Niko gladan. Niko sam.

26. April 2022.
U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi.
Landing3-1

Izvor: nikogladan.lonac.pro

Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. Prije šest mjeseci u Bratuncu je otvorena i prva javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu sa invaliditetom.

Postoje zahtjevi za otvaranje novih javnih kuhinja u Goraždu, Višegradu, Širokom Brijegu, i drugim sredinama, a broj korisnica i korisnika javnih kuhinja stalno raste.​ Zbog drastičnih i progresivnih poskupljenja i teške ekonomske situacije, Udruženju Pomozi.ba sve više se sa zahtjevima za pomoć obraćaju i zdrave i radno sposobne osobe.

Istovremeno, prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane.  Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu pomenute hrane (140.000 tona), a preostale 2/3 bačene hrane predstavlja otpad od domaćinstava i pojedinki i pojedinaca.

Zašto je to tako?

Zakonska regulativa otežava proces doniranja. Kompanije na donacije hrane moraju platiti 17% PDV-a.

Iako ne postoje objedinjeni podaci sanitarnih inspekcija koja količina hrane i u kojoj vrijednosti je uništena zbog isteka roka trajanja, na osnovu intervjua sa kompanijama procjena je da je u 2020. godini uništena hrana u vrijednosti od 126,6 miliona KM.
Od 140.000 tona hrane koja se uništi godišnje, može se napraviti 280.000.000 obroka, što predstavlja 767.123 obroka dnevno.

Šta je rješenje?

Oslobađanje donacija hrane pred istekom roka od plaćanja PDV-a omogućilo bi da ta hrana bude donirana javnim kuhinjama koje brinu o ugroženom stanovništvu.  

Kako do rješenja?

Jedan od načina za olakšavanje procesa doniranja hrane je izmjena zakonske regulative i to Zakona o PDV koji je u nadležnosti Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje BiH s kojom zajednički radimo na iznalasku najboljeg rješenja. PDV svakako nije plaćen na hranu koja biva uništena, te država uvođenjem ove mjere ne gubi novac, a dobija mnogo.

Ko će imati koristi od izmjena zakonske regulative?

Ukidanje PDV-a na donacije hrane pred istekom roka trajanja donijelo bi višestruku korist za socijalno ugrožene kategorije, kompanije-donatore, državu, ali i za sve građanke i građane BiH.

Donosioci odluka na ovaj način bi pokazali brigu za ugrožene kategorije stanovništva koje se svaki dan nalaze u sve nepovoljnijem položaju, posebno imajući u vidu svakodnevni porast cijena osnovnih životnih namirnica kojem svjedočimo.

Ukoliko bi hrana koja se sada uništava došla do onih kojima je potrebna – NI JEDNA OSOBA U BIH NE BI BILA GLADANA. Došlo bi do smanjenja procenta osoba koje žive ispod linije siromaštva, a to bi smanjilo broj socijalnih problema.

Javne kuhinje bi novac koji danas troše na kupovinu hrane mogle iskoristiti za poboljšanje uslova svojih prostorija za svoje korisnike i proširenje kapaciteta ili za druge vrste pomoći ugroženim osobama.

Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu, kompanijama bi se više isplatilo donirati hranu nego platiti troškove uništenja, jer kompanije snose troškove uništenja hrane koji iznose oko 5% vrijednosti uništene hrane. Na ovaj način kompanijama bi ostalo novca za više društveno korisnih aktivnosti i dalo priliku da se još aktivnije uključe u stvaranje boljeg društva.

Ovim potezom bismo kao društvo pokazali opredijeljenost ka ostvarenju cilja Evropske unije da se do 2030. godine prepolovi bacanje hrane.

Redistribucija hrane ljudima ili životinjama bi značajno smanjila otpad od hrane što dovodi do pozitivnih uticaja na okoliš, te bi se postigla i veća fizička sigurnost onih koji žive u neposrednoj blizini deponija.

BiH bi se pridružila većini država članica Evropske unije (njih 23) koje predviđaju određenu vrstu indirektnih poreskih olakšica za donacije hrane.

Lični doprinos

 • Zaprati Filantropski forum na društvenim mrežama i u lonac.pro zajednici.
  Like & share & comment sadržaj kako bismo došli do što veće kritične mase koja kreira javno mnijenje.

 • Potpiši pismo podrške da se donirana hrana pred istekom roka oslobodi plaćanja PDV-a

 • Iz ličnog ugla napiši post o početku kampanje i podijeli ga na svojim kanalima komunikacije pozivajući prijateljice i prijatelje da i oni urade isto.

 • Razgovaraj što više u svom okruženju na ovu temu, sa svojom porodicom, prijateljima, u frizerskom salonu i omiljenom kafiću. Na stranici kampanje u loncu smo podijelili alarmantne podatke o kojima se mora jasno i glasno razgovarati, a kojih mnogi uopšte nisu svjesni.

 • Kreiraj sadržaj na svojim profilima vezan za ovu temu (post, video, foto, priča o heroini ili heroju iz komšiluka…). Koristi #NikoGladanNikoSam @filantropskiforumbih

Kompanije

 • Uzmi sa stranice kampanje nikogladan.lonac.pro informacije vezane za problem, put rješenja i željeni rezultat pa ih podijeli na stranicama i profilima svoje kompanije, udruženja, organizacije.

 • Ispred svoje kompanije, udruženja ili organizacije javno podrži inicijativu i zašto smatraš da je potrebna i važna.

 • Potpiši pismo podrške da se donirana hrana pred istekom roka oslobodi plaćanja PDV-a

   

Click