Hajka na Novosti

28. May 2023.
Za učestale napade desničarskih zastupnika na tjednik Novosti zainteresirala se Europska federacija novinara koja namjerava uputiti dopis Media Freedom Rapid Responseu, europskom mehanizmu koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatkinjama.
Novosti logo

Piše: Goran Borković

Model je isti: najprije Hrvatski tjednik ili neki opskurni ultradesničarski portal teškom baražnom paljbom napravi artiljerijsku pripremu uz koju se vežu TV emisija Bujica ili internetski podcasti tipa Projekta Velebit, da bi potom uslijedio jaki pješački napad saborskih zastupnika tzv. konzervativnog ideološkog usmjerenja, a zapravo manje ili više neoustaški orijentiranih pojedinaca iz rascjepkanih desničarskih stranaka koji u manjku relevantnih tema upornim forsiranjem priče o Srbima u Hrvatskoj kao “remetilačkom faktoru” traže političke poene ne bi li preko širenja međunacionalne mržnje zadržali svoju saborsku apanažu i u idućem mandatu.

Model je, ponavljamo, isti i gledamo ga manje-više svake godine, a u radikalnijim izvedbama pojavljuje se u predizborno vrijeme. Ovo proljeće, međutim, priča se otela kontroli pa se duže od mjesec dana praktički svakodnevno udara po SNV-u i Novostima, u novije vrijeme i Vida TV-u, kao medijskom dijelu te organizacije. Srbi u Hrvatskoj su i inače laka meta. S njima ne mogu pogriješiti. Desno raspoloženo biračko tijelo, kojem se prije svega obraćaju, svaki atak takve vrste rado će pozdraviti, a nakon što je SDSS ušao u koaliciju s HDZ-om posao im je dodatno olakšan, s obzirom na to da jednim udarcem možeš pogoditi dvije mete: i hrvatske Srbe s Miloradom Pupovcem i Vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem.

Napadom na Novosti zapravo se cilja na cijelu srpsku manjinu, iako se napadači ograđuju prilikom huškanja da time ne napadaju “normalne Srbe”, što je sintagma koja se u zadnje vrijeme najčešće koristi, ističe Boris Milošević

Hrvatski tjednik, opskurna tiskovina na čelu s Ivicom Marijačićem malo koji broj propusti istaknuti Novosti kao “velikosrpski tjednik”. Tvrdi da u Novostima rade ljudi koji su “slijepi od mržnje”, da su “psihopati”, da pišu “poremećene tekstove” koje objavljuju “poremećni ljudi”, da su “jugoslavenske i ultravelikosrpske šovinističke orijentacije” koji su nastavili raditi ono što je u političkom smislu radio Slobodan Milošević do 1995. godine, da “tretiraju Hrvate kao niža bića” i sve tako tome slično. U broju od 20. travnja objavili su naslovnicu s tekstom “80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda, Novosti i Vida TV, plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske”. Uz hajkaški tekst, poput potjernice objavljeni su i impressumi dviju redakcija s imenima i prezimena urednica, urednika, novinarki, novinara i svih ostalih suradnika, zaključujući da su mediji danas u rukama onih koji su se borili protiv Hrvatske.

Podsjetimo da je Hrvatski tjednik nastavljač tradicije Hrvatskog lista, također u Marijačićevom većinskom vlasništvu, za čiju je kupnju 2008. godine HDZ Ive Sanadera dao 416 tisuća eura izvučenih iz državnih poduzeća. Sanader je navodno želio pacifizirati Hrvatski list, baš kao i Marka Perkovića Thompsona koji je primio nešto viši iznos samo da ne pjeva u predizbornoj kampanji. Nakon te “kupoprodaje”, Marijačić je promijenio izdavača i ime časopisu te nastavio po svome. Ali uz tri milijuna kuna u džepu. Prošle godine nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, tri godine uvjetno, zbog objave fotografije maloljetne žrtve grupnog silovanja. Marijačić tvrdi da je u kasnijem postupku oslobođen.

Objavu takvog teksta osudili su i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) čiji je predsjednik Hrvoje Zovko upitao tko će odgovarati ako se novinarima Novosti nešto dogodi i ako ih netko napadne, podsjećajući da su se još nedavno ispred sjedišta SNV-a u centru Zagreba palili primjerci našeg lista. HND je naglasio da bi se u svakoj demokratskoj zemlji ovime pozabavila i “tijela kaznenog progona jer je osnovano smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji u navedenim medijima rade”. Također je rečeno da se od Državnog odvjetništva očekuje da reagira. “Iznimno je zabrinjavajuće da se objavljuju imena i prezimena novinara tih medija i da se navodi da su izdajnici Hrvatske i četnici. Mogu reći da smo mi o tome otvorili predmet i sigurno ćemo se time baviti”, kazala je pučka pravobraniteljica prije mjesec dana, a najavljeno je i očitovanje saborskog Odbora za medije.

