Kako su Španjolci u 10 godina za trećinu smanjili broj ubijenih žena i što bi Hrvatska mogla naučiti

10. August 2023.
Ljeto je teško vrijeme za žene s nasilnim muževima i dečkima. Najteže je za blagdana i godišnjih odmora, kad parovi provode puno vremena zajedno.
maxim-hopman-PEJHULxUHZs-unsplash
Nasilje nad ženama. Foto: Maxim Hopman/Unsplash

Autorka: Snježana Pavić, Izvor: Jutarnji list

Nije istina da tu ne možemo ništa. Španjolska je primjer da se sve može kad se hoće: u desetak godina čak su za trećinu smanjili broj femicida, žena ubijenih baš zato što su žene. Čim neka prvi put prijavi nasilje, to sistem registrira. Trenutno je registrirano 700.000 slučajeva. Algoritam odmah računa koliki je rizik da je partner opet napadne. Eksperti su definirali 38 kriterija po kojima procjenjuju rizik, piše njemački Spiegel. Ti kriteriji nisu javni. Ali recimo: ako vas je pokušao daviti, to je znak za uzbunu. Kad algoritam prepozna ekstremni rizik, žena dobiva danonoćnu policijsku zaštitu.

Oko 40.000 španjolskih policajaca uključeno je u zaštitu žena. Na besplatnim telefonima na raspolaganju im je 2800 stručnjaka. Posebni sudovi bave se samo nasiljem nad ženama. Muškarci koji ubiju ženu kažnjavaju se strože nego za druga ubojstva.

Rezultat? Broj žena ubijenih nakon što su policiji prijavile nasilje prepolovljen je.

Kako je zemlja tako izrazite mačističke kulture poput Španjolske uspjela napraviti takav zaokret? U prosincu 1997. televizija je objavila 40-minutni razgovor s Anom Orantes. Žena iz andaluzijskog sela Cúllar Vega pričala je o izljevima bijesa i nemilosrdnim batinama kojima je muž godinama zlostavljao nju i djecu. Ana se 15 godina morala boriti za razvod, a na kraju joj je sud odredio da ostane živjeti u istoj kući sa zlostavljačem: bivši muž na katu, a ona u prizemlju.

Za Anu Orantes pojavljivanje na televiziji bio je posljednji vapaj za pomoć. Obraćala se ona policiji, ali nitko je nije shvaćao ozbiljno. Trinaest dana kasnije, bivši muž ju je izvukao iz kuće na terasu, pretukao, polio benzinom i zapalio. Ana Orantes živa je spaljena.

Ubojstvo je šokiralo Španjolsku. Zastupnice u parlamentu, konzervativne i lijeve, zajedno su pripremile zakon protiv rodno uvjetovanog nasilja, usvojen 2004., za vrijeme socijalističkog premijera Joséa Luisa Zapatera. Drugi događaj koji je polarizirao javnost bilo je grupno silovanje u Pamploni, slučaj koji je 2018. izveo na ulice stotine tisuća Španjolki, zgroženih kako pravosuđe tretira žrtvu, a kako počinitelje.

Bijes se izlio na ulice, iako su petorica silovatelja bila osuđena na devet godina zatvora, što je za Hrvatsku astronomska kazna. No Španjolke je razbjesnilo to što nisu bili osuđeni za silovanje nego za blaže kazneno djelo – budući da se žrtva nije branila. Da, izlazak na ulicu ima smisla: i taj je zakon promijenjen, a viši sud je kazne silovateljima povećao i do 15 godina. Tako je, silovanje je i kad je žena prepijana da bi se uopće branila.

U anketama se više od polovice Španjolki izjašnjava feministkinjama. Nakon desetljeća ultrakonzervativne Francove diktature, skoro 90 posto Španjolaca kaže da bi podržali članove obitelji ako se izjasne kao homoseksualni ili transrodni – više nego u Švedskoj. U promjeni stava prema nasilju nad ženama velika je odgovornost medija: “Obiteljska je drama kad vam ugine pas ljubimac. Ubojstvo žene je femicid”, kaže za Spiegel policijska inspektorica María Jesús Cantos. Mediji u Hrvatskoj kao i u Njemačkoj tu lekciju tek trebaju svladati.

Click