Pomozimo manastiru koji čuva bolesnu i nepokretnu decu!

18. Maj 2020.
Domu za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka izvorska kod Paraćina, u kome boravi preko 80 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu konstantno je potrebna pomoć u hrani, lekovima, odeći i novcu za plaćanje potrebnih negovateljica.
manastir-sveta-petka
Foto: Manastir Sveta Petka Izvorska/Preuzeto sa portala Glas javnosti

Mati Glikerija, zamenica igumanije Marije u manastirima Ravanica i Sveta Petka,je potvrdila da sestrinstvo ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji.

– To je naša muka! Nije lako, domaćinstvo je veliko, imamo devedesetoro bolesne dece, samo deset monahinja i dve žene koje plaćamo za stručnu pomoć – rreči su Mati Glikerije sa kraja prošle godine.

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca.

Manastir Sveta Petka Izvorska inače se nalazi pod upravom manastira Ravanica. Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima.Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC.

Ovaj manastir je nadaleko poznat i po lekovitoj vodi, a zanimljivo je i da predstavlja utočište za jednu porodicu iz Kragujevca koja se kompletno zamonašila – oca Nikolaja, njegovu suprugu i četiri ćerke, dok sin služi Bogu u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu.

Oni koji mogu da prilože donacije i olakšaju težak života monahinja i dece mogu to da urade prateći instrukcije na sajtu manastira.

Za dinarsko plaćanje: Žiro račun broj – 105-0000002249328-44 u AIK banci

Tekst je prenet sa portala Glas javnosti.