26 ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji

20. March 2020.
Mreža Žene protiv nasilja upozorava da je u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci na šta nam ukazuje najnoviji slučaj partnerskog nasilja, kada je, prema izveštavanju medija od 19. marta, 39-togodišnji muškarac iz sela u okolini Lapova pucao u 24-godišnju devojku.
Mreža-Žene-protiv-nasilja
Izvor: Žene protiv nasilja

Uz puno razumevanje da se, u ovim trenucima, resursi društva koncentrišu i koriste za suzbijanje daljeg širenja virusa CoVid – 19, pozivamo državne organe i institucije, pre svega pružaoce usluga, centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove, pravosuđe da ženama i deci sa iskustvom nasilja u porodici obezbede pravovremenu i adekvatnu podršku i zaštitu.

Posebno tražimo da imate u vidu izrazito tešku i delikatnu situaciju u kojoj su se proglašenjem vanrednog stanja našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina. Kako većinu takozvanih kućnih (neplaćenih) poslova u Srbiji i dalje obavljaju upravo žene, pripadnice pomenutih kategorija izložene su specifičnom naporu da sprovedu higijenske i druge mere zaštite za sebe i svoju porodicu, što u uslovima u kojima one i inače žive nije lako i dodatno doprinosi njihovoj ranjivosti.

Apelujemo na medije da situacije nasilja u porodici ne pripisuju i opravdavaju pojačanom nervozom, osećanjem teskobe ili straha ma koliko oni sada bili realni i prisutni. Do svake od žena sa iskustvom nasilja koja zatraži pomoć ili kada primetimo da joj je pomoć potrebna, kao društvo moramo da stignemo i vanredno stanje ne sme biti izgovor da tako ne bude.

Tokom vanrednog stanja, članice Mreže Žene protiv nasilja nastaviće da primaju pozive i pružaju podršku građankama putem SOS telefona, u skladu sa okolnostima i imajući u vidu bezbednost kako korisnica tako i pružateljki usluga. Informacije o dostupnosti SOS  podrške ženama sa iskustvom nasilja dostupne su na sledećem linku: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/1031-radno-vreme-i-kontakti-organizacija-mzpn-tokom-izmenjenih-uslova-rada-usled-corona-virusa

Takođe želimo da iskažemo naše najdublje poštovanje i podršku svim zdravstvenim radnicama/ima, prodavačicama/cima, apotekarkama/ima, pekarkama/ima i svim drugima osobama koje sa svojih radnih mesta, često bez ikakve zaštite, štite naše zdravlje i omogućavaju funkcionisanje u teškim uslovima. Na žalost neke od njih će posle napornog dana biti izložene nasilju i to u svome domu gde smo primorani da provodimo što više vremena.  Želimo da damo podršku i našim starijim sugrađankama/ima koji su stavljeni u ne zavidan položaj izolacije koja može produbiti već postojeće nesuglasice ali i provocirati novo nasilje.

Zato ovim putem šaljemo apel svim osobama koje su upravo doživele nasilje ili se plaše da bi mogle da ga dožive da smo tu za njih, da pozovu  najbliži SOS telefon u svom  gradu ili okolini.

Izvor: Mreža Žene protiv nasilja

Click