Aktivnosti Sigurne linije – april 2022.

22. April 2022.
Izveštaj operatera SOS telefona za prijavljivanje nasilja nad novinarima (0800 100 115) tokom aprila 2022.
sigurna-linija-logo-za-tekstove

Piše: Veljko Milić, pravnik i operater Sigurne linije. Izvor: Bezbedni novinari

Sigurna linija je 20. aprila 2022. godine primila poziv novinara portala NovaS Miloša Lazića kako bi prijavio krivično delo koje je dan ranije izvršeno na njegovu štetu, ali i na štetu snimatelja i fotoreportera koji su tog dana sa njim obavljali novinarski zadatak na terenu. Ovaj slučaj pokazuje da je krivično-pravna zaštita potrebna ne samo novinarima nego i drugim licima koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti javnog informisanja. To su sva ona lica koja nisu novinari ali svojim radom omogućavaju da novinari na kvalitetan i publici prijemčiv način urade svoj posao, kao što su snimatelji ili fotoreporteri.

Naime, novinar, snimatelj i fotoreporter portala NovaS su, po nalogu odgovornog urednika, sa ulice fotografisali objekat u izgradnji u jednom beogradskom naselju kada im je prišao muškarac koji se predstavio kao čuvar objekta i zapretio im da prestanu da snimaju. Pretio im je da će, ako nastave da snimaju „raditi motka“ i da će pustiti inače vezanog rotvajlera „da ih pokida“.

Ovakvo ponašanje predstavlja klasičan primer krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti jer je lice koje im je pretilo motkom i rotvajlerom direktno stavilo u izgled da će biti “napadnuti njihov život i telo”, ukoliko nastave da obavljaju svoj novinarski zadatak.

Ovo krivično delo je u najkraćem roku prijavljeno kontakt tačkama u beogradskoj policiji i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a očekuje se da oštećeni novinar, fotoreporter i snimatelj daju svoju izjavu, te da lice koje im je pretilo bude identifikovano i procesuirano.

Ovakav način prijavljivanja krivičnih dela na štetu novinara je neophodan jer, pre svega, omogućava novinarima koji su zbog pretnji ili drugih kažnjivih ponašanja već prošli kroz vrlo neprijatnu situaciju, da vrlo lako prijave krivično delo i na taj način otpočnu krivično gonjenje učinilaca, sve dok se u društvu ne uspostavi svest o važnosti novinarskog poziva, ali i štetnosti i kažnjivosti svih radnji koje novinare onemogućavaju u vršenju poziva.

Na kraju, ostaje žal za, za sada, neiskorišćenom prilikom da se sve radnje kojima se novinari onemogućavaju u vršenju poziva krivično-pravno sankcionišu, te i dalje veliki broj radnji koje novinare objektivno onemogućavaju ili odvraćaju od bavljenja svojim pozivom ostaju ispod radara krivično-pravne zaštite.

Click