“Sa svakim nešto dijeliš”

7. November 2023.
U "Prosvjetinom" prostoru i Galeriji Forum u Zagrebu 9. novembra otvaraju se ovogodišnji Dani srpske kulture grupnom izložbom "Sa svakim nešto dijeliš..." i performansom Tanje Dabe
Novosti 4
Željko Badurina i Marijan Crtalić, djeca iz takozvanih "miješanih brakova"

Piše: Novosti

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u četvrtak, 9. novembra, otvara Dane srpske kulture. U “Prosvjetinom” prostoru u Preradovićevoj 21, u 19 sati, te u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u 20 sati, bit će predstavljena grupna izložba “Sa svakim nešto dijeliš…” nastala u suradnji s Kulturno-informativnim centrom (KIC). Izložba će biti otvorena u oba prostora do 25. novembra.

Na dan otvaranja, u 19:30, umjetnica Tanja Dabo u Galeriji SKD-a “Prosvjeta” izvest će performans “Kolekcija za pamćenje”, a pjesme Tina Ujevića i Milene Marković recitirat će glumica Nina Violić.

U autorskoj i kustoskoj koncepciji Nade Beroš, povjesničarke umjetnosti i kritičarke, na izložbi će biti predstavljeno dvadeset suvremenih domaćih umjetnica i umjetnika: Željko Badurina, Breda Beban, Boris Bućan, Branka i Branko Cvjetičanin, Tanja Dabo, Nedeljko Dragić, Jovica Drobnjak, Momčilo Golub, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Davor Konjikušić i Nika Petković, Bane Milenković, Bojan Mrđenović, Saša Mesić i Boris Bućan, Dan Oki / Slobodan Jokić, Ivana Popović i Mio Milisav Vesović.

Organizatori Dana srpske kulture su nastojali predstaviti veliki raspon pristupa, od deklarativno “neangažiranih” do aktivističkih i borbenih zastupnika na sceni koji vjeruju da umjetnost može mijenjati svijet, te da je uloga umjetnika da utječe na promjenu društvene svijesti. Sve ih, kako navode, povezuje otvorenost, dijaloška forma, kritičnost i odlično poznavanje medija kojim se koriste, bez obzira koliko se njihovi pristupi razlikovali u filozofskim, etičkim ili poetičkim postulatima.

“Naslov izložbe, istrgnut iz stiha jedne od najpoznatijih pjesama Tina Ujevića ‘Pobratimstvo lica u svemiru’ – ‘Sa svakim nešto dijeliš’ – višestruko nas je obavezao.

Kako bi ukazali na taj paradoks, izabrali su rad Željka Badurine, razglednicu iz ciklusa Post-art “Pola Srbin, pola Hrvat” za zaštitni znak i plakat izložbe. Na tom su fotografskom portretu zagrljena dvojica umjetnika, Željko Badurina i Marijan Crtalić, djeca iz takozvanih “miješanih brakova”. Odjeveni su u bijele majice, koje podsjećaju na sportske dresove, na kojima stoje natpisi Pola Srbin (na majici Badurine) i Pola Hrvat (na majici prerano preminulog) Marijana Crtalića, umjesto klupskih oznaka.

“Badurina, na kritičko-ironičan način, tim natpisima ‘difamira’ sebe i svog druga, posredno ukazujući na naše predrasude, maskiranja i strahove. Kao da tim postupkom kazuje: potrebno je jako malo, na primjer, kolegijalni zagrljaj, da sa svakim nešto dijeliš! Slijedeći taj trag, pokušali smo stvoriti okvir izložbe koji nikoga ne bi zarobio u neželjen zagrljaj, nego bi odgovorno i uključivo predstavio važnu dionicu suvremene hrvatske likovne umjetnosti koja nastaje na ovim prostorima posljednjih tridesetak godina. Pripadati manjini i biti manji, pozicija je s kojom žive, hotimice ili nehotice, mnogi umjetnici, bez obzira u kojoj sredini stvaraju i kako ih okolina percipira. Mnogi od njih, pored brojnih drugih identifikacijskih oznaka, nose i etnički manjinski pečat”, stoji u pozivu na Dane srpske kulture.

Među umjetnicima koji će biti predstavljeni na izložbi četvero je autora koji su nas prerano napustili: Breda Beban, Branko Cvjetičanin, Ivana Popović i Boris Bućan. Neka izložba bude i memento njima, poručuju organizatori.

Pored izložbe, održat će se i dva predavanja. U utorak 14. novembra od 18 sati, u Preradovićevoj 21, Martina Munivrana iz Muzeja suvremene umjetnosti predstavit će predavanje “Breda Beban – u prostoru između”.

Nataša Ivančević iz MSU-a će u utorak 21. novembra na istom mjestu od 18 sati održati predavanje pod nazivom “Kako su ljubav i otpor pokretali Ivanu Popović da mijenja sebe i sve oko sebe”.

Suradnici na izložbi su Dubravka Cherubini, Marko Golub, Nataša Ivančević i Davorka Perić, dok je za grafičko oblikovanje zadužen Nikola Križanac.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click