Da bolje razumemo Korona virus i potrebu vakcinacije

28. September 2021.
25.septembra je održana videokonferencija namenjena osobama lečenim od raka i svima onima koji im pomažu, a bila je posvećena vakcinaciji protiv kovida, o izboru treće vakcine, i svim nedoumicama slušalaca.
Snimak ekrana 2021-09-25 201136

Predavač je bio prof. dr Dušan Lalošević sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, mikrobiolog i patolog, koji dugi niz godina radi u Pasterovom zavodu. Poziv na videokonferenciju je poslan na više od 200 mail adresa pacijenata, a učestvovalo je blizu 40  članova udruženja Društva za borbu protiv raka u Somboru, NALOR, lekara, i zainterseovanih koji su nam se prijavili preko FB stranice.

Zaključci su sedeći:

Profesor Lalošević za rizične grupe posebno preporučuje kinesku vakcinu, on lično je do sada primio tri doze kineske vakcine. Kineska vakcina sadrži antigene celog mrtvog korona virusa i ne može da izazove bolest, sterilitet, ili poremećaj trudnoće.

Vakcina pokreće imuni sistem organizma  da se odbrani od korona virusa. Imuni odgovor organizma na vakcinu  može da bude odličan, ali može biti i veoma slab ili da izostane. Od imunog odgovora zavisi reakcija organizma kada dodje u kontant sa virusom, a u pandemijskim uslovima virus je svuda oko nas. Simtomi zaraze su veoma burni ukoliko nema imunog odgovora organizma, virus napada najsitnije krvne sudove i dovodi do poremećaja koagulacije u celom organizmu. Ako je organizam odreagovao na vakcinu tada simptomi nisu teški, liče na prehladu, ali je osoba zarazna za okolinu. Zato se distanca, nošenje maski, i češće pranje ruku stalno preporučuje i nakon dobijanja vakcine.  Svakom sledećom vakcinom mogućnost imunog odgovara organizma se povećava. Sve dosadašnje vakcine sadrže mrtvi Vuhan soj korona virusa ili njegov S protein. Pošto se ne uspeva pandemija u svetu staviti pod kontrolu, jer nema dovoljno vakcina, ovaj virus će nastaviti da cirkuliše u populaciji slično kao što virus gripa cirkuliše već više od 100 godina. Unapredjivaće se i vakcine, kako se bude menjao soj virusa tako će i vakcine biti kombinovane, polivalentne. Tako da možemo prestati brojati vakcine, one će se sigurno primati na godišnjem nivou , ako ne i češće.

Pasterov zavod je proizveo kvalitetan test kojim se pouzdano može meriti imunitet nakon vakcine ili preležane bolesti. Takodje je u Pasterovom zavodu proizvedena eksperimentalna vakcina, prva domaća vakcina protiv korone koja sadrži britanski soj virusa. Kapacitet laboratorije Pasterovog zavoda nije veliki i zato će se najpre testirati zdravstveni radnici, a potom i druge rizične grupe. Osnovna poruka predavanja je da svi prime što pre vakcinu, a naročito da prime treću dozu, jer ona spasava od bolnice pošto je vakcinalni imunitet posle oko šest meseci jako slab ili izgubljen.

Posebno je zanimljivo, što mi je prof Lalošević naknadno rekao, predavanje na videokonferenciji je održao inficiran koronom, dokazano u antigenskom testu! Par nedelja posle treće doze i njegova supruga i on su se razboleli, laka klinička slika, najverovatnije od njenih studenata koji su bili na usmenom ispitu. „ Mi smo živi dokaz da treba primiti treću dozu, jer vakcina za sada ne uspeva da spreči infekciju, ali zaista sprečava težu kliničku sliku. Ja sam samo kao prehlađen, malo mirujem, i već sam oporavljen, dok je Vesna sasvim dobro“ rekao nam je prof dr Dušan Lalošević.

Click