Vojno redarstvena akcija „Oluja“ – sudske činjenice o žrtvama (kolovoz-rujan 1995.)

7. August 2022.
Žalbeno vijeće MKSJ je 16.11.2012. godine poništilo osuđujuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u vojnoj akciji „Oluja“, poduzetoj s legitimnim ciljem uspotavljanja kontrole na području Krajine i suvereniteta na cijeloj teritoriji Republike Hrvatske. Tom presudom, Žalbeno vijeće nije oslobodilo Republiku Hrvatsku obaveze da procesuira počinitelje čiji je identitet utvrdilo Raspravno vijeće, kao i da istraži i kazni počinitelje ratnih zločina koji nisu bili dio predmeta Tužitelj protiv Ante Gotovine i Mladena Markača.
documenta

Izvor: Documenta

Udruženja Srba iz Hrvatske, sa sjedištem u Srbiji,  „Veritas“ i „Suza“ raspolažu podacima da je ubijeno 1.200 civila, i da posmrtni ostaci još 250 žrtava nisu otkriveni ili identificirani iako su masovne grobnice poznate.

Službeni izvori u Hrvatskoj navode da su na hrvatskoj strani poginula 204 vojnika i policajaca i da posmrtni ostatci dvoje još uvijek nisu nađeni.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava je dokumentirao ubojstva 677 civila, a te podatke podržavaju i podaci Documente – centra za suočavanje s prošlošću i Fonda za humanitarno pravo.

Proteklo vrijeme pokazuje da su izvršitelji ratnih zločina na slobodi.

Nema političke volje da se napravi regionalni popis žrtava 1991-2001. godine, za koji se zalaže civilno društvo i 580.000 građana postjugoslavenskih zemalja, potpisnika peticije za osnivanje REKOM-a.

Procesuiranje ratnih zločina je rezultiralo dvjema osuđujućim i dvjema oslobađajućim presudama.

U povodu godišnjice vojno redarstvene akcije „Oluja“, REKOM mreža pomirenja, Fond za humanitarno pravo, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, podsjećaju na sudski utvrđene činjenice o počinjenim zločinima, čiji počinitelji još uvijek nisu kažnjeni.

Sudske činjenice o žrtvama nalaze se u pdf.

Click