Za pijetet spremni

20. November 2023.
Vukovarska policija sa zadrškom je objavila da provode "aktivnosti vezane uz sporadične uzvike 'Za dom spremni' koji su se čuli u Vukovaru", ali ne zaboravljajmo da su tamo bili i premijer Plenković i predsjednik Milanović
Plakat Ustaše
Plakat za vukovorasku komemoraciju

Piše: D. Grozdanić

Jučerašnja je kolona sjećanja u Vukovaru za neupućenog promatrača mogla izazvati posvemašnju historijsku zbrku: čija je to veteranska vojska mimohodila ulicama grada?

Defile su, dakle, predvodile ratne postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) voljom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, odjevene u crne odore s crnim zastavama na kojima je utisnut ustaški pozdrav “Za dom spremni”, ali i zastavama s prvim bijelim poljem, što svakako nije službeni stijeg Republike Hrvatske.

Negdje u toj koloni, među navodno 150 hiljada građana koji su došli iskazati pijetet Vukovaru, poneki su svoje domoljublje, što je razvidno u prilogu koji je snimila agencija Videoplus, a objavio portal Kosovo on line, iskazali visoko uzdignutom desnicom kao u nacističko doba, uzvikujući spomenuti ustaški pozdrav, pa se sve činilo kao da smo zapali u historijsko crnilo otprije 90 godina.

Kome se to s uzdignutom desnicom u Vukovaru odzdravljalo? O svim nabrojanim i kompliciranim detaljima nismo ništa čuli, ni vidjeli, ni zamalo čitali iz izvještaja, reportaža ili bilješki nacionalne televizije, ali ni vodećih dnevnih listova. Za njih je uglavnom sve prošlo veličanstveno i dostojanstveno. A čak je i zapovjednik vukovarskog HOS -a Zvonko Ćurković kazao da nije bio za crne uniforme ni 1991. kao ni danas te je javno poručio da nije “ljubitelj ZDS i da nam ne treba ustaštvo”.

Da li su u kolonu, kako se te voli popularno reći, zalutali “izolirani slučajevi”, ne znamo, ali teško se na koncu oteti zaključku da je vukovarski gradonačelnik Penava napravio uslugu političkim predstavnicima Srba, kada im je zahvalio za nedolazak u Vukovar. Što će Penava pak sada učiniti kada je u koloni bilo onih koji su ‘mjerili kukuruz’, premda je nekoliko dana ranije najavio da ni takvi ne trebaju dolaziti na obilježavanje Dana sjećanja. Osjeća li barem susramlje ili je isključivo opsjednut Srbima?

Za hrvatski državni vrh također, bilo je sve po protokolu, jednostavno – veličanstveno.

O ustaškim insignijama, skandaloznim uzvicima i sličnim veznicima ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije ni riječ rekao, dok je premijer Andrej Plenković još i prije samog događaja, na pitanje smeta li mu HOS -ov “Za dom spremni”, izjavio da je Vlada to limitirala na ono što je bilo 1991. dok su druge konotacije neprihvatljive i štetne po Hrvatsku. Što je time poručio premijer? Ostavio građanima da sami, po vlastitim nahođenju provode zakon? Ali, tko zna, možda će se oglasiti naknadno glavni ravnatelj policije?

Vukovarska policija s malo zadrškom upravo jest: potvrdili su da provode ‘aktivnosti vezane uz sporadične uzvike “Za dom spremni” koji su se jučer čuli u Vukovaru tijekom prolaska kolone sjećanja’.

Ne manje važno vezano uz ovaj vukovarski pijetet treba reći i da Vlada krši zakone koje je sama predložila. Primjerice, izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje je proljetos izglasao Hrvatski sabor, između ostalog, propisano je da se drastično povećavaju novčane kazne za isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, i sada iznose od sedamsto do četiri hiljade eura.

Hoće li, dakle, prema tom zakonu policija kazniti prijestupnike koji nastoje uporno rehabilitirati ustaški pozdrav, koji je sve prisutniji na nogometnim tribinama i u javnom prostoru.

Jer svaka daljnja šutnja pravne države sve je opasnija.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click