16. međunarodna konferencija bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici

17. June 2021.
Na Kopaoniku se održava 16. međunarodna konferencija “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".
5 (4)

Piše: Igor Velić, master inž. saobraćaja, osnivač i urednik portala za bezbednost saobraćaja

Prezentacije i radionice održaće uvaženi stručnjaci iz Srbije, Kanade, Francuske, Belgije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore itd.

Konferenciju su otvorili prof. dr Krsto Lipovac i prof. dr Miladin Nešić upoznajući prisutne šta sve konferencija donosi sa sobom i kakvo je trenutno stanje bezbednosti saobraćaja u R. Srbiji.

Kako se navodi u programu konferencije, u avgustu 2020, prema odluci generalne skupštine UN-a proglašena je nova Decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima (2021-2030). Nova dekada ima za cilj da iskustva i saznanja iz prethodnih godina upotrebi za nove uspehe u spašavanju života. Boljom razmenom znanja i iskustava, treba unaprediti i intenzivirati primenu dokazanih mera i tako spasiti 5 miliona ljudi i sprečiti oko 50 miliona povreda u saobraćaju.

Ovo ne može uraditi pojedinac, niti pojedinačne institucije, poručuju organizatori konferencije. Neophodno je stalno unapređivati saradnju svih subjekata, a posebno akademskih institucija, privatnog sektora, civilnog društva, medija, žrtava u saobraćaju i njihovih porodica.

Srbija je kao i većina država u regionu, usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima, značaj ovog dokumenta nije dovoljno promovisan, najvažniji subjekti ga ignorišu, ne prati se realizacija ciljeva iz strategije, pa su i rezultati neprihvatljivo loši. Potencijal Decenije akcije još nije iskorišćen. Da bi se ovo promenilo, neophodno je da svaka lokalna zajednica usvoji svoje strateške dokumente u bezbednosti saobraćaja, da postavi ambiciozne, ali dostižne ciljeve i da, aktiviranjem svih lokalnih potencijala, neprekidno sprovodi dokazane, efektne mera kojima će zacrtane ciljeve dostići.

Prvog dana konferencije prisutni su mogli da se upoznaju sa aktivnostima Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja koje se tiču širenja orgraničenja 30 km/h u gradovima koje je predstavio gospodin Antonio Avenoso (European Transport Safety Council) dok je Matej Zakonjšek(Transport Community) predstavio aktivnosti saobraćajne zajednice u regionu i Akcioni plan bezbednosti saobraćaja.

Prof. dr Krsto Lipovac je predstavio novi koncept odgovornosti za bezbednost saobraćaja u lokalnim zajednicama i naglasio ulogu lokalne samouprave u strarteškom upravljanju bezbednošću saobraćaja.

Prof. Nikolas Vord (Državni univerzitet Montana) predstavio je bezbednosni sistem za dostizanje vizije nula i govorio o nephnodnosti takvog sistema dok je Aleksandar Santakro (International Transport Forum, OECD) izložio inicijativu za bezbednije gradske ulice.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja R. Srbije, gospodin Duško Pešić predstavio je aktivnosti Agencije u cilju podrške jedinicama lokalne samouprave u cilju unapređenja njihovog rada.

Prvog dana konferencije prisutni su se upoznali i sa aktivnostima Agencije za bezbednost saobraćaja R. Slovenije i R. Srpske.

Click