Fudbalski klubovi Crvena Zvezda i Partizan i Beogradski marathon treći put na zajedničkom zadatku

5. April 2021.
Dresovi sa fudbalskog derbija uzmeđu Crvene zvezde i Partizana biće dati na prodaju, a prikupljena sredstva će biti donirana u humanitarne svrhe.
FUDBAL: PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Prolećni prvenstveni derbi, između fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, 164. po redu, u okviru Linglong Tire Super lige biće održan u sredu 07. aprila 2021. godine.

Na inicijativu Beogradskog maratona i uz podršku uprava i fudbalera Crvene zvezde i Partizana, kao i Zajednice fudbalskih klubova Superlige, ovogodišnja najveća utakmica srpskog fudbala „večiti“ derbi – osim uobičajenog velikog sportskog značaja, imaće i svoj humanitarni karakter.

Ovogodišnji 34. Beogradski maraton biće održan 16.05.2021.g. pod sloganom „Bez barijera“ kao znak podrške i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom.  Želja nam je da ukažemo na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, kao i da stvorimo uslove za konkretna rešenja istih – radi uklanjanja mentalnih i fizičkih barijera kako bi se osobe sa invaliditetom što efikasnije uključile u redovne tokove života.

U periodu od održanog derbija do održavanja 34. Beogradskog maratona organizovaće se prodaja dresova fudbalera Crvene Zvezde i Partizana u kojima će igrati utakmicu – radi prikupljanja sredstava za unapređenje uslova za bavljenje sportom i rekreacijom osoba sa invaliditetom – prevashodno mladih i dece.

O konkretnim ciljevima i načinu prodaje dresova javnost će uskoro biti obaveštena, kao i o postignutim rezultatima po završetku cele akcije.

Partneri i aktivni učesnici u realizaciji celog projekta su i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda i Srpski filantropski forum. Srpski filantropski forum je prošlogodišnji Nacionalni dan davanja, posvećen osobama sa invaliditetom i borbi za pristupačnost za sve građane, organizovao pod sloganom „Srbija bez barijera“ i u tom duhu sredstva prikupljena tokom ove akcije biće usmerena na adaptaciju bazena za osobe sa invaliditetom.

U prethodnom periodu, fudbalski klubovi Partizan i Crvena Zvezda i Beogradski maraton sarađivali su na sličan način kada su , prvo, po održanom 116. derbiju, u aprilu 2001., godine u okviru kampanje „Trčim za decu“ prodajom dresova sa derbija, kao i majca sa 14. Beogradskog maratona, prikupljena značajna sredstva koja su tom prilikom iskorišćena za rekonstrukciju i izgradnju domova za brigu o deci bez roditeljskog staranja u Kulini i Stamnici.

Drugi put, posle održanog 126. derbija u aprilu 2006. godine, prodajom dresova prikupljena su sredstva za sprovođenje kampanje „Škola bez nasilja“, koju je u Srbiji realizovao UNICEF, a u kojoj je aktivno učestvovao i Beogradski maraton kroz organizaciju Dečijeg maratona i 19. Beogradskog maratona.

Click