5 godina od smrti Roberta Klajna

11. December 2021.
Jedan od osnivača Radija B92 i čovek koji je oživeo stanicu podigavši prvi regler 1989. godine Robert Klajn preminuo je pre 5 godina u Beogradu posle kraće bolesti.
1462167268584ddb184591b932420269_700x525

Klajn je decenijama svojim autentičnim potpisom postavljao nove standarde i stvarao karakterističnu zvučnu sliku širom srpskog etra, ne samo zato što je bio omiljeni tonac u više radijskih i televizijskih stanica – od Studija B, preko “njegove” Devedesetdvojke, do mnogih drugih.

Karijeru jednog od najboljih dizajnera zvuka s ovih prostora započeo je vodeći nekoliko piratskih stanica osamdesetih godina prošlog veka, da bi zatim izgradio čuveni zvuk stanice B92 i kreirao legendarne džinglove i špice brojnih radijskih i TV emisija.

Klajn je bio zadužen za produkciju, zvuk i muziku i u mnogim filmskim i pozorišnim produkcijama, a za svoj rad je i nagrađivan na međunarodnim festivalima.

Robert Klajn je bio stub Radija B92 i jedan od omiljenih kolega sa stanice, koja je, kako je navodio, zajedno sa starom ekipom, za njega bila najvažnija u periodu do 5. oktobra 2000. godine.

Robert Klajn – Čudo, čudo svog posla
“Robert – čovek porodičnog vaspitanja, ali i čovek pobune”
“Robert je bio čudo, čudo svog posla”

Bio je i zaslužan za to što su klinci koji su odrastali uz taj radio mogli da razumeju koliko je dizajn zvuka važan, koliko on čini duh jednog medija, ali i izraz jedne generacije.

Takođe, učinio je mnogo za to da se deo tog duha prenese i na ljude koji nisu bili ni ta starija ekipa, ni ta generacija, niti su mogli da učestvuju u borbi za koju je taj duh imao važnu ulogu.

Gorčin Stojanović: I tišina je zvuk

Po čemu si znao da si u Beogradu? Po „Beograđanki“, Kalemegdanu, Skupštini, Ušću, Joci Bulju na Terazijama ili, tamo, kod Doma omladine? Da, svakako. Ali, kako si znao da si baš u tom gradu, a ne nekom drugom mestu? Po zvuku.

Click