Izveštaj o dobročinstvu za 2019. godinu Fondacije Katalist

24. April 2020.
Fondacija "Catalyst Balkans" pripremila je izveštaj o iznosu davanja u oblasti filantropije za 2019. godinu.
Srbija-Daruje-2019---zavrsna-verzija-izvestaja-1

Primeri davanja poslovnog sektora

U nizu akcija koje je kompanija DM drogerie markt d.o.o. pokrenula u Beogradu tokom prošle godine istakla se akcija „Giving Friday“ („Darivanje petkom“), čiji je cilj bio da ukaže na važnost darivanja i humanosti, te da motiviše kupce na učestvovanje i prikupljanje sredstava usmerenih na donaciju. Poslednjeg petka u novembru kompanija je donirala 5% ukupnog prometa u svim DM drogerijama u Srbiji prikupivši preko 25.000 evra (3 miliona dinara) za Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova. Postala je ustaljena praksa da se na dan otvaranja filijala deo ostvarenih sredstava od prodaje usmeri u humanitarne svrhe, te je u 2019. godini na taj način prikupljeno preko više od 21.000 evra (2,5 miliona dinara) za 13 različitih institucija i organizacija. DM drogerie markt d.o.o. takođe podržava akciju „Čepom do osmeha“ postavlja­njem kutija u svim drogerijama i poslovnim zgradama kompanije, a u toku 2019. godine skoro 20% svih čepova prikupljeno je u mreži dm objekata. Kompanija DM drogerie markt d.o.o. nominovana je za glavnu nagradu VIRTUS za doprinos na nacionalnom nivou u 2019. godini.

U prethodnoj godini Mastercard je na tržištu Srbije sproveo istraživanje čiji je rezultat bilo većinsko mišljenje javnosti da je zdravstvo (a pre svega zdravlje najmlađih) oblast u koju bi građani želeli da se ulaže više. Stoga je ova kompanija odlučila da podrži kampanju Na­cionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR za izgradnju nove Roditeljske kuće donacijom od 250.000 evra u 2019. godini, te je za ovaj doprinos kompanija Mastercard nominovana za glavnu nagradu VIRTUS za doprinos na nacionalnom nivou. Pored toga, ova kompanija drugu godinu zaredom sprovodi društveno odgovorni projekat „Škola kao nacrta­na za vas“, pokrenut u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj projekta je poboljšanje uslova za rad i učenje u srednjim ekonomskim školama u Srbiji. Banka odvaja određeni deo svojih prihoda od svake transakcije koju klijenti banke izvrše humanitar­nom Mastercard kreditnom karticom „Eurobank Veliko srce“. Sredstva u visini od oko 12.000 evra su u 2019. donirana Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu za opremanje novog kabineta za statistiku i računovodstvo. Takođe, u junu 2019. godine, zahvaljujući podršci od oko 20.000 evra, učenici ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca dobili su elektronsko-jezičku labo­ratoriju, u kojoj će na savremen način učiti strane jezike, kao i laptopove za biblioteku, dok je u ekonomskoj školi „Bosa Milićević“ u Subotici opremljen kabinet virtuelne banke.

Srbija Daruje 2019: Izveštaj o dobročinstvu

Preuzmite kompletan izveštaj

U okviru programa „Coca-Cola podrška mladima“, kompanija Coca-Cola HBC – Srbija d.o.o. u 2019. godini uložila je 112.600 evra u podršku profesionalnom razvoju i smanjenje nezaposlenosti mladih. Ukupno 2.462 mladih (18–30 godina) ove godine je prošlo kroz trod­nevni trening u 20 gradova u Srbiji ili e-learning na onlajn platformi coca-colapodrskamladima.rs. Drugi interesantan program ove kompanije zove se „Stižemo sa juga“, koji je pokrenut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Smart kolektivom. Cilj ovog programa je da osnaži male proizvođače hrane sa juga Srbije i pomogne im da razviju svoje poslovanje. Devet iza­branih preduzetnika (socijalna preduzeća i zadruge) dobilo je priliku da tokom leta i jeseni u 10 gradova Srbije, u okviru manifestacije „Izađi mi na teglu“, kao i kroz onlajn prodavnicu, na inovativan način direktno promoviše i prodaje svoje proizvode. Pored toga, svih 9 učesnika dobilo je i mentore – menadžere iz oblasti prodaje, marketinga, proizvodnje, finansija itd. Za program „Stižemo sa juga“ kompanija je opredelila ukupno 44.831 evro.

