Održana sedamnaesta dodela VIRTUS nagrada za filantropiju

23. March 2024.
Od dobrog dela do velikog uticaja
Dobitnici 17. VIRTUS Nagarade Trag fondacija foto Jakov Simović
Dobitnici 17. VIRTUS Nagarade Trag fondacija. Foto: Jakov Simović

Izvor: Saopštenje za javnost

Trag fondacija još jednom je stavila u centar pažnje šampione davanja, ponosno objavljujući dobitnike prestižne VIRTUS nagrade za filantropiju po 17. put zaredom. Ovi izuzetni pojedinci, kompanije i preduzeća posvetili su se unapređenju svojih zajednica kroz davanje, inspirišući brojne druge da krenu njihovim altruističkim stopama.

Dobitnicima su nagrade uručili istaknuti gosti, Džon Ginkel, zamenik šefa misije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Dominik Otvej, zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji i Ida Prester, kantautorka, aktivistkinja i ambasadorka ovogodišnje VIRTUS tematski fokus kategorije nagrada.

U kategoriji korporativne filantropije, izdvojila se kompanija MK Group iz Beograda, dok su Homa Fine Dining & Bistrot, Beograd, poneli nagradu u kategoriji za mala i srednja preduzeća. DP Zaliv d.o.o. iz Crvenke nagrađen je za izuzetno dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora. Miroslav Đorđević iz Novog Sada prepoznat je za svoj individualni filantropski doprinos, dok je Andrea Ćirić iz Kraljeva nagrađena za svoj nesebični doprinos u kategoriji za najmlađe filantrope. Kompanija Vega IT iz Novog Sada ponela je Nagradu tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju devojčica i žena, dok je Jovana Ružičić iz Beograda prepoznata za individualni doprinos u ovom domenu.

Posebne nagrade dodeljene su Miodragu Kostiću za doprinos zadužbinarstvu, Slobodanu Majstorcu za njegovu izuzetnu humanost, Nini Ninković za neumornu promociju filantropije i Ani Veljković za doprinos promociji ženskog preduzetništva.

Već 25 izuzetnih godina, Trag fondacija zagovara duh davanja, negujući kulturu filantropije koja pokreće pozitivne promene u društvu. Dodelom priznanja ovim izuzetnim pojedincima, preduzećima i kompanijama, fondacija nas sve inspiriše da gradimo snažnije, saosećajnije zajednice.

VIRTUS nagrada za 2023. godinu realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), OAK fondacije, Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler.

 

Dobitnici VIRTUS nagrade za filantropiju za 2023. godinu 

 

Nagrada za korporativnu filantropiju 

Kompanija MK Group je, u okviru svog programa društvene odgovornosti “Podrška porodici”, tokom 2023.  godine uložila 350.000 evra u renoviranje vrtića u osam zajednica širom Srbije, kako bi stvorila bolje uslove  za boravak najmlađih i omogućila vaspitačima efikasniji rad. Kompanija je pružila i značajnu donaciju od  preko 20 miliona dinara Materinskom domu u Kraljevu, podržavajući adaptaciju, opremanje i rad doma u  kome je smešteno osam majki sa bebama. Program podrške za majke i bebe je dodatno pomogao 

trudnicama i porodiljama bez osnovnih uslova za brigu o deci. MK Group aktivno podržava i Centre za  podršku porodici u Nišu i Raški. Zahvaljujući ovim akcijama, 114 porodica je ostalo na okupu i obezbedilo elementarne uslove za bezbedan život svoje dece.  

 

U ime MK Group koja je nagrađena za korporativnu filantropiju i Miodraga Kostića nagrade je primila Tamara Veselinović. Foto: Jakov Simović
Nagrada za malo i srednje preduzeće 

Preduzeće Homa Fine Dining and Bistrot čine vlasnici i zaposleni koji već dugi niz godina aktivno  učestvuju u humanitarnim akcijama, volontirajući i donirajući odeću, hranu i druge proizvode ugroženim  grupama stanovništva. Krajem prethodne godine, Homa tim je sproveo akciju organizacije ručka i na taj  način donirao 40 obroka za zaposlene u Udruženju Liceulice. Ova akcija, koja je združila zaposlene Homa 

Bistroa i prodavce časopisa Liceulice, postala je inspiracija za dalje slične inicijative. 

