Kako region donira za obrazovanje, kulturu i umetnost?

19. July 2022.
Donacije za obrazovanje, oblast kulture i umetnost predstavljaju dugoročna ulaganja u zajednicu i vrednost koja je značajna za sve njene članove i članice.
obrazovanje-kultura-umetnost-donacije

Izvor: Srbija daruje

Kako i koliko u godini iza nas smo donirali za obrazovanje, koje je u većem delu regiona u značajnoj meri podržana tema, već smo pisali. Kakva je situacija kada su u pitanju umetnost i kultura?

Naši podaci o dobročinstvu za 2021. godinu kažu da su ove oblasti daleko od popularnih kada su filantropska davanja u pitanju.

Tako je u Srbiji za kulturu i umetnost u godini za nama izdvojeno tek 0,3% od ukupne donirane sume, dok je u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji taj procenat još manji i iznosi 0,1%.

Nešto bolja situacija je u Bosni i Hercegovini, gde je za kulturu i umetnost opredeljeno 1,1% od zbira svih donacija koje smo zabeležili.

Za Crnu Goru i Kosovo nisu poznati podaci o doniranim iznosima, ali jesu o dobrotvornim akcijama namenjenim za kulturu i umetnost. Tako je u Crnoj Gori za ove dve oblasti uspereno 0,5% dobrotvornih akcija, dok na Kosovu ta brojka iznosi 1,2%.

Kada je Albanija u pitanju, za sada nema podataka ni o doniranoj sumi, ni o dobrotvornim akcijama za podršku umetnosti i kulturi.

U nadi da će se situacija kada su u pitanju dobrotvorna davanja za ove dve oblasti u doglednoj budućnosti promeniti na bolje, u današnjem pregledu vesti o davanjima pisali smo kako svoje zajednice podržavamo na duže staze, ulažući u kulturu, umetnost i obrazovanje.

Kompanija ASSECO SEE donirala IT opremu FON-u 

Softverska kompanija ASEE (ASSECO SEE) donirala je pre nekoliko dana savremenu IT opremu Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu koja će biti korišćena za unapređenje operativnih procesa ove visokoškolske institucije.

Donaciju kompanije ASEE čini kompletna hardverska infrastruktura koja će FON-u biti potrebna za virtualizaciju komunikacije u radu sa studentima. Ona obuhvata četiri servera koji će biti spojeni u jedan klaster, uređaje za skladištenje podataka sa velikim memorijskim prostorom, kao i odgovarajuću prateću opremu.

Sa FON-om delimo zajedničku viziju budućnosti u kojoj se visoko vrednuju prednosti digitalnog društva. Smatramo da je naša obaveza kao kompanije da upravo studentima obezbedimo savremenu tehnologiju koja će im olakšati obrazovanje. Verujemo da ćemo ih na ovaj način i dodatno motivisati da ostvare svoj potencijal i doprinesu razvoju ekonomije znanja u našoj zemlji, izjavio je ovim povodom Dejan Đokić, član Upravnog odbora Asseco SEE (ASEE).

Prodekan za osnovne akademske studije Fakulteta organizacionih nauka, dr Dušan Savić, zahvalio se na donaciji i izjavio da će na osnovu novog sistema biti kreirana unapređena digitalna platforma za aktivnosti studenata.

Kompanija NIS podržala Narodni muzej u Zrenjaninu 

Kompanija NIS uložila je dva miliona dinara u projekat Narodnog muzeja Zrenjanin kojim je postojeća rasveta zamenjena energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima ove ustanove culture.

Projekat, realizovan u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, doprinosi ostvarenju uštede u potrošnji električne energije i zaštiti muzejske građe, ali i daje novi sjaj muzejskim eksponatima, navodi se u saopštenju NIS-a.

Kompanija NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“ već 14 godina podržava razvoj i napredak lokalnih zajednica u partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije, a grad Zrenjanin deo je ovog programa od samog početka. Do sada je u ovaj grad kompanija NIS uložila više od 158 miliona dinara za realizaciju 161 projekta.

Kruševac dobio spomenik Stanislavu Biničkom 

Zahvaljujući donaciji Kluba Privrednik i prijatelja grada Kruševca, ovaj grad je nedavno dobio spomenik Stanislavu Biničkom, koji se pored Stevana Mokranjca smatra jednim od  najvećih kompozitora Srbije.

Pored toga, u mestu Jasika kod Kruševca, u kome je ovaj kompozitor i rođen, postavljena je njegova bista.