Komercijalna banka a.d. Beograd je u 2019. godini podržala zdravstvo sa dve značajne donacije. U saradnji sa Fondom B92 u okviru kampanje „Zajedno za bebe“, pokrenute za opremanje porodilišta u Srbiji, Komercijalna banka je donirala inkubator Odeljenju intenziv­ne nege Službe pedijatrije Opšte bolnice u Pančevu, u vrednosti od 7.060 evra. Takođe, istoj zdravstvenoj instituciji uručen je medicinski aparat video-gastroskop vredan 17.208 evra. I kompanija Carnex d.o.o. Vrbas investirala je sredstva za podršku zdravstvu: 70.000 evra doni­rano je Opštoj bolnici u Vrbasu za adaptaciju i nabavku najsavremenije opreme za operacionu salu za carski rez na porodiljskom odeljenju.

Preduzeće Eko Step Pellet iz Petrovca na Mlavi, koje se bavi proizvodnjom peleta, redov­no podržava aktivnosti i akcije u lokalnoj zajednici kroz novčane i robne donacije, ali i vreme svojih zaposlenih. Za Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ preduzeće je organizovalo nagradnu igru i tombolu na Danu otvorenih vrata u septembru 2019. godine, a prikupljena sredstva je donirala za kupovinu opreme. Pored redovnih donacija u novcu, preduzeće je pokrenulo inicijativu sadnje drveća u dvorištu Doma, uključivši u akciju i svoje zaposlene. Eko Step Pellet takođe redovno podržava sportske klubove na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, a naročito ženski sport, te je u protekloj godini podržao ŽRK Sloga nov­čanim donacijama na mesečnom nivou, kao i kroz kupovinu neophodne opreme za igračice i trenere. Zbog svog doprinosa ovo preduzeće nominovano je za nagradu VIRTUS za mala i srednja preduzeća u 2019.

Kompanija MDG d.o.o. Prijepolje, domaći ogranak kanadske firme koja se bavi prodajom elektronskih uređaja, tehnike i nameštaja, donirala je sredstva za ugradnju dva lifta Opštoj bolnici u Prijepolju. To predstavlja veliku stvar, i to ne samo za bolnicu, već i za pacijente, jer sada mogu bezbedno da stignu na interno i hirurško odeljenje. Takođe, liftovi su olakšali posao osoblju, koje do tada moralo da prenosi pacijente na sprat. Vrednost donacije je 80.000 evra.

Akademija Filipović iz Jagodine je i u 2019. godini nastavila da pokazuje doprinos za­jednici kroz niz projekata i donacija koje je uspešno realizovala. U okviru „Prvog festivala mladih pesnika“ Akademija Filipović je organizovala nagradni konkurs „Ja stihom, a ti slikom“. Pristiglo je 8.000 radova, a nagrada za najbolje učesnike se sastojala iz dve interaktivne table. Na Nacionalni dan davanja Akademija Filipović je donirala dve prenosne interaktivne table u vrednosti od 1.342 evra Osnovnoj školi „Sremski front“ iz Šida. Osim toga, Akademija Filipović je putem nagradnog konkursa „Najuređeniji Elektronski Portfolio 2019“ doprinela razvoju i promociji elektronskog portfolija i motivisala nastavnike da više koriste digitalne tehnologije. Pobednici su nagrađeni knjigama i studijskim putovanjem u Sloveniju. U saradnji sa Zajedni­com elektrotehničkih škola Srbije, Akademija Filipović je 2019. godine realizovala i besplatni akreditovani seminar za nastavnike „Elektronski portfolio“ u Tehničkoj školi u Zaječaru. Cilj seminara je bio motivacija i edukacija nastavnika za primenu savremenih informacionih teh­nologija za evaluaciju i praćenje svog stručnog usavršavanja.