 

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora 

Preduzeće DP Zaliv već petnaest godina sarađuje sa udruženjem Plava ptica iz Kule, pružajući podršku  deci i odraslima sa teškoćama u razvoju kroz seriju manifestacija “Novogodišnja čarolija”. Tokom 2023.  godine, kompanija je organizovala 15. tradicionalnu Čaroliju, pružajući ne samo program i zabavu, već i  donaciju novogodišnjih paketića za decu i odrasle. Zaposleni u preduzeću učestvuju u organizaciji samog 

događaja, a broj doniranih poklona varira svake godine, krećući se između 120 i 150 paketića. Osim  manifestacije „Novogodišnja čarolija”, DP Zaliv servisira vozila Udruženja Plava ptica, a po potrebi obavlja i besplatan prevoz robe koja pristiže udruženju.  

 

Nagrada za individualnu filantropiju 

Miroslav Đorđević iz Novog Sada, posvećeni je upravitelj Fondacije Tate Novosađani. Svojom inicijativom  i saradnjom sa drugim tatama i njihovim porodicama, Miroslav realizuje brojne humanitarne aktivnosti,  posebno usmerene na podršku lečenju dece, nabavku terapijskih pomagala, pomoć socijalno ugroženim  sugrađanima i dodelu novogodišnjih paketića za decu iz seoskih škola. Njegove aktivnosti obuhvataju širok  spektar dobročinstava, uključujući prikupljanje hrane, ogreva, novca za lečenje, donacije narodnim  kuhinjama, obnove kuća porodicama, podrške poljoprivrednicima i organizaciju humanitarnih turnira i  predstava. Aktivno uključuje zajednicu putem Facebook grupe koja broji preko 12.500 članova, a u tim  podvizima podržava ga i supruga Jovana.

 

Nagrada za mlade filantrope 

Andrea Ćirić, rođena u Kraljevu, ima 27 godina i živi i radi u Beogradu. Njeno filantropsko delovanje  započelo je pre četiri godine organizacijom rođendanske žurke humanitarnog karaktera. Umesto  tradicionalnih poklona, Andrea je pozvala svoje goste da doniraju novac tamo gde je on najpotrebniji. Pre  četiri godine, prikupljenim donacijama je podržala Službu za pedijatriju u kraljevačkoj bolnici, a tokom 2023.  godine, sredstva je usmerila na podršku novoosnovanom kraljevačkom udruženju za pomoć osobama sa  autizmom. Kroz svoje nesebično delovanje, Andrea je postigla višestruke ciljeve – pružila je direktnu korist  osobama sa autizmom, podstakla aktivno uključivanje šire zajednice u filantropske aktivnosti i podržala  socijalno ugrožene grupe građana, stvarajući pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. 

 

Nagrada tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju žena i devojčica 

Kroz predanost društveno odgovornim inicijativama, kompanija Vega IT iz Novog Sada ističe svoju  posvećenost podršci ženama na inženjerskim pozicijama i promovisanju rodne ravnopravnosti unutar IT  industrije. Inicijativa “Žene u inženjerstvu”, sprovedena tokom 2023. godine, predstavlja jedan od koraka u postizanju ovih ciljeva. Kroz ovu kampanju, Vega IT je sprovela niz aktivnosti usmerenih ka podsticanju devojčica da se oprobaju u inženjerskoj struci. Sa tim ciljem, kompanija je u protekloj godini donirala i šest  stipendija srednjoškolkama i studentkinjama sa IT usmerenjem. Dodatno, kompanija svojim donacijama  podržava sigurne kuće u više gradova Srbije i donira softverska rešenja ženskim organizacijama koje se  bave borbom protiv rodno zasnovanog nasilja i trgovine ljudima.  

 

Nagrada tematski fokus za individualni doprinos osnaživanju žena i devojčica 

Jovana Ružičić iz Beograda, direktorka je i osnivačica Centra za mame iz Beograda, a kroz svoj rad pruža  izuzetan doprinos osnaživanju žena i majki širom zemlje. U protekloj godini, pokrenula je inspirativnu  inicijativu nazvanu Ženski solidarni fond koja ima za cilj pružanje pomoći ženama u krizi. Do danas, Jovana  je okupila čak 43 žene donatorke Ženskog solidarnog fonda, čiji su mesečni doprinosi za godinu dana  dostigli gotovo milion dinara. Fond je pomogao 12 žena koje su se suočavale sa teškom materijalnom  situacijom koja im je predstavljala prepreku da zadovolje osnovne životne potrebe. Jovana ostaje u  redovnom kontaktu sa svakom od podržanih žena, a donatorke redovno dobijaju informacije o tome kako  je novac iz Fonda upotrebljen i kome je pomoć pružena. Tokom protekle godine, Jovana je inicirala i 

uspostavljanje Alimentacionog fonda, iz kojeg bi se mesečno isplaćivali iznosi neplaćene alimentacije. Nadležnim organima je predala predlog zakona o funkcionisanju ovog fonda, koji je pripremila u saradnji  sa Udruženjem pravnika Srbije.  

