Bagzi: Legija naredio Spasojeviću da zemunski klan likvidira Kuraka i Romića zbog ubistva Ćuruvije

16. March 2023.
Dejan Milenković Bagzi potvrdio izjave Suvajdžića i braće Simović i tužiocu rekao da je šef zemunskog klana okupio svoje mafijaše i preneo naređenje da ubiju dvojicu pripadnika Službe. Kurak kasnije otkrio da ga prate.
curuvija
Slavko Ćuruvija. Foto: Predrag Mitić/Slavko Ćuruvija fondacija

Prepričano svedočenje Miladina Suvajdžića iz 2014. godine

Miladin Suvajdžić je svedočio da mu je šef zemunskog klana Dušan Spasojević rekao da je Milorad Ulemek Legija izjavio da iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije stoji Državna bezbednost, da ga je ubio Miki (Miroslav) Kurak sa kojim je tada bio Ratko Romić.

Pominjao je kako su Kuraka i Romića pratili Miša (Miloš) i Aca (Aleksandar) Simović, Dejan Milenković Bagzi, Ivan Jurišić Jura i Dušan Dule Krsmanović.

Posle izvesnog vremena su stopirali akciju i time se više nisu bavili.

Suvajdžić je kazao da je od Dušana Spasojevića čuo da je Slavko Ćuruvija bio špijun, da je zbog toga likvidran i da je dobio šta je zaslužio.

Suvajdžić misli da je Spasojeviću to rekao Legija.

Suvajdžić je za praćenje nabavio mobilne telefone i automobile (ford, reno) ali nije učestovao u akciji.

Bio je zadužen da kupi neupadljive male automobile za nadgledanje i nabavi razne tablice.

Nabavljao je mobilne telefone i kartice za akcije koje su trajale više dana zbog čega su često menjali kartice.

To se odigravalo 2002. godine.

Prepričano svedočenje Legije 2014

Prenosimo svedočenje Milorada Ulemeka Legije koje Markovića, Radonjića, Romića, i Kuraka nedvosmileno povezuju sa ubistvom Slavka Ćuruvije.

Prepričano svedočenje Dejana MIlenkovića Bagzija iz 2014. godine

Dejan Milenković Bagzi izjavio je da je Dušan Spasojević 2002. godine okupio Miloša Simovića, Acu Simovića, Duleta Krsmanovića, njega i druge i rekao da je Legija naredio da moraju da ubiju Mikija Kuraka i Romića.

Kao i kod svakog ubistva, unapred su znali koji zadatak ima svako od njih i kako da se rasporede. Spasojević im je tada rekao gde mogu da nađu Kuraka i Romića, gde izlaze i koja kola voze (džip i opel astru). Legija je Spasojeviću preneo da igraju fudbal u balonu u Ulici Milana Rakića i na autobuskoj okretnici kod Ulice 29. novembar.

Podelili su se u dve grupe – jedna je bila kod Zvezdara teatra a druga kod zgrade Uprave beogradske policije u Ulici 29. novembra (danas Despota Stefana). Dejan Milenković Bagzi se sa Milošem Simovićem parkirao na autobuskoj okretnici kod “29. novembra”.  Uočili su da Miki Kurak ulazi u svoj džip i krenuli da ga prate prema Pančevačkom mostu. Prešli su Pančevački most i pratili ga prema Borči. Kurak je primetio da ga prate. Obišao je kolonu vozila, prešao punu duplu traku, oblilazio iz desne u levu traku, dao gas i pobegao. Milenković i Simović su odustali od praćenja i vratili se u Šilerovu (ulica u Zemunu u kojoj je živeo šef zemunskog klana) gde su Spasojevića obavestili da nisu bili sigurni da li ih je Kurak zaista primetio i provalio ili je sve to uradio zbog brze vožnje. Spasojević im je odgovorio da nastave sa pratnjom i da će videti sa Legijom šta dalje. Dušan ih je kasnije zvao i rekao im da je Legija poručio da odustanu od daljeg praćenja, da ne treba sada da ih ubiju i da će napraviti sastanak.

Milenković je svedočio da je u Šilerovu došao i Legijin kum, Srđan Mijailović zvani Francuz, koji je preneo poruku da Miki Kurak i Romić traže sastanak sa Legijom, da će biti sve u redu i da nema potrebe da ih jure. Kurak je primetio da su ga pratili, bilo mu je sumnjivo tako da je tražio sastanak sa Legijom.

Kasnije, Legija je u Šilerovoj ulicu rekao je da su održali sastanak u Zvezdara teatru, da su posle toga imali neke sastanke kod kuće i da je to završeno tako da treba da odustanu od tog ubistva.

Nakon odustajanja od praćenja i ubistva Kuraka i Romića, Legija je im je rekao da je hteo da ih ubije zato što su ubili novinara Slavka Ćuruviju. Milenković je svedočio da su nakon dobijanja upustva za praćenje, od Miloša Simovića saznali da mu je Spasojević rekao da su Kurak i Romić nekada bili u Državnoj bezbednosti. Milenković je kasnije čuo da su na dočeku 2002. godine Miloš Simović i Miki Kurak imali sukob u nekoj diskoteci.

Dejan Milenković Bagzi se prisetio da je prisustvovao raspravi između Legije i Spasojevića, kada je Legija pitao Dušana zašto je davao informacije Vojislavu Šešelju (lideru Srpske radikalne stranke) da su Miki Kurak i Romić ubili Slavka Ćuruviju. Ulemek mu je tada rekao da nema potrebe to da radi i da nije pametno to što je uradio. Njihov razgovor je trajao 10-15 minuta.

Click