Glavčić poklonio novac i pakete namirnica

5. April 2020.
Poznati dobrotvor iz Kanade u Srbiju je uputio darove od sto hiljada evra i 650 paketa hrane i sredstava za higijenu
Paketi pomoci od Milomira Glavcica Foto M.Dugalic -
Paketi pomoći od Milomira Glavčića / Foto: M. Dugalić

Prva pomoć od ljudi iz dijaspore u ovom periodu korona virusa stigla je na područje Raškog okruga od Milomira Glavčića, Srbina iz Kanade, koji je ovde dobro poznat po humanosti i spremnosti da uvek priskoči u pomoć. Tako je, posredstvom svojih rođaka i prijatelja, kupio 650 paketa raznovrsne hrane i najpotrebnijih sredstava za higijenu i poklonio gradu Kraljevu, ali nije zavboravio ni ljude u svom rodnom kraju, u Jošaničkoj Banji i okolnim potkopaoničkim selima. S toga je, na svakom paketu i ispisano ,,Svom narodu, s’ ljubavlju Milomir Glavčić iz Kanade“.

Od pomenute količine pet stotina paketa, namenjeno je najsiromašnijim Kraljevčanima i meštanima seoskih naselja. Ta pomoć predata je kriznom gradskom štabu, a deliće se tokom naredne nedelje i to prema spisku ovdašnjeg Centra za socijalni rad. Za taj posao angažovaće se volonteri kako bi do socijalno najugroženijih darovi što pre stigli.
Preostalih stotinu i pedeset paketa namenjeno je pojedinim porodicama u Jošaničkoj Banji i svim domaćinstvima u više okolnih mesta, među kojima je i Pope, rodno selo darodavca. Tamo žive uglavnom ostareli i siromašni meštani i ovi pokloni Glavčića, takođe, odmah su u taj kraj otpremljeni.

– Kad mi je od Nebojše Simovića, načelnika Raškog okruga stigla molba da pomognem nisam se ni trena premišljao. Jer, pomagao sam ranije u gradnji raznih objekata, u kupovini medicinskih aparta ali to je za sve ljude. Sada sam jednostavno baš srećan da mogu pomoći one koji nemaju, koji će se možda mom daru, mojoj humanosti ponajviše obratovati. Jer, ja dobro znam šta znači nemati, biti siromah, a posebno bez pružene ruke pomoći. Jedan čovek iz tog kraja, davno, pružio mi je u takvoj nevolji parče hleba i toplu postelju i ja to, posle sedam decenija nisam zaboravio i pamtiću dok sam živ.- rekao nam je Milomir Glavčić, tokom jučerašeg telefonskog razgovora.

Milomir Glavčić

Zahvalili su se darodavcu i Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga i dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, na jučerašnjoj konferenciji za medije, ne samo za ovu pomoć nego i za sva ulaganja u ovaj kraj, a to će uskoro dostići sumu od osam miliona evra…

Milomir Glavčić je obradovao i svoje rođake. Za dvadesetak porodica u ovom kraju uputio je, početkom ove nedelje, sumu od stotinu hiljada evra. Dobili su njegovi rođaci pojedinačno, sve do trećeg, četvrtog kolena, poklone od dve do pet hiljada evra kako bi, kako nam je objasnio, ,,lakše prebrodili ovo opasno vreme za zdravlje, a da ih, ističe, nedostatak novca ne bi dodatno brinuo“.

Na pomenutoj konferenciji za medije novinari su obevešteni da se akcija prikupljanja paketa pomoći najsiromašnijima u Kraljevu nastavlja donacijama brojnih privrednika sa ovog područja.

Click