Primeri davanja građana

Motivisani učiteljičinim aktivnim učešćem u humanitarnim akcijama, učenici odeljenja II/2 Prve obrenovačke osnovne škole isprva su se angažovali u prikupljanju novca i robe za svoje drugare iz razreda koji žive skromno. Oni od početka svog školovanja prikupljaju nov­čana sredstva prodajući svoje radove i crteže, ali i pomoć u vidu odeće, obuće, sredstava za higijenu i hrane u vrednosti od više stotina evra. U okviru akcije „Slikom do osmeha“ prikupili su novčanu pomoć za lečenje svoje drugarice od prodaje slika i crteža koje su sami izradili, dok su im roditelji pomogli pri uramljivanju. Na vlastitu inicijativu prikupljali su sredstva za drugare iz Svratišta u Beogradu. Akciju su otpočeli izradivši plakat, koji su uz učiteljičinu pomoć umnožili i postavili po gradu kao svojevrsni apel za podršku i pozivnicu za događaj – posetu mini-muzeju predmeta koji su se nekada koristili u domaćinstvu u Srbiji u holu škole, za koju je ulaznica predstavljala donaciju u vidu odeće, obuće, sredstava za higijenu, hrane, školskog pribora, igračaka, pa čak i polovnih kućnih aparata. Sve prikupljene predmete donirali su Svratištu. U okviru akcije „Recikliram i uživam“ učenici su izradili novogodišnje ukrase od mate­rijala za reciklažu, a prikupljeni novac prosledili su drugu iz razreda. U više navrata prikupili su odeću, obuću, sredstva za ličnu higijenu, igračke i školski pribor za svoju drugaricu iz razreda skromnijeg socijalnog statusa, a neretko i volontiraju u raznim ekološkim akcijama i akcijama izviđača. Zbog ovog doprinosa, đaci II/2 su nominovani za nagradu VIRTUS za individualni doprinos filantropiji u 2019. godini.

Tokom 2019. godine građani su bili izuzetno aktivni kroz inicijative u McDonalds restorani­ma za prikupljanje sredstava u kasicama postavljenim u ovim restoranima širom Srbije. Novac koji su građani na taj način donirali upućen je kao podrška udruženju „Uvek sa decom“, koje se bavi brigom o deci oboleloj od raka, a zatim i Fondu B92 u okviru kampanje „Bitka za znanje“. Na ovaj način omogućeno je da šest škola za decu ometenu u razvoju u Srbiji dobije po jednu košnicu, set od 6 robota „Pčelica“, koji će im pomoći da lakše savladaju slova, matematičke zadatke, crtanje i ostale vannastavne aktivnosti. Ova sredstva donirana su i članicama asoci­jacije NORBS – Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, i to prvenstveno udruženjima u okviru ove organizacije, koja se bave brigom o deci koja boluju od retkih bolesti. Sredstva su donirana i školskom centru sa domom učenika „Dositej Obradović“ iz Subotice, školi za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ iz Niša, školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika iz Novog Sada, Centru za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ iz Kragujevca i Udruženju osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ iz Velike Plane.

Ivan Mladenović, koji je nominovan za nagradu VIRTUS za individualni doprinos filantropiji u 2019, u leto ove godine upustio se u novi humanitarni poduhvat – akciju pešačenja 1.000 km od Šida do manastira Hilandar pod nazivom „Korak po korak“. Tokom pešačenja koje je trajalo nepunih mesec dana, Ivan je bio posvećen podizanju svesti javnosti o raku kod dece i problemima sa kojima se suočavaju obolela deca i njihove porodice, te na taj način motivisao građane da učestvuju u prikupljanju sredstava. Putem društvenih mreža građani su tokom ove akcije prikupili preko 9.000 evra za donaciju udruženju „Uvek sa decom“, koje od 1991. godine pomaže deci oboleloj od raka. Sredstva su iskorišćena za održavanje Roditeljskog kutka, iznajmljenog stana u kome deca i roditelji borave za vreme terapije.

Doprinos pojedinaca

Škola u Tovrljanu nastavila je rad nakon više od 25 godina, što je bio veliki izazov za mladog učitelja početnika Marka Čikarića. Počevši od nule i postepeno stvarajući uslove za redovno odvijanje nastave, zahvaljujući Markovoj inicijativi, škola je za kratko vreme postala svojevrsni centar okupljanja i društvenog života ovog zaboravljenog kraja prokupačke opštine. Učitelj Marko svakog dana odlazi po učenike (njih sedmoro) koji stanuju u okolnim selima, sa njima provodi vreme tokom nastave i obezbeđuje im prevoz natrag kućama. Van svog radnog vremena i vikendom obavlja poslove za meštane koji nisu u mogućnosti da ih sami obave. Vrlo često lična sredstva upotrebljava za nabavku potrebnih sredstava za školu i gorivo za prevoz učenika. Svakom učeniku kupuje poklon za rođendan. Do sada je uspeo da obezbedi donacije savremenih učila za školu, sredstva za renoviranje škole, opremu za sport, školski pribor, novogodišnje paketiće za decu. Meštani sela se često oslanjaju na njegovo znanje u kontaktu sa lokalnom samoupravom i u rešavanju problema sa kojima se susreću – zahva­ljujući njegovom angažovanju, delom su završeni putevi prema selu i okolnim selima. Zbog svog filantropskog rada i velikog doprinosa razvoju lokalne zajednice u kojoj živi i radi, Marko je ove godine nominovan za nagradu VIRTUS u kategoriji Individualni doprinos filantropiji.

