Nastava od kuće: U toku kampanja za nabavku tableta i interneta za 274 najugroženije dece

20. October 2020.
Posledice koronavirusa su još uvek nesagledive, ali je jedna stvar sigurna – nejednakosti u društvu koje inače postoje, tokom pandemije su postale još izraženije i veće. Ove nejednakosti se od početka nove školske godine najviše vide na primeru obrazovanja i nemogućnosti praćenja nastave od kuće za veliki broj školaraca.
SOS Dečija sela Srbija program osnaživanja

Tačan broj dece u ovoj situaciji se ne zna, a jedini podaci dolaze zahvaljujući organizacijama koje su radile sa decom i pre korona virusa. Želeći da obezbede jednake šanse za svu decu, Fondacija SOS Dečija sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava za nabavku tableta i interneta za 274 najugroženije dece širom Srbije.

Zahvaljujući ovoj kampanji, mališani iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica imaće mogućnost da online prate nastavu od kuće i ne zaostaju za svojim vršnjacima.

Svi građani, kompanije, proizvođači opreme, distributeri i operateri ovu akciju mogu podržati na način koji im najviše odgovara: online donacijom preko platforme Donacije.rs, donacijom u robi ili usluzi ili promocijom.

Kampanju je podržala i Norveška ambasada, zajedno sa Grupom 484 koji će duplirati svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija od 2004. godine brine o deci i mladima bez roditeljskog staranja, a ovim projektom žele da pomognu deci koja žive u riziku od izdvajanja iz porodice. Pomoć je najpotrebnija za 94. dece iz Programa jačanja porodica u Nišu i Obrenovcu.

ADRA (globalna humanitarna organizacija Hrišćanske adventističke crkve) svojim humanitarnim i razvojnim programima pomaže pojedincima i zajednicama u više od 130 zemalja. U beogradskim naseljima Borča (Reva 1, Reva 2 i Reva 3), Jabučki Rit i Padinska Skela rade sa 80. dece uzrasta od 8 do 13 godina, koji su deo ADRINOG programa podrške u učenju a kojoj je ovoga puta potrebna podrška zajednice kako bi pohađali online nastavu.

Music art project (MAP) se već 6 godina stara o tome da kroz svoj program pruži nadu, lepotu, perspektivu i šansu za jednakost socijalno ugroženoj deci i deci sa raseljenih područja. Ovaj obrazovni i socijalno-inkluzivni model primenjuje se kroz stvaranje muzike u horovima i orkestrima, kroz intenzivne probe i učestale nastupe, pružajući deci organizovano vreme van ulica u bezbednom okruženju.

Pored toga što će deca biti u mogućnosti da nastave da prate i učestvuju u MAP programu, pružiće priliku mnogima da prate i redovnu školsku nastavu, konkretno njih 100 u 5 gradova širom Srbije.

Za više informacija i online donacije posetite link.

Click