Džedajski pokret: Omogućimo mladima bez roditeljskog staranja edukativni kamp na vlasini

6. Jul 2021.
Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, evidentirano je preko 190.000 dece bez roditeljskog staranja. Većina njih neće upisati fakultet, a svoje adolescentsko doba provešće u uslovima koji ne dopuštaju mladoj osobi da ostvari svoj pun potencijal.
Dzedajski-pokret-naslovna-fotografija-665x305

Izvor: Donacije.rs

U UNICEF-ovoj publikaciji koja je izdata na temu socijalne zaštite, podvlači se značaj socijalne sredine koja može biti koristan resurs detetu. Tu se navodi da postoje alternativni načini da se zadovolje potrebe deteta i prevaziđu problemi odnosno, da je potrebno identifikovati, razviti i koristiti snage i resurse deteta, porodice, službe koja pruža pomoć i zajednice uopšte, kako bi dete razvilo svoj pun potencijal.

Džedajski pokret iz Niša uviđa odgovornost koja je na svima nama, a u vezi je sa mladima bez roditeljskog staranja. Zbog toga je naša težnja da pomognemo mladima da prevaziđu okvire u kojima vide sebe i da kroz niz radionica nauče da razviju svoje veštine i otkriju nove talente. Cilj nam je da motivišemo mlade bez roditeljskog staranja da razviju svoj pun potencijal i nastave dalje usavršavanje.

Polaznici kampa „Sila prati hrabre“, koji će se održati na Vlasini, treba da usvoje nova neformalna znanja, razviju svoje sposobnosti i stvore nova poznanstva koja će im biti važni resursi u kasnijem razvoju. Neke od radionica koje će se održati na kampu biće iz oblasti zdravog života, sporta, mentalnog zdravlja, asertivne komunikacije, preduzetništva, ekologije, upravljanja vremenom, definisanja i određivanje ciljeva i priroriteta.

Upravo zato, ovaj projekat organizujemo već dve godine zajedno sa Centrom za Porodični Smeštaj i Usvojenje (CPSU). Nakon prve generacije projekta „Sila prati hrabre“ imamo već desetoro mladih koji sada uspešno studiraju ili su našli stalno zaposlenje. Smatramo to pokazateljem da je ovoj grupi mladih ljudi ovakav projekat dodatni podsticaj da se dalje snađu i postanu esencijalni članovi društva.

Prosperitetna društva su ona u kojima svaki pojedinac ima uslove da ostvari svoj potencijal. Naš cilj je da ovi mladi stasaju u zdrave jedinke pune samopoštovanja i vere u svoje veštine, koje će im omogućiti da kreiraju nove mogućnosti čak i kada to deluje nemoguće. Da bismo mlade naučili da budu hrabri, najpre se moramo usuditi da to budemo i sami. Zato, budite hrabri i pomozite nam da mladima pokažemo koliko mogu da napreduju ukoliko rade na svojim veštinama i veruju da je sila sa njima!

BUDŽET:

Transport kombijem: 15.000 RSD

Smeštaj i hrana na bazi punog pansiona: 154.000 RSD

UKUPNO: 169.000 RSD

Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs ili uplatom na tekući račun Udruženja.

Za uplate na tekući račun:

Share