Apel Vladi R. Srbije za usvajanje Strategije za razvoj bicikliranja

22. February 2023.
Bicikliranje je aktivnost korišćenja bicikla kao prevoznog i rekreativnog sredstva, u najopštijem i najsveobuhvatnijem smislu.
APTOPIX Serbia Daily Life
Beograd. Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Tokom 2022. godine, organizacije okupljene oko ideje razvoja bicikliranja u Srbiji sačinile su prvi nacrt Strategije za razvoj bicikliranja u Republici Srbiji od 2022-2026. godine (u daljem tekstu Strategija) u okviru projekta „Danube Cycle Plans“ DCP (realizovan kroz Danube Transnational Programme, INTERREG – https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-cycle-plans ).

Okupljeni u okviru radne grupe (NCWG), zainteresovani za razvoj bicikliranja u Srbiji (50+ predstavnika organizacija iz vladinog, nevladinog, akademskog i biznis sektora) kreirali su dokument koji bi trebao da bude prva polazna tačka za budući razvoj bicikliranja u Srbiji, sa osvrtom na trenutno stanje i konkretnim merama kako bi se ovaj proces ubrzao.

Strategiju možete preuzeti na narednom linku.

Strategiju prati i dokument „Smernice razvoja bicikliranja“ koji su sačinili naši saobraćajni inženjeri i eksperti koji su angažovani kroz pomenuti projekat u kome su učestvovale zemlje Dunavskog sliva. Jedan od ciljeva DCP projekta bio je da zemlje koje nemaju nacionalne strategije bicikliranja (Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Srbija) pokušaju kroz ovaj projekat da realizuju prve nacrte i da ih, u narednom periodu, njihove Vlade usvoje.

Smernice za razvoj bicikliranja možete preuzeti na narednom linku.

Prva nacionalna konferencija o bicikliranju (www.buducnostna2tocka.rs), kao jedan od rezultata DCP projekta, održana je u biciklistički najrazvijenijem Novom Sadu, u septembru prošle godine, gde je pokrenuta i inicijativa za formiranje biciklističke unije koja je ubrzo prerasla u Institut za urbanu mobilnost Srbije (www.urbanamobilnost.org) koji treba da bude krovna organizacija koja će se u budućnosti brinuti o razvoju bicikliranja u Srbiji.

Treba napomenuti da je na sednici održanoj 16. februara Evropski Parlament usvojio Rezoluciju o razvoju biciklističke strategije EU.

Kao polazne osnove, prepoznati su benefiti koje ovaj vid prevoza sa sobom nosi: zdravstveni, ekonomski i socijalni.

Predlog za izmene ZOBS-a u korist biciklista je dostupan na narednom linku.

Click