Apelacioni sud oslobodio optužene za ubistvo Ćuruvije? (VIDEO)

5. February 2024.
Fondacija "Slavko Ćuruvija" zakazala je protestni skup ispred Apelacionog suda zbog oslobađajuće presude okrivljenima za Ćuruvijono ubistvo. Zašto je Apelacioni sud oslobodio optužene za ubistvo? Zašto je odluku obelodanio deset meseci kasnije? u emisiji Uranak na K1 televizji Jovana Joksimović razgovarala je  sa Ljiljanom Smajlović i Veranom Matićem.
Matić i Smajlović
Ljiljana Smajlović i Veran Matić. Foto: Snimak ekrana youtube kanala K1

Izvor: K1

Apelacioni sud u Beogradu objavio je drugog februara presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda. Član komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić upozoravao je devet meseci da ima informacije da je presuda oslobađajuća. Na pitanje K1 jel se nadao da će se ta odluka promeniti, odgovora potvrdno.

“Nadao sam se nekom razumu, jer ovo je jedna od onih i političkih situacija koje se veoma snažno odražava na našu ne samo političku prošlost nego i na političku budućnost. Dakle mislio sam da će doći do nekakvog kompromisa i da će biti osuđujuća presuda. Moguće je bilo i novo glasanje sve dok se nije objavila sama presuda”, istakao je Matić.

Prošle godine 11. aprila obeleženo je 24 godine od kada je ubijen vlasnik i urednik listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”. Na pitanje šta je država pokazala sa celim slučajem Ćuruvija o 1999. do danas novinarka Ljiljana Smajlović kaže da je pokazala nedostatak volje za rešavanjem ovog slučaja.

“Država Slobodana Miloševića pokazala je da joj ne pada na pamet da reši taj slučaj, a onda je 12 godina vladavine onih demokratskih vlasti i lidera koji su se zaricali 1999. i 2000, pre dolaska na vlast, da će čim dođu na vlast naći ubice Slavka Ćuruvije ta država nije po mom mišljenju pokazala političku volju zato što mi kada je osnovana komisija 2013. godine mi smo se vrlo brzo sreli sa inspektorima sa ljudima iz MUP-a, sa ljudima iz BIA i saznali da postoje dokazi da se zna fizički na osnovu mobilnih stanica gde su ljudi bili za vreme ubistva, koju su komunikaciju imali. Mi smo saznali da je slučaj rešen između 2007 i 2011. godine i ne samo to mi smo imali uvid u dokumentaciju sudsku i tužilačku iz koje se videlo da je Dragan Kecman zapravo rešio to ubistvo”, objasnila je Ljiljana Smajlović.

Kompletan razgovor pogledajte u nastavku.

 

Click