Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

29. January 2024.
Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. godini na srpskom jeziku je Stevo Grabovac za roman Poslije zabave (Imprimatur), saopšteno je danas u hotelu „Moskva“, a odluku o laueratu doneo je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).
Stevo-Grabovac-foto-N1
Stevo Grabovac. Foto: N1

Na konkurs je stiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu se osim nagrađenog našlo još četiri romana – Pesma o tri sveta (Agora) Vladimira Pištala, Pakrac (Laguna) Vladana Matijevića, Autosekcija (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

Prošlogodišnji dobitnik bila je književnica Danica Vukićević, autorka Unutrašnjeg mora, objavljenog u izdavačkoj kući Nojzac.

Autori koji su se ove godine našli u najužem izbori već su se dovodili u vezu s najprestižnijom književnom nagradom u Srbi i Regionu. Roman Lager Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Romani Mrtvo polje, Satori i Ljubavna pesma Srđana Srdića našli su se u užem izboru 2010, 2013. i 2020, a Srebrna magla pada bila je 2017. u najužem krugu. I Stevo Grabovac je bio finalista s romanom Mulat albino komarac iz 2019. godine. Vladan Matijević dobio je NIN-ovu nagradu 2003. za delo Pisac izdaleka, a Vladimir Pišalo 2008. za roman Tesla, portret među maskama.

NIN-ova nagrada kritike za roman godine dodeljuje se od 1954. godine. Isprva je dodeljivana piscima s prostora cele bivše Jugoslavije pod uslovom da je roman bio pisan na srpskohrvatskom jeziku, da bi se posle raspada države ograničio na dela pisana na srpskom jeziku. Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, a mnogi su je tokom proteklih decenija poredili s francuskom nagradom Gonkur.

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je zbirku pesama Stanica nepostojećih vozova 2007. godine, a njegov prvi roman Mulat albino komarac pojavio se 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci.

 

Članak je prenet sa portala 6yka.

Click