Pristupačnost u doba pandemije (Video)

3. October 2020.
Učesnici druge panel diskusije u okviru Meseca pristupačnosti, koji se obeležava u susret Nacionalnom danu davanja, govorili su o najvećim problemima i izazovima sa kojima su se osobe sa invaliditetom susrele tokom pandemije. Ove godine, Nacionalni dan davanja posvećen je unapređenju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

„Pandemija je bila veliki izazov za sve građane, a osobe sa invaliditetom su se našle u posebno nepovoljnoj poziciji – neki od njih su imali samo delimičan pristup važnim informacijama, pristup rehabilitaciji, terapijama i intervencijama bio je ograničen, deca sa oštećenim sluhom nisu mogla da prate online nastavu“, poručio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma. „Uprkos tome, postoji i mnogo pozitivnih primera tokom pandemije, ali verujem da treba težiti sistemskom rešenju kada je u pitanju briga o osobama sa invaliditetom u ovakvim vremenima“.

Veran je dodao da je Srpski filantropski forum bio u konstantnoj komunikaciji sa organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom, u cilju identifikovanja najvećih problema sa kojima su se osobe sa invaliditetom susrele u toku pandemije.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, naglasio je da je neprestani dijalog između udruženja osoba sa invaliditetom i Vlade i lokalnih samouprava ključno za unapređenje pristupačnosti u našoj zemlji. „Kako bismo kreirali budućnost u kojoj smo svi ravnopravni, potrebno je da konstatno podižemo svest o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, pre svega kroz informisanje o pristupačnosti, ali i barijerama, kao i da osobama sa invaliditetom omogućimo aktivnu ulogu u društveno-političkom životu. Samo zajedničkim angažovanjem uspećemo da kvalitet njihovog života podignemo na najviši nivo i doprinesemo da Srbija postane savremena, demokratska država Evropske unije,“ izjavio je sekretar Đelek.

Jelena Avramović, predstavnica američke agencije za međunarodni razvoj USAID zaključila je da nas je pandemija korona virusa, koja je početkom godine zahvatila svet, zatekla vrlo nespremne. „Svi građani sveta susreli su se sa raznim barijerama, pre svega u ograničenju kretanja. Vanredno stanje i nužnost poštovanja strogih epidemioloških mera pokazalo nam je kakva je svakodnevica osoba sa invaliditetom, stoga je sada pravo vreme da se borimo za unapređenje kvaliteta njihovog života, kroz dalje podizanje svesti svih građana o barijerama, ali i sprovođenju konkretnih mera u saradnji sa državnim institucijama“, zaključila je Jelena.

Nacionalni dan davanja uspostavljen je 2018. godine, na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, i obeležava se 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog naučnika, inovatora i filantropa. Cilj Dana davanja je promocija kulture davanja kroz pružanje pomoći institucijama od društvenog značaja.

Nacionalni dan davanja je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Događaj se realizuje pod pokroviteljstvom Saveta za filantropiju kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Za više informacija o Projektu za unapređenje okvira za davanje, obratite se Sonji Nenić Andreev, na sonja.andreev@divac.com ili na +381 62 778 796. Za više informacija o USAID-u, obratite se Mirjani Vukši-Zavišić na mvuksa@usaid.gov ili + 381 65 316 45 30. Za više informacija o Nacionalnom danu davanja, obratite se Jeleni Bratić na jelena@filantropskiforum.com ili +381 64 199 31 14.

 

 

Click