Međutim, umjesto da se situacija smiri, a državne institucije odrade svoj dio posla, došlo je do eskalacije na saborskoj raspravi o Izvještaju o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2021. godinu koja je, kako kaže zastupnik SDSS-a Boris Milošević, iskorištena kao prilika za napad na Novosti vrlo široke fronte ekstremne desnice.

Vidno inspiriran tekstom u Hrvatskom tjedniku napad je poveo Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). “Mi ovdje imamo velikosrpske tendencije. Pa sama je Sigurnosno-obavještajna agencija prije godinu-dvije javno upozorila da se u Hrvatskoj budi četništvo, i to među mladim ljudima, iako im dajemo donacije, razumijevanje, sve prema standardima, no oni i dalje grizu ruke i dalje im nije dosta”, kazao je ovaj bivši član Saveza komunista Jugoslavije. Rekao je dalje da se novac koji naš tjednik dobiva od Savjeta za nacionalne manjine koristi “za protuhrvatsku propagandu”, da Novosti “guraju u stanje frustracije”, da su Srbi jedina manjina koja Hrvatima zabija nož u leđa i to “nakon krvoprolića u Domovinskom ratu, gdje su Hrvati bili žrtve genocida”.

Na njega se nadovezao Nikola Grmoja (Most) kojem smeta što se Novosti ne bave isključivo manjinskim temama, tvrdeći da velika većina pripadnika srpske manjine dijeli vrijednosti koje zagovara on, a ne Novosti. Kako nije reagirao potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je toga dana vodio raspravu, reagirao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i SNV-a, ujedno izdavača Novosti, koji je nazvao sramotnim toleriranje takvog govora zastupnika i poručio da “ne zna kada će više doći u Sabor”. “Optuživati srpsku manjinu da radi protiv hrvatske države i to tolerirati ovdje, pred vama gospodine potpredsjedniče Reiner, pred vama kolege zastupnici iz Kluba manjina, a da nitko nema potrebu reći da je to opasna rabota, to je sramota. Ne znam kad ću doći više u ovu dvoranu”, rekao je Pupovac i napustio sabornicu.

Napadi su se nastavili. Minute slave tražila je i Ružica Vukovac (prije Domovinski pokret, a sada Za pravednu Hrvatsku) koja je optužila Novosti da pišu neistine o Domovinskom i Drugom svjetskom ratu, da “potiču na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, grubo vrijeđajući hrvatski narod, smisao hrvatske države, suverenosti, vjerske pripadnosti te samu RH” da bi na kraju – a to u Saboru još nismo imali priliku čuti – pozvala ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da na temelju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira pokrene postupak protiv glavne urednice Novosti Andreje Radak. To je bilo previše čak i za prema ovakvoj retorici inače popustljivog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je kazao da je neprihvatljivo pozivanje na progon zbog toga što neke novine pišu, a u obranu Novosti i slobode medija stali su i zastupnici ljevice.

Problem je što na ovakve ispade reagiramo prije svih Katarina Peović iz Radničke fronte i mi iz Možemo. Oko sličnih pitanja trebala bi se oformiti određena progresivna fronta, kaže Sadra Benčić (Možemo)

– Ponašanje pojedinih zastupnika u Saboru uistinu je postalo radikalno i nenormalno. Prije nekoliko tjedana Vukovac je tražila progon glavne urednice Novosti. Povlače se argumenti da su Novosti politički list, a da bi trebali biti manjinski, kao da se manjine ne bi smjele baviti politikom. Time se razotkrivaju duboko diskriminatorni stavovi prema manjinama koje bi valjda po njima trebale biti politički ukras – govori Benčić za Novosti, podsjećajući da je u ime Kluba Možemo reagirala na takve istupe, na što su je optužili da je “veća Srpkinja od Srba”. Kako je Jandroković prešao šutke preko svega, izišli su iz dvorane.

– Problem je što na ovakve ispade reagiramo prije svih Katarina Peović (Radnička fronta) i mi iz Možemo. Oko sličnih  pitanja trebala bi se oformiti određena progresivna fronta. Na žalost, pokazuje se da se opet narušavaju vrijednosti za koje smo smatrali da su općeprihvaćene. Svako malo vraćamo se korak unatrag, a Jandroković ili Reiner kad vode sjednice takve istupe dopuštaju, eventualno uz neki komentar. SDSS im je partner u koaliciji pa oni kao bazično brane prava manjina, a u praksi dozvoljavaju diskriminatorni diskurs. Dapače, kad sam reagirala, ja sam dobila tri opomene zaredom, jer sam upozorila da se ne smije vrijeđati druge narode i manjine. Radi se o ljudima bez kičme koji neće vrijeđati direktno, ali će zato pustiti sve druge da to rade. Osim toga, da se ne zavaravamo, barem njih 30 posto u HDZ-u misli isto, ali to ne smije javno reći – objašnjava Benčić.

