Devetnaest belih balona za stradale u Malom Orašju, Duboni i Ribnikaru (FOTO)

23. March 2024.
Ujutru su bili na groblju, odneli cveće i neke sitnice koje je Marko voleo. Predveče, oko 17 sati, okupili su se i otišli na Ravni Gaj. Sestre, braća, roditelji, rodbina, prijatelji ... postavili su 19 belih balona sa uspisanim imenima svih stradalih u Malom Orašju, Duboni i Ribnikaru.
viber_image_2024-03-22_23-53-07-019
19 belih balona sa uspisanim imenima svih stradalih u Malom Orašju, Duboni i Ribnikaru. Foto: Privatna arhiva

Autorka: dr Slavica Plavšić

I ovaj , Markov 19. i prvi nebeski rođendan, obeležen je sa mnogo ljubavi i beskrajno mnogo tuge. Svi su Marku čestitali rođendan.

Uz zajedničke fotografije, sa balonima na kojima su bila ispisana imena streljanih drugara. Opet su bili svi zajedno u mislima i divnim sećanjima.

 

Foto: Privatna arhiva

Na mestu njihovog stradanja, na Ravnom Gaju koji je sada njihov Mali Raj. Sestre, braća, roditelji, rodbina, društvo… Svi su se setili Markovog rođendana.

Mladi su, kako je i red, bili najmaštovitiji sa svojim idejama i lepim željama da nebesko društvo proslavi i tamo, gore među zvezdama, 19. i prvi nebeski rođendan njihovog Marka, Mareta, Boleta… Onako kako samo oni umeju.

 

Foto: Privatna arhiva

Teodora, Nemanjina sestra, Biljana, Lazina sestra, Jelena, Markova sestra, Mihajlo, Nikolin brat, Anđela, njihova drugarica i omladina koja stasava i priključuje se društvu.

Neki od njih su imali sreće da pobegnu od kuršuma, neki se još oporavljaju od povreda. Ali, tu su svi, udruženi bratskom i sestrinskom ljubavlju, i čistim i iskrenim drugarstvom.

Oglasio se i Jovan Mitrović, Pecin i Markov brat, koji je porodicama ranjenih pomogao sâm, neuporedivo više nego država.

Na fotografiji je Marko na Lazinim ramenima… Mladi, razdragani, srećni.

 

Marko na Lazinim ramenima. Foto: Privatna arhiva

Njegova poruka glasi: “Bocko moj, 19-ti. Verujem na nekom boljem mestu . Ti, Peci na leđima, a ostali oko vas. Jednog dana svi zajedno tamo. Ovakvu čistu i veliku ljubav, svet još nije video”.

Zato: ŽIVITE!

Đurđevdan sveti,

Cvetalo cveće, pletu se venci,

Al mladost je naša otišla tada,

Četvrtog maja, tuga zavlada.

Ostale su slike i sećanja samo,

Na jedno društvo, veselo, mlado.

Na jednog Petra, Nemanju, Marka,

Na jednog Lazara, Nikolu i Aleksandra.

Bog uzima najbolje za carstvo,

Zemaljsko je njima bilo malo.

Znali su šta znači drugarstvo

I srce im nikada nije stalo.

Jer kucaće zauvek u nama

Odzvanjaće njihov glas za nama.

Malo Orašje, Ravni Gaj,

Postao je sada naš Mali Raj.

Click