Za nagradu VIRTUS u kategoriji Individualni doprinos filantropiji u 2019. godini nomi­novana je i Mirjana Mutuc, knjigovođa iz Novog Sada, koja sa svoje dve kćerke već godinu i po dana, dva puta sedmično, priprema i donira obroke kuvane hrane za 8 porodica koje je ne mogu priuštiti. Te porodice se smenjuju u zavisnosti od situacije, ali uvek ih je osam. Višak hrane koju pripremaju za svoje ukućane one odvajaju i dele jednoroditeljskim porodicama, ljudima koji su izgubili posao ili onima koji trenutno nemaju novca. Kada su potrebe počele da prevazilaze njihove mogućnosti, otvorile su Fejsbuk grupu „Obrok za porodicu“, pa se pri­ča raširila širom Srbije. Grupa sada broji oko 7.000 članova, a hrana za porodice se, osim u Novom Sadu, priprema u porodicama u 24 mesta širom zemlje. Sada svako od 24 mesta, gde postoje neformalno organizovane građanke koje kuvaju hranu za one koji je nemaju, ima svoju posebnu Fejsbuk grupu. Mirjana i njene kćerke su u kontaktu sa svim predstavnicama grupa i međusobno dele informacije i iskustva, a osim u pripremi toplih obroka dva puta nedeljno, sve tri snabdevaju osnovnim životnim namirnicama preko 40 porodica.

Na sličan način Aleksandar Smerdov, takođe nominovan za nagradu VIRTUS za Indi­vidualni doprinos filantropiji u 2019. godini, priprema i poklanja užinu za šestoro socijalno ugrožene dece. Aleksandar je vlasnik restorana brze hrane u Vršcu, a njemu su se ubrzo priključili i lokalni donatori i velike kompanije sa ciljem da se užina obezbedi svoj socijalno ugroženoj deci školskog uzrasta na teritoriji Vršca. Tokom 2019. godine Aleksandar je podelio između 7.000 i 7.500 bonova za obrok u školama u ukupnoj vrednosti od 600.000 dinara za 39 socijalno ugrožene dece. Osim toga, na Aleksandrovu inicijativu Minaqva je svakog meseca donirala flašice vode uz užinu, dok je Carnex u dva navrata donirao po paket gotovih jela koji su deca nosila svojoj kući kao obrok za svoju porodicu.

Nesvakidašnji primer koji se ove godine izdvojio jeste plemeniti čin Zorana Kocića iz Novog Sada, koji je na Svetski dan dobrote svoju vikendicu na Popovici poklonio Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR, s namerom da ova kuća bude mesto za oporavak dece nakon završetka lečenja. Vikendica ima 100 kvadrata prostire se na placu od devet ari i ima veliko dvorište. Za sređivanje dvorišta će se pobrinuti Gradsko zelenilo o trošku preduzeća. Takođe, mnogi volonteri su se javili da poprave instalacije kako bi ova vikendica mogla da se koristi za boravak mališana u prirodi.

Davanja dijaspore

Anka i David Erne koji žive u SAD su dugogodišnji donatori Fondacije „Ana i Vlade Divac“. U 2019. su, između ostalog, obezbedili sredstva za 50 stipendija za decu širom Srbije, pomoć za 11 porodica na Kosovu i Metohiji i 2.000 toplih obroka za Narodnu crkvenu kuhinju u Beogradu. Zahvaljujući njima 164 porodice u selima Srbije dobile su pomoć u vidu poljopri­vredne mehanizacije, domaćih životinja i renoviranja štala. Takođe, obezbeđeno je i pet kuća za ugrožene porodice. Anka Jakšić Erne iz SAD donirala je Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ 30.000 dolara za izgradnju mosta u Kuršumlijskoj banji preko Banjske reke i spojila 500 žitelja sedam sela sa svetom. Anka Erne je sa suprugom u 2019. pomogla više od 3.000 ljudi širom Srbije.

Rajka Tarlać, nominovana za nagradu VIRTUS za individualni doprinos filantropiji u 2019. godini , pre više od pola veka otišla je iz rodnog sela Ivanjsko podno Kozare u Australiju u potrazi za poslom. Više od dve decenije ona pomaže siromašne i gladne porodice sa puno dece, jednoroditeljske porodice, decu bez roditeljskog staranja, bolesne i same starije ljude u nekim od najudaljenijih sela Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova. Pred svaki pra­znik ili značajniji datum gospođa Tarlać zajedno sa svojim prijateljima iz Australije priprema donacije vredne nekoliko hiljada australijskih dolara koje šalje ekonomski ili na drugi način ugroženim građanima Srbije. Pored toga, ona i njeni prijatelji redovno pomažu više pojedinaca i porodica mesečnim donacijama.