 

Jovana Ružičić direktorka i osnivačica Centra za mame, Foto: Jakov Simović
Specijalna nagrada za doprinos zadužbinarstvu 

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK Group, nije samo uspešan privrednik, već i posvećeni  filantrop sa fokusom na pružanju podrške deci i mladima. Ovaj angažman inspirisao je osnivanje Zadužbine  Miodraga Kostića, koja je otvorila Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji, a  najveći u regionu. Vrednost inicijalnog zaloga Zadužbine od 25 miliona evra predstavlja jedan od najvećih  pojedinačnih doprinosa filantropiji u regionu, koji istovremeno revitalizuje i tradiciju zadužbinarstva. 

Saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu rezultirala je osnivanjem 19 kompletno opremljenih 

istraživačkih centara u okviru Palate nauke. Ova inicijativa, osim što pruža studentima i mladim naučnicima  vrhunske uslove rada, takođe podstiče razvoj STEM oblasti i naučno istraživačkog rada. U prethodnoj godini,  Miodrag Kostić je takođe ugostio najbolje učenike sa Kosova i Metohije, pružajući im posebno zimovanje u  njegovom hotelu Grand na Kopaoniku. 

 

Specijalna nagrada za izuzetnu humanost 

Slobodan Majstorac, komercijalista iz Novog Sada, ističe se kao predani humanitarac sa velikim srcem.  Dugogodišnji je volonter u organizaciji za zaštitu životinja „Spas“ i aktivno doprinosi humanitarnim  događajima. U junu protekle godine, suočen sa tragičnom eksplozijom plinske boce u novosadskoj piceriji  „Savocca“, Slobodan je donirao kožu sa obe butine stradalom mladiću Nikoli Zlatkoviću. Iako Nikola nažalost  nije preživeo, Slobodan je ostao u kontaktu s njegovom porodicom, pružajući im podršku i saosećanje. Uz  ovaj gest, organizovao je niz humanitarnih događaja sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci i  odraslima, obezbeđujući im neophodne lekove i hranu. Njegovi napori rezultirali su prikupljanjem oko  200.000 dinara u te svrhe. 

 

Slobodan Majstorac, komercijalista iz Novog Sada. Foto: Jakov Simović
Specijalna nagrada za doprinos promociji filantropije 

Nina Ninković, hrabra dvanaestogodišnja devojčica iz Novog Sada, postala je inspiracija mladima širom  zemlje tako što je, sa majkom i bakom, pokrenula prodaju krofni u Adicama kako bi prikupila sredstva za  očevo lečenje u inostranstvu. Ova humanitarna akcija brzo je privukla pažnju javnosti, a njihova tezga je postala epicentar solidarnosti. Kroz akciju je prikupljeno gotovo 13.000 evra neophodnih za očevu terapiju, a akcija se proširila širom Srbije i regiona, inspirišući slične inicijative. Nina je nastavila sa svojim  humanitarnim aktivnostima, uključujući se u prikupljanje pomoći za izgradnju kuće za porodicu sa osmoro  dece. 

Specijalna nagrada za doprinos promociji ženskog preduzetništva 

Ana Veljković iz Niša, nastavnica geografije u Gimnaziji “Bora Stanković” i Pravno-poslovnoj školi, ističe  se kao posvećena edukatorka i liderka u oblasti preduzetništva, sa više od deset godina iskustva u  osnaživanju žena i devojčica. Njena predanost i aktivizam rezultirali su višestrukim uspesima, posebno  podržavajući srednjoškolske devojke u različitim aktivnostima. Njeno liderstvo je u prethodnoj godini dovelo  do angažovanja 280 učenica u programu GirlsGo Cirkular, gde su učenice pomoću niza kurseva sticale  preduzetničke i digitalne veštine u oblastima cirkularne ekonomije i STEM-a. Kao mentorka, uspela je da  obezbedi i novčana sredstva za studijsko putovanje učenica u Sloveniju, podstičući tako širenje njihovih  vidika i sticanje novih iskustava.

Click