ANEM osuđuje način izveštavanja pojedinih medija o slučaju otmice maloletnog deteta

9. January 2020.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje način na koji pojedini mediji izveštavaju o slučaju otmice maloletnog deteta i teškom nasilju koje je nad njim izvršeno. Povod za ovo saopštenje predstavljaju današnje naslovne strane listova ,,Srpski telegraf”, ,,Informer” i „Alo“, kao i tekstovi u tim listovima u kojima se prenose detalji iz istrage koja se vodi protiv Ninoslava Jovanovića, delovi njegovog navodnog iskaza, kao i fotografije maloletne devojčice. Cilj pisanja tih, ali i njima sličnih medija, jeste senzacionalizam, zbog kog se objavljuju podaci kojima se krše osnovna prava maloletnog deteta, žrtve teškog nasilja.
utsav-srestha-HeNrEdA4Zp4-unsplash
Ilustracija, foto:Utsav Srestha/Unsplash

ANEM ukazuje na to da se nedopustivim izveštavanjem tri navedena tabloida – ,,Srpski telegraf” i ,,Informer” i „Alo“ – najgrublje krše zakonom i Ustavom garantovana ljudska prava maloletne žrtve nasilja, doslovno gazi Kodeks novinara Srbije i postupa u suprotnosti sa zakonom propisanim obavezama urednika, novinara i izdavača medija.

Ova asocijacija podseća na to da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se

  • prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja.
  • Takođe, Zakon je izričit u pogledu toga da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.
  • Kodeks novinara Srbije obavezuje svakog novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina, kao i njihovo pravo na privatnost.
  • Kodeks svakom novinaru zabranjuje da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu.

ANEM poziva nadležne organe: Ministarstvo kuture i informisanja, kao organ koji vrši nadzor nad spovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima, i nadležno javno tužilaštvo da povodom današnjeg pisanja u listovima ,,Srpski telegraf”, ,,Informer” i „Alo“, preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti, kako bi prava i interesi maloletnog deteta bili zaštićeni u najkraćem roku, a dosadašnje ponašanje tih medija sankcionisano. Pored navedenih, ANEM poziva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzme sve mere iz svoje nadležnosti. Kako u konkretnom slučaju ne postoji opravdani i legitimni interes javnosti da bude informisana o detaljima koje su navedeni mediji objavili, sloboda izražavanja, u cilju zaštite prava maloletnog lica, može biti podvrgnuta ograničenjima koje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa.

Takođe, ANEM ovim saopštenjem poziva i sve medije da svoja buduća izveštavanja prilagode odredbama Kodeksa novinara Srbije, koji daje jasne smernice u pogledu toga na koji se način izveštava o ovako delikatnim temama.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija

Click