Telemach fondacija sa 55.000 KM podržala 12 projekata

Kroz Program regionalnih grantova, koji je Telemach fondacija ove godine prvi put sprovela u Bosni i Hercegovini, podržani su projekti koji pospešuju sticanje i širenje znanja među mladima, kao i unapređene zaštite životne sredine.

Podržane su organizacije civilnog društva koje svojom proaktivnošću pomjeraju granice razvojne filantropije. One svojim djelovanjem svakodnevno doprinose boljem kvalitetu života stanovnika lokalnih zajednica, a što je nama od posebne važnosti, naglasila je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Listu projekata koji su dobili grantove možete pogledati na linku.

Sarajevski kiseljak ima #preKULturne boce 

Sarajevski kiseljak je ovog leta lansirao novu limitiranu seriju povratne staklene ambalaže, koja je rezultat zajedničkog projekta realizovanog sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademijom umjetnosti iz Banje Luke.

Studenti i studentkinje ove dve akademije dobili su zadatak da kreiraju etiketu Sarajevskog kiseljaka, a od pristiglih 37 rešenja odabrana su četiri.

Limitirana serija povratne staklene ambalaže biće dostupna do kraja oktobra 2022.godine, a deo sredstava od prodaje biće doniran ovim akademijama za nabavku opreme za rad.

 

Riječkim srednjoškolcima za praksu doniran auto s unapred programiranim greškama 

Riječka Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja i Porsche Croatia potpisali su ugovor o saradnji u okviru koga je ovoj obrazovnoj ustanovi uručena vredna donacija specijalizovanog vozila za potrebe školovanja svih učenika.

Donacijom je uručen model vozila Volkswagen Touran sa unapred programiranim greškama, koje će u svojoj praktičnoj nastavi popravljati učenici riječke škole. Na taj je način za sve učenice i učenike koji se obrazuju za automehaničare, automehatroničare i autolimare osigurana mogućnost dodatne edukacije sprovođenjem praktične nastave na tehnologiji proizvođača automobila koji su najzastupljeniji u Hrvatskoj.

Pored donaciju vozila, nastavnicima i učenicima riječke škole na raspolaganju će biti i stručnjaci za školovanje u servisnoj tehnici kompanije Porsche Croatia, koji će im pružati svu potrebnu podršku. Tako je prilikom donacije održana edukacija nastavnog kadra i profesora koji će voditi praktičnu nastavu za učenike koji se danas obrazuju u toj školi.

M:tel poklonio knjige biblioteci osnovne škole u Loparama 

Osnovnoj škole „Sveti Sava“ u Loparama nedostajalo je više od 50 odsto fonda lektira za školsku biblioteku, a i one knjige koje su na raspolaganju učenicima većinom su bile u lošem stanju.

Tim povodom, kompanija M:tel donirala je potrebne knjige ovoj školi, ističući da je obrazovanje jedna od prioritetnih oblasti kada je u pitanju društvena odgovornost i podrška zajednice.

Rotary klub Rijeka obezbedio stipendije talentovanim mladim umetnicima 

Rotary klub Rijeka organizovao je nedavno humanitarni koncert pod nazivom Budi tu. Koncert je održan u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, sa ciljem prikupljanja sredstava za stipendije koje ovaj Rotary club dodeljuje talentovanim studentkinjama i studentima.

Među izvođačima i izvođačicama bili su i mladi umetnici i umetnice, stipendisti i stipendistkinje Zaklade dr. Viktor Ružić, koja deluje u okviru RC Rijeka.

Dodjeljujući stipendije talentiranim učenicima i studentima, nastavlja se dosadašnja praksa i ujedno poštuje želja jednog od prvih rotarijanskih guvernera, dr. Viktora Ružića, čije ime Zaklada i nosi, da uvijek treba voditi računa o obrazovanju i prosperitetu mladih ljudi koji će u budućnosti biti nositelji razvoja i dobrobiti našeg kraja. 

U sklopu dosadašnjih koncerata i humanitarnih akcija „Budi tu” sakupilo se dovoljno sredstava za više od četrdeset cjelogodišnjih stipendija čime se pomoglo u školovanju isto toliko mladih, darovitih ljudi, poručili su iz RC Rijeka.

Kompanija Frasson donirala igračke deci iz vrtića Zeko 

Kompanija Frasson iz Italije, sa ciljem pomoći zajednici u kojoj posluje poklonila je Dječjem vrtiću Zeko Cestica igračke za sve uzraste.

