Dobar epilog: Vučević opostio napadačima

16. November 2019.
Beograđanin Ilija Vučević, koga su pre desetak dana u centru grada pretukli S.K. (26) I N.J. (26) mileći da je homoseksualac, prihvatio je izvinjenje napadača.
u fokusu Ilija-Vucevic (1)

Kako je Vučević obavestio javnost putem N1, “vinovnici incidenta i njihove porodice samoinicijativno su stupili u kontakt sa mnom, uputili najdublje izvinjenje, kako zbog napada i nanošenja povreda tako i zbog izrečenih uvreda, koje, prema njihovim rečima, ne odražavaju prave stavove njih i njihovih porodica prema LGBT populaciji”. Mladići su, kaže, naveli da su uvrede izrečene u afektu posle svađe zbog mesta u piceriji, bez namere da se vređa bilo čija seksualna orijentacija. I sami među prijateljima imaju pripadnike LGBT populacije.

Na prihvatanje “pružene ruke”, kao i vansudsko poravnanje, uticala je činjenica da su se napadači sami prijavili policiji, koja u tom momentu nije znala njihov identitet, “kao i da su oni mene prvi kontaktirali sa željom da učine sve kako bi ublažili posledice incidenta”: “Verujem da je život pred njima pošto se radi o mladim ljudima koji dosad nisu imali sukobe sa zakonom, a svoje iskreno kajanje pokazali su postupcima, ne samo rečima.”

Podsetimo da je posle informacije o incidentu i pronalaženja napadača Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu s njima sklopilo dogovor o sporazumnom priznanju krivice za nanošenje teških telesnih povreda Vučeviću (30), a kao otežavajuću okolnost u presudi tužilaštvo je navelo da je počinjen zločin iz mržnje prema pripadnicima LGBT populacije. Blage uslovne kazne od godinu dana zatvora, odnosno osam meseci, izazvale su oštre reakcije javnosti. Ako je suditi po novim informacijama, tužilaštvo se rukovodilo prihvatanjem krivice i kajanjem S.K. i N.J., koji će, kako je najavljeno, u sredu zajedno gostovati na N1 sa svojom žrtvom.

Iako su napad i kazne s pravom izazvali ogorčenje LGBT-osoba i javnosti, nema sumnje da je dobar epilog priče, a posebno izvinjenje i kajanje, ključna poruka koju javnost treba da zapamti.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click