Beograd dobio prvu skulpturu ženske hrabrosti

3. December 2019.
Prvaskulptura ženske hrabrosti, autora Marka Lađušića,postavljena je danas u Beogradu zahvaljujući kompaniji Avon, čime je obeležena ovogodišnja kampanja u okviru njihove akcijeReci NE nasilju nad ženama. Skulptura je postavljena uz podršku Ušće SC na čijem se platou nalazi.
Skulptura zenske hrabrosti

U okviru 16 dana aktivizma, prva ovakve vrste kod nas, skulptura ženske hrabrosti postavljena je sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti, ali i kao novi simbol Beograda koji ohrabruje žene, podseća ih i podržava da kroz život koračaju uzdignute glave i hrabro kažu NE nasilju, kao i svemu što ih sprečava da žive ravnopravan, ispunjen i zdrav život.

Otkrivanje skulpture svojim prisustvom podržala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

„Ravnopravnost podrazumeva i žene i muškarce podjednako, ravnopravnost nije uzimanje od jednih i davanje drugima. Zato ova skulptura šalje poruku ne samo ženama, već i muškarcima u našem društvu. „Žena hrabrost“ predstavlja svojevrsni nastavak naše inicijative za promenu imena ulica u Beogradu, čime pokazujemo da smo svesni i zahvalni na doprinosu koje su brojne žene naše istorije, nauke, umetnosti, književnosti, ostavile kao deo našeg današnjeg identiteta. Njihov trag iz prošlosti ostaje svima nama u sadašnjosti i za budućnost.“

Podatak da je samo 10% spomenika u Beogradu posvećeno ženama koje su obeležile našu istoriju, dodatno je inspirisao Avon da kroz postavku skulpture osnaži žene u Srbiji.

„Mi smo kompanija za žene i veoma nam je važno da budemo uz ženu i onda kada želi da bude lepa, ali i kada je važno da ostane jaka. Ogromno je zadovoljstvo što smo u godini kada proslavljamo 18 godina poslovanja u Srbiji, baš na ovaj način to punoletstvo i obeležili – postavljanjem skulpture koja slavi žensku hrabrost. – istakla je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Inspiraciju za skulpturu ženske snage, uz koju će odrastati generacije Beograđanki i Beograđana, istaknuti skulptor i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Lađušić pronašao je u svojoj kćerki, a u umetničkom procesu opredelio se za apstraktni minimalistički umetnički izraz.

“Ono čime sam se vodio jeste da predstavim osobine koje su uzvišene i univerzalne, a u tome mi je mnogo pomogla ćerka Lira svojim pokretom, stavom i igrom. U zavisnosti od ugla posmatranja, skulptura i prkosi, i pleše, i grli pokazujući hrabrost, stabilnost, upornost, odvažnost – sve što čini snagu jedne žene.”

Postavkom na prometnoj lokaciji, skulptura koja slavi žensku hrabrost svakodnevno će slati osnažujuću poruku brojnim ženama.

„Velika nam je čast da upravo mesto, kojim mesečno prođe i do milion ljudi, oplemenimo umetnošću koja ima za cilj da veliča žene i sve one plemenite osobine kojima one doprinose da ovaj svet bude bolji. Hvala kompaniji Avon na fantastičnoj ideji i unapred se radujem da će lokacija skulpture posvećena ženama postati mesto koje će nas svakodnevno iznova podsećati na brojne uloge žene, njihovu hrabrost, nežnost i doslednost.“ – istakla je Nevena Martinović, PR menadžerka Ušće SC

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Zapravo, svaka treća žena starija od 15 godina, doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja. Takođe, iako žene čine obrazovaniji deo populacije o čemu svedoči i statistika koja kaže da 60% studenata koji svake godine diplomiraju na univerzitetima u Srbiji čine žene, muškarci se po pravilu nalaze na višim pozicijama. Čak 71% muškaraca nalazi se na rukovodećim pozicijama, često su više plaćeni za obavljanje istog posla i vlasnici su domaćinstava u većini slučajeva.

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukativne programe i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“. Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“.

Sredstva za fond Akcije za borbu protiv nasilja nad ženama, kompanija Avon obezbeđuje izdvajanjem celokupnog bruto prihoda od prodaje specijalno označenih proizvoda za hrabrost. Na ovaj način, u sve Avon donacije i kampanje direktno su uključene i Avon Dame koje kupovinom ovih proizvoda podržavaju Akciju Reci NE nasilju nad ženama.

…..

Za dodatne informacije molimo vas da kontaktirate Milicu Petaković na broj telefona 064.111.25 ili e-mail milica.petakovic@olafmcateer.rs.

Click