Proglašeni pobednici “Kampanja sa svrhom”

22. November 2021.
Na Međunarodni dan deteta, u Marsh Open Space-u, proglašeni su pobednici prvog Festivala društveno odgovorne komunikacije u Srbiji – Kampanja sa svrhom.
AVON Fond B92 2
Priznanje je uručila Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji. Pored Marije Mitrović stoje: Sonja Knežević, Avon; Marija Diklić, Popular; Sandra Pajović, Fond B92.

Prisutne je pozdravio Marko Maršićević, osnivač Marsh Creative Production, domaćin svečane dodele.

Tijana Adamov Ignjatović, osnivač Festivala KAMPANJE SE SVRHOM istakla je da su «KAMPANJE SA SVRHOM» su prvi festival ovakve vrste u Srbiji i regionu, ali i jedan od prvih festivala posvećenih društveno odgovornoj komunikaciji u svetu.»

Prisutnima se obratila i Tijana Koprivica, direktorka održivog razvoja Delta Holdinga, predsednica tima počasnih selektora, koja je istakla: «Kampanje sa svrhom su veoma važna inicijativa jer daju na značaju projektima čiji je cilj skretanje pažnje na socijalne izazove u društvu i moguća rešenja. Nagrade su uvek priznanje za one koji ih dobiju, ali i velika motivacija za sve ostale da pokrenu slične aktivnosti. Posao selektora uopšte nije bio lak jer svaki prijavljeni projekat doprinosi podizanju kvaliteta života u zajednici. Ipak, jednoglasno smo izdvojili najbolje.»

Kampanja “Zato što ih volimo” kompanije AVON Cosmetics SCG realizovane uz pomoć Fonda B92 i uz podršku agencija agencija Popular i Olaf & MacAteer, ponela je posebnu nagradu tima počasnih selektora kao i titulu i statuetu “KAMPANJE SA SVRHOM 2021.”, prvog festivala ovakve vrste u Srbiji i regionu, ali i jednog od prvih festivala posvećenih društveno odgovornoj komunikaciji u svetu.

U okviru kampanje „Zato što ih volimo“ donacija vredna preko 3,5 miliona dinara usmerena je u kupovinu vaučera za donaciju 1300 specijalnih ortopedskih grudnjaka namenjenih ženama koje su se suočile sa mastektomijom širom Srbije i izgubile jednu, ili obe dojke.

Specijalni grudnjaci preuzmali su se preko 12 udruženja koja su deo programa donacije: Nacionalne asocijacije za lečene od raka (NALOR), kao i Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ iz Užica, Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje i udruženja Europa Donna iz Beograda.

Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod više od 4000 žena u našoj zemlji, dok 1500 izgubi bitku. Otkrivanjem u ranoj fazi, šanse za izlečenje su daleko veće nego u slučajevima kada se otkrije u poodmaklom stadijumu, a uspehu lečenja doprinosi i primena savremenih procedura. Ipak, u slučajevima kada je to neizbežno, primenjuje se mastektomija koja podrazumeva hirurško otklanjanje tkiva dojke.

Titulu najbolje društveno odgovorne kampanje u Srbiji 2020/2021 godine i statuetu GRAND PRIX KAMPANJE SA SVRHOM 2021 osvojile su kampanje:

 1. «Hvala vam, doktori!» agencije MaCann Beograd i magazina Nedeljnik
 2. «Nesalomivi» koju je za Hemofarm Fondaciju kreirala agencija New Moment New Ideas Company
 3. «Prati suncokret» kompanije Dijamant doo Zrenjanin i Zvijezda doo kreiranu uz pomoć digitalne agencija ŽIŠKA i PR agencije RIGHT.
 4. «Neću da ćutim» agencije Homepage za klijenta DOX TV – Televizija Classicum.

Posebnu nagradu tima počasnih selektora kao i titulu i statuetu «KAMPANJE SA SVRHOM 2021» ponele su kampanje:

 1. «Kada budeš bila spremna» agencije Direct Media United Solutions, realizovane u saradnji sa ALMA QUATTRO i partnerima: Nedeljnik, Fajterke junajted, Janom Oršolić i WARP studiom.
 2. «Zato što ih volimo» kompanije AVON Cosmetics SCG koja je realizovana uz pomoć Fonda B92 i agencija Popular i Olaf & MacAteer.

