Preko platforme Donacije.rs obezbeđeno više od 15,5 miliona dinara za borbu protiv COVID-19

18. December 2020.
Podrška borbi protiv korona virusa u 2020. godini je, prema podacima naših istraživanja, bila tema za koju se najviše doniralo, kako u Srbiji, tako i u regionu.
donacije.rs

Samo putem crowdfunding platforme Donacije.rs, koju vodi Catalyst Balkans, građani i kompanije u Srbiji su u periodu od 18. marta do 4. decembra donirali 15.553.338 RSD, odnosno 132.303 EUR za podršku dobrotvornim akcijama koje su pokrenule različite organizacije, udruženja i grupe građana, sa ciljem urgentne pomoći ugroženima i saniranja posledica korona virusa.

Zahvaljujući ovim donacijama i ogromnoj podršci zajednice različitim dobrim ciljevima, sašiveno je 35.277 maski, koje su podeljene zdravstvenim radnicima iz 149 ustanova u 25 gradova u Srbiji, obezbeđena je medicinska i zaštitna oprema u vrednosti od 4.942.701 RSD u 10 gradova i podeljeno je 2.921 paketa pomoći u hrani i higijenskim sredstvima.

Donacije prikupljene putem platforme Donacije.rs u prethodnih 9 meseci obezbedile su pomoć za 2.863 pojedinaca i 106 porodica, među kojima su beskućnici, radnici u kulturi koji su ostali bez primanja, socijalno ugroženi građani, deca na lečenju i mnogi drugi. Podrška je obezbeđena i za preko 210 uličnih životinja i životinja u azilima, koje su tokom trajanja vanrednog stanja bile dodatno ugrožene.

U videu koji smo pripremili za vas saznajte kako svaka donacija utiče na pozitivne promene u zajednici i koliko dobrih stvari možemo učiniti kada smo udruženi u dobročinstvu.

Platforma Donacije.rs postoji 3 godine, tokom kojih su donatori, građani i kompanije donirali više od 50 miliona dinara za različite humanitarne i razvojne kampanje. Neke od uspešnih priča i ciljeva koji su ostvareni zahvaljujući podršci zajednice na Donacije.rs, pogledajte u videu.

U svakom trenutku, i sami možete postati deo Donacije.rs zajednice i donirati za neku od trenutno aktivnih kampanja.

Jedna od kampanja koju svi koji to žele mogu podržati jeste i nabavka opreme i interneta za 274 deteta iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije, kako bi mogli da neometano prate onlajn nastavu. Zahvaljujući ovoj kampanji, mališani iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica imaće mogućnost da prate nastavu od kuće posredstvom interneta i ne zaostaju za svojim vršnjacima. Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dečja sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project.

Pored toga, možete podržati i kampanju koju vodi BELHospice, kako bi osobe obolele od raka mogle da nastave da dobijaju potrebnu pomoć i tokom krize izazvane korona virusom, donirati za neke od gradova koji su žarišta pandemije ili neku od drugih akcija za opšte dobro.

Postanite već danas deo velike zajednice dobročinitelja – donirajte online za neku od kampanja da Donacije.rs, ili pošaljite SMS poruku bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara i važi za sve mreže.

Platforma Donacije.rs funkcioniše u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID Serbia, a sprovodi koalicija za dobročinstvo.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, dok su ostali članovi Trag fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Click