Ne, uvođenje femicida u zakon ne diskriminira muškarce. Samo pogledajte primjer Španjolske

31. August 2023.
Agencija EU za ravnopravnost EIGE podržava članice da imenuju femicid jer rodno neutralni pojam ubojstva zanemaruje stvarnost
maxim-hopman-PEJHULxUHZs-unsplash
Nasilje nad ženama. Foto: Maxim Hopman/Unsplash

Autorka: Snježana Pavić, Izvor: Jutarnji list

Ono što nema ime, ne postoji, kaže španjolska ministrica za jednakost Irene Montero. O femicidu govori. Od 2003. najmanje 1125 žena u Španjolskoj ubili su njihovi partneri ili bivši partneri. Od 1. siječnja 2022. Španjolska je promijenila zakon i definiciju femicida proširila na sve žene i djecu koju su ubili muškarci, ako se smatra da je spol igrao bitnu ulogu u zločinu. “Moramo prepoznati sve žrtve i učiniti vidljivima sva seksistička ubojstva kako bismo mogli uspostaviti politiku prevencije, ranog otkrivanja i iskorjenjivanja”, ističe španjolska ministrica.

Zašto je važno da zločin femicida uđe u zakon? Da spasimo živote žena i djece. U samo 10 godina Španjolska je za trećinu smanjila broj ubijenih žena: dok u Grčkoj u prosjeku godišnje samo 3 posto muškaraca procesuiranih za obiteljsko nasilje završi u zatvoru, u Sloveniji 5 posto, u Španjolskoj njihov broj iznosi 30 posto, pokazalo je istraživanje 18 europskih redakcija u sklopu European Data Journalism Network.

Da, ubojstva žena je moguće spriječiti. Akcijom pod nazivom “Sigurnost žena je odgovornost države” u 20 gradova Hrvatske 21. kolovoza članice ženskih udruga zatražile su od Vlade, među ostalim, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela. Prosvjedi su održani istodobno u Hrvatskoj, Srbiji i BiH u povodu ubojstva Nizame Hećimović u Gradačcu, tri dana nakon što je prijavila nasilnika policiji – još jedan strašan dokaz nefunkcioniranja državnog sustava zaštite žena od nasilja.

Diskriminiramo li muškarce ako izdvajamo femicid? Hm, diskriminiramo li kruške kad ih razlikujemo od jabuka? Nije isto, nismo isti: žene ne pogibaju u pijanim kafanskim svađama, nisu žrtve mafijaških obračuna. Muškarci i žene imaju drugačiji položaj u društvu, pa su im nasilne smrti drugačije. Femicid je krajnja posljedica duboko ukorijenjenog nasilja nad ženama, definira Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE), izraz je neravnoteže moći u društvu, koja promiče nejednak status muškaraca i žena.

Većinu žena, naime, ubiju partneri, bivši partneri, muški članovi obitelji. Ženama je najopasniji vlastiti dom, jer su prečesto tu zatočenice nasilja i nakaradnih društvenih vrijednosti. Vrijednosti društva koje okreće glavu od podređenog položaja žene i ogromne količine nevidljivog nasilja kojem su izložene.

Ne, nije dovoljno boriti se općenito protiv nasilja i ubojstava. Recimo, Italija ima drugu najnižu stopu ubojstava u Europi, odmah iza Luksemburga. Ubojstva muškaraca im drastično padaju zadnjih 30 godina. Ne i ubojstva žena. Prema službenoj statistici, početkom 90-ih na svaku ubijenu Talijanku bilo bi ubijeno pet Talijana, dakle 5 naprema 1. U 2021. omjer je pao na 1,6 naprema 1. Jako je pao broj ubijenih muškaraca, broj ubijenih žena ostao je stabilan. Do 2020. udio žena ubijenih u obiteljskom nasilju dosegnuo je 85 posto.

Ne, nećemo smanjiti broj femicida tako što ćemo se jednostavno boriti za smanjenje broja ubojstava.

Jesu li muškarci diskriminirani samim korištenjem pojma femicida? Tako ne misle Ujedinjeni narodi, Svjetska banka, Europska unija i brojne znanstvene i druge organizacije koje koriste pojam femicida. Tako ne misli parlament Belgije koji je prošlog mjeseca usvojio zakon o sprečavanju femicida.

Ovo je povijesna prekretnica, poručila je državna tajnica za ravnopravnost spolova Marie-Colline Leroy. Novi zakon sada definira različite kategorije femicida: intimni femicid (počinio ga je partner), neintimni femicid (na primjer, kad klijent ubije prostitutku), neizravni femicid (smrt nakon pobačaja ili prisilnog uklanjanja klitorisa) i rodno uvjetovano ubojstvo (na primjer, smrt transrodne osobe u kontekstu obiteljskog nasilja).

Nakon Španjolske, koja je prva u Europi zakonom propisala prikupljanje detaljnih statističkih podataka o femicidu, sada je to uvela i Belgija. Novim su zakonom, među ostalim, propisali redovnu obuku policajaca i sudaca za postupanje u slučajevima nasilja nad ženama. UN procjenjuje da je u svijetu 2020. ubijeno 81.000 žena i djevojčica, oko 58 posto od ruku partnera ili člana obitelji.

Oko 2600 žena ubijeno je u Europi, ali broj žrtava puno je veći, jer nisu svi slučajevi prepoznati kao femicidi, prenosi Euronews. Agencija EU za ravnopravnost žena i muškaraca EIGE podržava članice EU da zakonski imenuju femicid jer neutralni pojam ubojstva zanemaruje stvarnost nejednakosti, ugnjetavanja i sustavnog nasilja nad ženama. Podržavaju i temeljito statističko prikupljanje podataka, što nemamo, jer je to prvi korak prema sprečavanju femicida.

“Ono što ne postoji, o tome se ne raspravlja”, prenosi Euronews.

Click