Klavirski koncert u Smederevu: Andrija živi i posle 3. maja (FOTO)

20. November 2023.
Udruženje ljubitelja umetničkog stvaralaštva u Smederevu priredilo je ovaj, poseban muzički događaj u sećanje na Andriju Čikića koji je, iako osnovac, već bio veoma uspešan kao pijanista ali i kompozitor.
Sećanje Andrija Čikić 3
Muzički događaj u znak sećanja na Andriju Čikića u Smederevu. Foto: SDcafe

Izvor: sdcafe.rs

Tragičan majski događaj u beogradskoj školi „V.Ribnikar“ prekinuo je njegov umetnički put, ali Andrijina postignuća su postala inspiracija mnogima.

Ovaj koncert započela je mr Branislava Ranitović koja je izvela „Emocije“, Andrijinu nagrađivanu kompoziciju. U nastavku smo slušali profesorku Saru Bogdanović.

Zatim su se za klavirom smenjivali đaci sa kojima je Andrija Čikić pohađao srednju M.Š. „Josip Slavenski“ u Beogradu.  Svirali su Petar Simonović, Ana Laković, Dušan Dodig, Đorđe Ilić, Đorđe Šekarić, Ana Petrović, Aleksa Krstić i Maša Jejina.

 

Muzički događaj u znak sećanja na Andriju Čikića u Smederevu. Foto: SDcafe

Takođe, nastupali su i đaci iz Smedereva – Lana Milenković, Ružica Bajić, Janja Velebit, Boris Bjelić, Marija Đurđević i Mladen Maksović koji sada student FMU.

 

Muzički događaj u znak sećanja na Andriju Čikića u Smederevu. Foto: SDcafe

Repertoar je bio raznovrstan i zaista je bilo uživanje slušati svako izvođenje. Takve utiske iz Smedereva će poneti i Andrijina majka:

Divan je bio koncert. Slušali smo Andijine drugare, kao i decu iz Muzičke škole u Smederevu. Andrija je, kao što već znate, svirao ovde.

Na Međunarodnom takmičenju pijanista 2019.godine koje priređuje Udruženje ljubitelja umetničkog stvaralaštva, svirao je ceo svoj program od četiri kompozicije. Dobio je, za Burgmilerovu etidu, specijalnu nagradu. Ali je takođe osvojio i prvo mesto i zlatnu medalju – podseća Suzana Stanković Čikić za SDCafe.rs.

 

Majka ubijenog Andrije Čikića, Suzana Stanković Čikić na muzičkom događaju u znak sećanja na Andriju u Smederevu. Foto: SDcafe

Do koje je mere Andrija bio posvećen i koliko je muzika za njega bila značajna, govori i to što je, kada je saznao da je dobio nagradu u Smederevu i da je pozvan na završni koncert, odlučio da prekine rekreativnu nastavu.

Kada su nam javili za nagrade, bio je na rekreativnoj nastavi na Goču. Tada je išao u treći razred. Pozvala sam učiteljicu i zamolila je da ga samo na kratko čujem, da mu saopštim vesti.

Rekla sam mu da je dobio nagradu i da je pozvan na završni koncert, ali da je, pošto je te godine zaista imao mnogo obaveza, dosta je radio, učio, a osvojio je i tri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima, zaista zaslužio da ostane tamo i malo odmori. I da će mu nagrada svakako biti poslata.

On je rekao: „Rekreativna za rekreativnu, a muzika za muziku, dođite po mene“. Nastupio je i posle se vratio na rekreativnu – rekla je Suzana.  

Priča o višestruko nadarenom dečaku na dalje će se širiti jer se iznova pokreću nove inicijative. Ideja je da ubuduće, njemu posvećeno takmičenje koje je nedavno održano u Kolarčevoj zadužbini, za mlade kompozitore, preraste u međunarodnu manifestaciju. To je, podsećamo, rezultat peticije koju je pokrenuo Smederevac Aleksa Ivić, koji je takođe prisustvovao događaju.

Kako Suzana veruje, to će biti prilika da pokažemo kakve sve talente imamo na jednom prestižnom takmičenju poput onog koje okuplja mađarske virtuoze, a na kojem je Andrija takođe učestvovao.

Ujedno, ustanovljena je nagrada Udruženja muzičkih i baletskih škola Srbije za najvirtuoznijeg pijanistu na svim takmičenjima koje oni organizuju. Od naredne godine i smederevsko Međunarodno pijanističko takmičenje dodeljivaće nagradu sa Andrijinim imenom za najperspektivnijeg učesnika do 14 godina.

Ja sam tu da učestvujem u svemu što će biti podsticaj mladim ljudima, što će negovati delo mog sina i činiti da on živi i posle 3. maja – poručuje Suzana Stanković Čikić.

 

Sa muzičkog događaja u znak sećanja na Andriju Čikića. Foto: SDcafe

 

Tekst je prenet sa portala sdcafe.rs

Click