Nastavljamo borbu protiv metastatskog karcinoma dojke – „Neustrašive“ snimile film

22. May 2021.
Udruženje pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke „Evropa Dona Srbija“, uz podršku ostalih udruženja žena obolelih od raka dojke Srbije, nastavlja kampanju podrške inicijativi za uvođenje inovativnih lekova za lečenje osoba sa HR-pozitivnim/HER2 negativnim metastatskim karcinomima dojke i njihovo stavljanje na listu lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
neustrasive

Okupljene pod zajedničkim nazivom Neustrašive, pokrenule su onlajn edukaciju na sajtu zivotjevredan.rs u oblasti dijagnostike karcinoma dojke, terapijskih opcija za metastatski karcinom dojke i unapređenja informisane diskusije među doktorima. Neustrašive sada nastavljaju svoju borbu – snimile su edukativni film u kojem, zajedno sa lekarima, odgovaraju na brojna pitanja koja muče obolele od ove teške i opake bolesti, koji možete pogledati na:

Suočavanje sa dijagnozom metastatskog karcinoma dojke jedan je od najtežih trenutaka u životu žene. A, bez pouzdanih izvora informacija i saznanja, žene ne znaju kako da postave prava pitanja i dobiju željene odgovore od svog doktora.

Naši najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti, odgovorili su na sva važna pitanja koja treba postaviti svom onkologu u trenutku napredovanja bolesti:

  • dr sc. med. dr Ivana Božović-Spasojević, medikalni onkolog, Viši naučni saradnik Načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju
    Institut za onkologiju i radiologiju Srbije
  • Prof. dr Lazar Popović, specijalista internističke onkologije
    Institut za onkologiju Vojvodine
  • Asist. dr sc. med. dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije
    Klinika za onkologiju UKC Niš

 Upoznajte Neustrašive

Vera Blanuša, Sombor

Iako različitih godina, profesija, interesovanja – Jasmina, Vera, Mara, Đuka i Rada imaju nešto zajedničko – borbu sa rakom dojke. One su Neustrašive! Upoznali ste ih prošle godine, kada su odlučile da progovore o svojoj borbi i tako pomognu i drugim ženama koje se suočavaju sa ovom opakom bolešću. Zahvaljujući njima, glas žena obolelih od metastatskog karcinoma dojke čuo se širom naše zemlje.

U okviru edukacije, koja je namenjena pacijentkinjama, ali i doktorima koji leče metastatski karcinom dojke, na sajtu kampanje, postavljeni su edukativni video i tekstualni sadržaji, na adresi: zivotjevredan.rs/edukacija/

Edukacija ima za cilj da pacijentkinjama pomogne da razumeju šta im se dešava, koje opcije su im na raspolaganju i kako da postupaju kako bi postigle što bolji kvalitet života i svoju životnu borbu sprovele na optimalan način.

Metastatski karcinom dojke – činjenice

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukazuju da je karcinom dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u našoj zemlji. U Srbiji, svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti, čime naša zemlja zauzima nеslаvnо drugо mеstо u Еvrоpi. Ono što je najveći problem je što u momentu dijagnoze čak 6-10% njih ima metastatski karcinom dojke, najnapredniju fazu ove bolesti, koja je, nažalost, neizlečiva.

Mara Dobrić, Sombor

Metastatski rak dojke je najnaprednija faza raka dojke, odnosno stadijum IV. Pojavljuje se kada se tumor proširi izvan dojke na druge delove tela. Obično se metastaze premeštaju iz dojke u kosti, jetru, mozak ili pluća. Svaka vrsta metastaza povezana je sa sopstvenim skupom simptoma, koji bitno utiču na svakodnevni život pacijenta. Tačnije, simptomi i znaci bolesti razlikuju se prema lokalizaciji u tkivima organa u koje se rak dojke proširio.

Dobra strana je što najsavremenija terapija, koja bi trebalo da bude jednako dostupna svim pacijentkinjama, ovu bolest može da pretvori u hronično oboljenje dugog veka, uz održavanje dobarog kvaliteta života.

Mada se kaže da je rano otkrivanje kamen temeljac kontrole raka dojke, jer do velikog broja smrtnih slučajeva dolazi zbog dijagnostikovanja u kasnoj fazi, u slučaju metastatskog karcinoma, to se, nažalost, ne može s punim pravom reći. U zavisnosti od više faktora prognoze, kod najmanje 30% pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke, uprkos primeni adjuvantne terapije odnosno terapije nakon hirurškog zahvata, oboljenje će se ponovo javiti, odnosno karcinom dojke će ući u metastatsku fazu bolesti (breastcancer.org).

Život je vredan!

Rada Nikolić, Užice

Da je život jedan i vredan i da se moramo boriti za svaki dan, Neustrašive su pokazale pesmom, gostovanjima u medijima, sajtom, a sada i edukativnim filmom.

Uz pomoć svojih udruženja, snimile su pesmu „Život je vredan“ – remiks poznate pesme Dejana Cukića „Ja bih da živim“:

Pogledajte edukativne sadržaje na sajtu zivotjevredan.rs i učite iz iskustava ovih Neustrašivih žena koje se godinama bore protiv karcinoma dojke!

 

Click