Ni tu nije bio kraj. Marijan Pavliček (Suverenisti) kazao je da se Novosti bave “pljuvanjem po temeljima države”, dodavši da “to financira HDZ-ova Vlada, što je još gore”. “Sramite se svi koji branite takvo novinarstvo”, poručio je Pavliček. Protiv Novosti istupio je i Miro Bulj (Most), koji je tek koji tjedan ranije u Saboru pozdravio s ustaškim “Za dom spremni”, kazavši da se financiranjem tjednika “baca novac na ljude koji mrze Hrvatsku”.

– Zastupnici ekstremne desnice nemaju jedinstvene motive. Jedni imaju čisto šovinističke, a drugi su i sami bili tema pisanja Novosti pa su time bili interesno ili osobno pogođeni. Osim toga, bliže se izbori i lukrativno je desno biračko tijelo paliti beskompromisnom borbom protiv četničkih protuhrvatskih novina, kako se sve etiketiraju Novosti zadnjih dvadeset godina, odnosno od samih početaka izlaženja novina – kaže Milošević i nastavlja:

– Napadom na Novosti zapravo se cilja na izdavača SNV i Pupovca, a onda i na cijelu srpsku manjinu iako se napadači ograđuju prilikom huškanja da time ne napadaju “normalne Srbe” što je sintagma koja se u zadnje vrijeme najčešće koristi. A tko su “normalni Srbi” valjda određuju “oni”. A “oni” bi određivali o čemu da pišu Novosti jer oni znaju što “normalni Srbi” čitaju. I ne samo to, određivali bi i za koga Srbi smiju navijati u sportskim natjecanjima, što smiju slušati, pjevati, kako plesati, pisati, čitati, glasati… U prošlosti su Novosti više puta kazneno prijavljivanje DORH-u koji je odbacivao te prijave kao neutemeljene. Savjet za nacionalne manjine je u svojim priopćenjima uvijek branio Novosti i isticao njihovu posebnost kao manjinskog medija. Srećom, većina u ime koje misle da govore ih ne podržava, današnje društvo u Hrvatskoj ne podržava govor mržnje – objašnjava Milošević.

Opet je reagirao HND upozoravajući kako je ovakva retorika iznimno opasna i da je jedini cilj diskreditacija i na kraju gašenje Novosti, dok u isto vrijeme tim istim zastupnicima ne smetaju huškački tjednici koji šire mržnju i povijesni revizionizam. Za pretvaranje našeg medija u metu te prijetnje i pritiske iz parlamenta zainteresiralo se i najveće europsko novinarsko udruženje Europska federacija novinara (EFJ), na čelu s Majom Sever. EFJ namjerava uputiti dopis organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR), koju financira Europska komisija, europskom mehanizmu koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama EU-a te zemljama kandidatkinjama.

Direktan povod EFJ-u bio je istup Danijela Spajića (Domovinski pokret) koji je zatražio od Ministarstva financija da u roku od sedam dana preko Savjeta za nacionalne manjine naloži povrat sredstava dodijeljenih Novostima u državni proračun. Ako se Ministarstvo financija ne javi, ponudio je da će osobno podnijeti zahtjev DORH-u da oduzme novac. I njega smeta pisanje Novosti jer vrijeđaju većinu ljudi i ne promiču vrijednosti Domovinskog rata. I on bi novac namijenjen manjinama trošio po svom raspoloženju i svojim potrebama. Usprotivila mu se jedino zastupnica Katarina Peović i za to dobila opomene.

– Predsjednik Jandroković je taj koji je trebao reagirati na poticanje jer se prema članku 240. Poslovnika zastupniku treba oduzeti riječ ako se poziva na nasilje, mržnju, vrijeđanje vjerskih, nacionalnih i drugih zajednica – kaže Peović.

Napade na Novosti osudila je mreža Safe Journalists koja je pozvaa institucije u Hrvatskoj da stanu u zaštitu novinara i urednika u Novostima i na Vida TV, kao i državne dužnosnike da javno osude ovakvo ponašanje koje pored novinara i urednika ugrožava i cijelu jednu nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj. Poručili su također da će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Tu je naravno i neizostavna Bujica osuđenog dilera kokainom Velimira Bujanca koji iz emisije u emisiju širi mržnju prema Novostima samo što se njegovi gosti niti sami sa sobom ne mogu dogovoriti jesu li Novosti ekstremnoliberalno i radikalno lijevo glasilo koje pod plaštom srpske manjine napada Hrvate ili produžena ruka Aleksandra Vučića koji preko ovog tjednika vodi politiku “srpskog sveta” s namjerom da mladima ogadi osjećaj hrvatske nacionalne pripadnosti. Sve u svemu, po njima su Srbi povlaštena nacionalna manjina u Hrvatskoj i nalaze se izvan zakona pa su se toliko osilili da misle da mogu napadati koga žele i raditi što ih volja. Možda je došlo neko takvo vrijeme da Bujanec promisli o promjeni nacionalnosti, kad je već srpstvo tako slatko.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click