Zauzvrat, deca su uručila zahvalnicu koju su uz pomoć vaspitača sama kreirala i održala priredbu za predstavnike kompanije.

Spar Hrvatska stipendira petrinjske učenike i učenice 

Trgovački lanac Spar Hrvatska će svim učenicima i učenicama koji u novoj školskoj godini 2022/2023. upišu zanimanje mesara/mesarice u Srednjoj školi Petrinja, osigurati stipendije u iznosu od hiljadu kuna mesečno, najavljeno je pre nekoliko dana u zajedničkom saopštenju srednje škole i ove kompanije.

Nakon dugogodišnje suradnje sa srednjom školom u Petrinji, Spar Hrvatska sada pruža financijsku potporu učenicima na potresom pogođenim područjima te tako podržava hrvatski obrazovni sustav i promovira deficitarna zanimanja, kaže se u saopštenju.

Za nas je ovo novo poglavlje u suradnji s lokalnom zajednicom. Želja nam je potaknuti suradnju realnog sektora sa strukovnim obrazovanjem i time omogućiti mladima brže i lakše zapošljavanje po završetku školovanja. Već duže vremena surađujemo sa Srednjom školom Petrinja, koja kao ozbiljan partner doprinosi obrazovanju deficitarnih kadrova, izjavio je ovim povodom član Uprave Spara Hrvatska, Danijel Vidiš.

Članice Inner wheel kluba Čakovec uručile donaciju čakovečkom vrtiću Cipelica 

Članice Inner wheel kluba Čakovec već nekoliko godina organizovale su humanitarne akcije sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za rad DV Cipelica iz Čakovca. Tokom mandatne godine 2021./2022. održane su tri humanitarne akcije u okviru kojih su se prodavali ručni radovi i ukrasi napravljeni od strane vaspitačica i dece koja pohađaju pomenuti vrtić.

Donacija u iznosu od 10 hiljada kn će vrtiću olakšati nabavku dodatne opreme.

Sparkasse banka podržala „D festival“ u Severnoj Makedoniji

Od 1. do 3. jula u Dojranu je po 12. put održan muzički festival „D festival“ na kome su učestvovala brojna renomirana domaća i međunarodna muzička imena, a Sparkasse banka je, u skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja, bila pokrovitelj festivala.

 Iz Sparkasse banke najavljuju da će kroz svoju Sparkasse Life platformu podržati još dva značajna kulturna događaja: Festival evropskog filma Cinedais, koji je održan od 7. do 14. jula, i Ohridski letnji festival koji se održava od 12. jula do 20. avgusta na Ohridu.

Pored aktivnosti koje se odnose na muziku, koncerte, kulturne događaje i razvoj umetnosti, kroz Sparkasse Life platformu biće podržane i aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine, sportske događaje, promociju zdravih životnih navika i podršku sportu i mladim talentima.

Podrška rekonstrukciji vrtića 

Kompanija Trans Adriatic Pipeline finansirala je rekonstrukciju vrtića u opštini Raskovec, u okviru svog programa društvenih i ekoloških investicija. Predstavnici opštine Raskovec su na svečanom otvaranju istakli da je posebno važno što je vrtić rekonstruisan u skladu sa visokim bezbednosnim standardima za koje se pobrinula kompanija Trans Adriatic Pipeline Albania.

Intesa Sanpaolo Banka i Narodno pozorište Sarajevo ozvaničili saradnju 

Intesa Sanpaolo Banka već duži niz godina podržava kulturne i edukativne manifestacije u Bosni i Hercegovini, ili organizuje sopstvene, a u ovoj godini odlučila je da podrži rad Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) i na taj način pomogne njegov rad.

Saradnja će se ogledati u razvoju novih i modernijih tehnologija, koje će u mnogome pomoći rad Pozorišta, pa će tako već u narednim danima svjetlo dana ugledati potpuno nova Web stranica koja će biti prilagođena svim uređajima, s dostupnim informacijama o Pozorištu, gdje će biti vidljiv repertoar, ali i gdje će postojati mogućnost online rezervacije karata/sjedišta. Pored Web stranice, tu je i jednokratna pomoć za Pozorište, te novitet u kojem će moći uživati svi domaći ali i inostrani posjetioci trga Susan Sontag, poznatijeg kao Pozorišni trg, jer će se tokom narednih mjeseci implementirati potpuno besplatno korištenje WiFi-a za sve korisnike mobilnih uređaja, objasnio je Marco Trevisan, predsednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke i najavio narednu akciju podrške za septembar ove godine.

Click