Crnogorska policija neće dozvoliti skup ispred Skupštine, nije prijavljen

26. December 2019.
Crnogorska policija saopštila je kasno sinoć da neće dozvoliti okupljenje ispred zgrade Skupštine koja će danas raspravljati o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti, jer skup nije prijavljen.
POLOMLJENA SPOMEN PLOCA SRPSKIM ZETEOCIMA U STAROM GACKU
Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO/ARHIVA

“Svako eventualno okupljanje mimo odredbi Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama biće sankcionisano, te će organizator snositi zakonom predviđene posledice”, saopšteno je iz policije.

Policija je pozvala sve građane da se uzdrže od izlaska na medijski najavljena okupljanja kao i da poštuju pozitivne zakonske propise i odgovorno doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

“Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbednosti svih građana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Demokratski front pozvao je građane da se okupe u 11 sati ispred zgrade Parlamenta jer su za to, kako su saopštili, dobili blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

I poslanici Demokratskog fronta prisustvovaće danas sednici parlamenta na kojoj će početi rasprava o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti nakon što su sinoć lideri tog političkog saveza Milan Knežević i Andrija Mandić u Beogradu dobili blagoslov od patrijaha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Njih je prethodno mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije pozvao da bojkotuju skupštinu, što su oni prihvatili.

Oni su, kako su preneli mediji, za Beograd otputovali službenim avionom Srbije, a ne nekom od redovnih linija. Nije poznato da li je reč o avionu Vlade ili predsedništva Srbije.

Iako je predlog zakona izazvao velike tenzije u Crnoj Gori, najviši državni zvaničnici su saopštili da ga neće povući iz skupštinske procedure.

Click