Ustaški pozdravi u vukovarskoj koloni

19. November 2023.
Uz mimohod mladića u crnim uniformama i zastavama HOS-a, u jučerašnjoj koloni sjećanja u Vukovaru moglo se čuti i skandiranje ustaškog pozdrava s uzdignutom nacističkom desnicom uz pljesak okupljenih
Plakat Ustaše
Plakat za vukovorasku komemoraciju

Piše: G. Borković

Iako se hrvatski mediji međusobno natječu u hvaljenju atmosfere na jučerašnjoj koloni sjećanja u Vukovaru, odavanje pijeteta žrtvama u tom gradu na žalost ima i drugu tamniju stranu.

Agencija Videoplus je snimila, a portal Kosovo on line objavio prilog sa snimkama na kojima se vidi više mladića u crnom kako neometano od policije, a uz pljesak građana, pozdravljaju ustaškim pozdravom “Za dom spremni” s uzignutom desnicom. Jedino dobro, ako ičeg dobrog u svemu može biti, je da velika većina sudionika ne sudjeluje u ovom glorificiranju ustaške ideologije.

Na snimci se također vide postrojene HOS-ove jedinice kao i mladići među njima u crnim uniformama koji se nisu rodili kad je bio rat. HOS-ove zastave su svuda naokolo, od početka kolone do samog kraja, vise i ispred zgrade gradske uprave.

Atmosfera, dakle, niti blizu dužnom pijetetu koji bi trebao pratiti odavanje počasti žrtvama. I ne samo to, nego i bitno drukčija nego prethodnih godina kad se ustaške zastave moglo prebrojiti na prste jedne ruke. Znakovito je i da su šovinistički pozdravi uz crne uniforme i zastave s ustaškim “Za dom spremni” vijorili i iznad glave predsjednika Republike Zorana Milanovića pa policija nije reagirala.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click