UNICEF u Srbiji pokreće nacionalnu kampanju solidarnosti za 1.000 siromašnih porodica

29. September 2021.
Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji objavio je danas da pokreće veliku kampanju solidarnosti, kako bi obezbedio jednokratnu finansijsku pomoć za 1.000 porodica koje žive u najvećem siromaštvu.
243835341_10158508796839537_8633621712795486164_n
Foto: UNICEF Srbija / Facebook

Kroz tu akciju UNICEF želi da okupi i podstakne sve gradjane i firme da svojim donacijama pomognu da se prikupi novac koji je ovim porodicama, a naročito njihovoj deci, neophodan da prebrode zimu, navedeno u saopštenju.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da je u Srbiji i pre pandemije korona virusa sedam odsto ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu.

“Znamo da ekonomski šokovi najviše pogadjaju decu iz najsiromašnijih porodica. Zato su novčana davanja izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima”, rekla je ona.

Dodala je da dolaskom zime, životni uslovi postaju još teži, a troškovi rastu.

“Zbog toga je potrebno da se svi udružimo i osiguramo porodicama koje se bore sa teškim siromaštvom da zimu dočekaju spremni uz ono osnovno – čvrst krov nad glavom, dovoljno ogreva i toplu odeću i obuću za decu”, poručila je Kostadinova.

U saopštenju je navedeno i da život na ivici egzistencije, od isplate jednog do narednog socijalnog davanja, iscrpljuje i roditelje i decu.

Ukazano je i da četvrtina porodica u Srbiji i dalje ima smanjene prihode u odnosu na period pre pandemije, a zdravstveni troškovi su im u medjuvremenu porasli.

Podseća se da je kroz ovaj program jednokratne finansijske pomoći već podržano više od 4.000 dece iz porodica koje se bore sa siromaštvom.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da više od polovine porodica koje prime ovu vrstu pomoć potroše izmedju 80 i 100 odsto novca na potrebe dece.

Istaknuto je da su potrebe za ovim oblikom pomoći velike i nadilaze dostupna sredstva UNICEF-a.

Siromaštvo može da ostavi dugotrajne posledice na decu i zato je, kako su naglasili iz UNICEF-a, važno da se na vreme pomogne porodicama u najvećem siromaštvu da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

UNICEF-ova kampanja solidarnosti “Za 1000 porodica sa ivice” će trajati do 20. novembra.

U tom periodu gradjani i firme mogu da doniraju putem veb stranice: donacije.unicef.rs

Program UNICEF-a za podršku porodicama koje žive u najvećem siromaštvu odvija se u okviru programa saradnje s Vladom Srbije.

Click