Kada su u pitanju udruženja iz dijaspore, ove godine izdvajamo Udruženje za solidarnost i kulturu „Bosna–Sandžak“ iz Turske, koje je Domu zdravlja u Tutinu podarilo donaciju vrednu 100.000 evra za opremanje porodilišta. Ova sredstva su upotrebljena za nabavku ultrazvučnog kolor-dopler aparata, pet inkubatora, autoklava, tri porođajna stola, dvanaest bolesničkih kreveta, kao i hirurških setova, što će najviše značiti i poslužiti budućim generacijama novo­rođenih beba, trudnicama i porodiljama.

Privatne / korporativne fondacije

Kako bi ukazala na važnost očuvanja mentalnog zdravlja i ohrabrila širu javnost da potraži podršku stručnjaka ukoliko joj je potrebna, Hemofarm fondacija je od aprila do decembra 2019. godine organizovala seriju od deset tribina pod nazivom „Na kafi sa psihologom“ u beogradskom prostoru Dorćol Platz. Na svojevrsnim besplatnim sesijama sa psiholozima i psihijatrima posetioci su otvoreno razgovarali i dobili niz saveta o depresiji, razvodu, stresu na poslu, balansu između karijere i porodice, načinima na koje se mogu izboriti sa bolešću i neplodnošću, dečjoj zavisnosti od upotrebe elektronskih uređaja, sindromu izgaranja i pra­zničnoj euforiji. Ovaj program popularizacije očuvanja mentalnog zdravlja Hemofarm fondacija je realizovala uz podršku Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a planira se njegov nastavak i u 2020. godini. Za ovaj doprinos Hemofarm fondacija je u ovoj godini nominovana za nagradu VIRTUS za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje.

Tokom 2019. godine Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je uz pomoć sredstava individualnih donatora iz dijaspore i kompanija iz Srbije obezbedila sredstva za nekoliko veoma važnih namena. Stipendije u mesečnom iznosu od 10.000 dinara dobilo je 137 odličnih učenika koji imaju otežane uslove odrastanja. Sredstva za ovu namenu prikupljena su između ostalog u novembru 2019. godine, kada je u saradnji sa filantropskom zajednicom u Njujorku orga­nizovano Prvo srpsko filantropsko gala veče, kome je prisustvovalo 350 dobrotvora iz SAD, Kanade i Evrope koji su tada ukupno donirali preko 45.000 evra. Druga inicijativa vredna pomena jeste IT Bootcamp – inicijativa grupe donatora iz dijaspore koja je odlučila da otvori IT školu u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“. Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku za formalno IT obrazovanje. Kako bi povećali plasman stude­nata za radna mesta, kursevi su fokusirani na praktičnu primenu na poslu. U 2019. godini IT Bootcamp je, osim u Beogradu, priliku za edukaciju pružio i građanima Niša i okoline. U oba grada 291 polaznik je uspešno završio školu, a od njih 202 koji su školu završili do septembra 2019, 50% je našlo posao ili praksu. U decembru je, dodatno, u oba grada školu završio 91 polaznik, od čega je do sada 20 polaznika našlo posao ili praksu.

Zadužbina Nikole Spasića je beogradskom Institutu za neonatologiju donirala Echo-Screen III PRO slušni aparat TEOAE. Vrednost donacije je 5.898 evra. Ove godine Zadužbina Nikole Spasića je donirala i opremu Odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u okviru Doma zdravlja Nova Varoš u vrednosti od 2.985 evra, kao i uređaj Ekomedico-H Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gamzigrad u vrednosti od 2.694 evra. 

Podrška projektima van regiona

Na globalnoj manifestaciji za prikupljanja sredstava pod nazivom Wings For Life World Run (Krila za život – globalna trka), organizovanoj na Adi Ciganliji u Beogradu, učestvovalo je nekoliko hiljada trkača iz Srbije i regiona, koji su na ovaj način dali svoj doprinos pronalaženju leka za povrede kičmene moždine. Wings for Life (Krila za život) jeste neprofitna fondacija iz Austrije koja finansira naučna istraživanja i klinička ispitivanja sa ciljem da pronađe lek za ovu vrstu povreda i zdravstvenih problema. Od 2014. godine ova trka organizuje se jednom godišnje u mnogim gradovima Evrope kako bi se prikupila sredstva za rad Fondacije i naučna istraživanja

Click