzije u Budimpešti, na koju je išao sa drugovoima iz MŠ „Josip Slavenski“, kasno u noć, Andrija je svojim roditeljima rekao: „Molim vas, dođite oboje, da vam odmah ispričam najlepše događaje. Oboje! Ne mogu dva puta da pričam, umoran sam, nisam spavao tri dana. Bilo je nezaboravno…“ Andrija je sa ponosom govorio o svojim prijateljima, događajima i žurkama na koje je bio pozivan, tokom te aprilske ekskurzije. O radosti i druženju, govore i fotografije, tada nastale.

Njegovi drugovi su prošle subote sa ponosom svirali za njega. Dirljivi su bili njihovi pogledi na Andrijinu fotografiju na platnu tokom koncerta. Ti pogledi, pre nego što su svoje ruke spuštali na klavijaturu, kao da su govorili „Za tebe Andrija“. Svaka druga reč, suvišna je. 

 

Ana Petrović je treći razred srednje muzičke škole “Slavenski” iz Beograda u klasi J. Čolić. Na koncertu posvećenom Andriji izvela je delo Monteki i Kapuleti – Sergeja Prokofjeva.

 

 

Đorđe Šekarić je drugi razred srednje muzičke škole “Slavenski” iz Beograda u klasi M. Savov. Na koncertu posvećenom Andriji izveo je delo Fantazija – Empromti – Frederika Šopena.

 

 

Aleksa Krstić je četvrti razred srednje muzičke škole “Slavenski” iz Beograda u klasi J. Gostović. Na koncertu posvećenom Andriji izveo je delo Edita dis – mol, op.8, br.12. – Aleksandra Skrjabina.

 

 

Đorđe ilić je drugi razred srednje muzičke škole “Slavenski” iz Beograda u klasi A. Novaković. Na koncertu posvećenom Andriji izveo je delo Etidoap 25, br.12 – Frederika Šopena.

 

 

Prenošenje teksta dozvoljeno je uz upit na mejl veran.matic@fondb92.org.

Click