Kampanje koje su ponele titulu i statuetu «KAMPANJE SA SVRHOM 2021» su:

 1. «Vakcinacijom podižemo imunitet dece» koju je za UNICEF Srbija kreirala agencija Red Communications
 2. «Svet kakav želiš» kompanije A1 Srbija, koju je kreirala agencija Propulsion
 3. «Brzinom do zvezda» kompanije Telenor Srbija koju je kreirala agencija New Moment uz partnera Atlletski savez Srbije
 4. «Škola kao nacrtana za vas» Eurobank a.d. realizovana uz pomoć agencije Represent Communications
 5. «Baza retkih bolesti» agencije Retro Digital Agency iz Novog Sada realizovana za potrebe udruženja Život -udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece
 6. «BISER Nutri Akademija» kompanije MLEKOPRODUKT Zrenjanin, realizovana uz pomoć agencije CONSULTING M
 7. «Krug podrške», OTP Banke Srbija realizovana uz pomoć Olimpijskog komiteta Srbije i agencije DNA Communication
 8. «Bez E» kompanije Mlekara Šabac, kreirana uz pomoć agencije Block&Roll.

Najbolje Kampanje sa svrhom su odrazile aktuelni društveni trenutak: kampanja «Nesalomivi» agencije New Moment i Hemofarm Fondacije je baveći se temom mentalnog zdravlja pojedinca u Srbiji prepoznala pravi trenutak da obodri sve nas i ne dozvoli nam da klonemo, dok je ampanja «Hvala vam doktori» agencije McCann Beograd izrazila ono što smo svi osećamo – zahvalnost onima koji su na prvoj liniji fronta već skoro dve godine u borbi sa panemijom virusa COVID19, Kampanja «Prati suncokret» kompanije Dijamant Zrenjan je univerzalni primer podrške onima kojima je pomoć najpotrebnija a Kampanja «Neću da ćutim» agencije Homepage je podstrek  i podrška za ranjive.

Kampanja «Kada budeš bila spremna» agencije Direct Media United Solutions dala je podršku i glas onima koji još uvek ćute, a kampanja «Zato što ih volimo» kompanije AVON Cosmetics već godinama pomaže da sačuvamo živote naših žena.

Kampanje koje su ponele titulu «KAMPANJE SA SVRHOM» su one kampanja koje se koristile moć komunikacija da dotaknu određeni društveni problem, skrenu pažnju javnosti na njega i ponude moguća rešenja, kao i kampanje koje su direktno uticale na poboljšanje uslova života dece i pojedinca u Srbiji.

Statuete, koje su izrađene od ekološkog biorazgradivog materijala na bazi kukuruza, dobitnicima su dodeliti počani selektori koji su i odlučivali o nagrađenima:

1.Ana Boroš Todić, Corporate Communication Expert, A1 Srbija

2.Nemanja Brković, Strategic Communication Expert, Telenor Srbija

3.Željka Ćirić Jakovljević, Direktor Odeljenja za PR i odnose sa medijima, BANCA INTESA

4.Sonja Dragojević, Chief Collaboration Designer, New Startegy

5.Tijana Koprivica, Direktorka održivog poslovanja, Delta holding

6.Marko Maršićević, Osnivač, MARSH Creative Production

7.Marija Mitrović, Direktorka za filantropiju i partnerstva, Trag fondacija

8.Dr Galjina Ognjanov, redovni profesor, Ekonomski fakultet

9.Tatjana Prokić, Osnivač, Centar za dobrobit porodice Happymamma

10.Jelena Šarenac, Direktorka korporativnih komunikacija, Henkel Srbija i Henkel Adria

11.Maja Vidaković, Izvršni direktor, alliance international media (CorD magazine)

«Ovim festivalom, inicijator Udruženje «Žute Patalone – Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti» želi da podstakne društveno odgovornu komunikaciju i komunikaciju koja je usklađena sa društvenim ciljevima, naročito onim koji se tiče dobrobiti dece. Prepoznavanjem i odlikovanjem kampanja koje koriste moć komunikacija za unapređenje života dece i pojedinca dali smo primer i podstrek kako možemo da utičemo na dobrobit dece i društva u celini.« poručila je Tijana Adamov Ignjatović, osnivač Festivala Kampanje sa svrhom.

Sledeći Festival Kampanje sa svrhom održaće se 20.11.2022. godine.

Click