Važno: mit o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu ruši baš SPC!

1. October 2021.
Trebao sam ovo objaviti prije dva tjedna, ali je bilo potrebno reagirati na nevjerojatne konstrukcije o patrijarhu Porfiriju koji, kao, gura Crnu Goru i Crnogorce u more, da se utope i da nestanu.
Drago Pilsel Vrisak 190519 C 4
Drago Pilsel. Foto: Privatna arhiva

Piše: Drago Pilsel

Elem, Srbija će s Republikom Srpskom (RS) sagraditi veliki memorijalni kompleks u Donjoj Gradini u znak sjećanja na sve zločine počinjene nad srpskim narodom, priopćio je u petak 10. rujna, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s patrijarhom Porfirijem.

”Srbija i RS razgovarale su kako osnažiti kulturu pamćenja, kako učiniti sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može pomoći Srpskoj Crkvi u cijelom procesu”, rekao je Vučić. On je s poglavarom SPC-a razgovarao u povodu 80. obljetnice formiranja jasenovačkog logora.

Ideja o gradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, na teritoriju bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, nije nova. Premijerka Srbije Ana Brnabić je u povodu obilježavanja obljetnice stradanja u ustaškom logoru Jasenovac u svibnju 2019. u Donjoj Gradini najavila ulaganja u memorijalni kompleks. ”Dugujemo to nevinim žrtvama, ali i (budućim) naraštajima”, istaknula je.

U ponedjeljak 13. rujna u Jasenovcu prilikom spomena Svetih novomučenika jasenovačkih Srpske Pravoslavne Crkve – i u manastiru svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i na molitvi na grobnoj humci kod ”Kamenog cvijeta” u Spomen-području Jasenovac – mislilo se i molilo za žrtve. Patrijarh Porfirije je kazao ”da se na mjestu ustaškog zločina nisu sastali da bi se bavili brojkama, da bismo se bavili dokazivanjem tko je kome više zla naneo”.

Je li ukupni broj ubijenih u Jasenovcu 83.145, kako trenutno govore podaci SPJ-a, ili je brojka bliža onoj Muzeja holokausta u Washingtonu (realnijih 120.000), manje je sada bitno. Vrlo je važno što Srpska Pravoslavna Crkva daje tako vrijedan doprinos povijesnoj istini

Ali ovo svjedočim: da je želja i namjera, ne samo episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka, da SPC okonča mitomanske narative vezane uz Jasenovac.

Dan kasnije, u utorak 14. rujna, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji ”Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu se s blagoslovom patrijarha Porfirija (koji je otvorio skup) još jednom, sedmi put, održao znanstveni skup ”Novomučenici: Poliperspektiva” i opet se pokušalo dati doprinos istini, prije svega onomu što se dogodilo u Jasenovcu u doba ustaške strahovlade.

Izmišljotine su ekstremne hrvatske desnice, raščlanjene, među ostalim, od pokojnog Slavka Goldsteina (”Jasenovac – Tragika, mitomanija, istina”, Fraktura, 03/2016., uz suautorstvo Ive Goldsteina), da je logor nastavio djelovati nakon sloma NDH u režiji novih, partizanskih vlasti (dio nebulozne teorije ”Trostruki logor Jasenovac”). Istina je, između ostalog, da će istraživački projekt koji episkop Jovan priprema u samom mjestu Jasenovac onemogućiti odnosno razotkriti djelovanje mitomana.

To, uostalom, radi i Muzej žrtava genocida u Beogradu koji tijesno surađuje s vladikom Jovanom.

Ali se zapitajmo: nije li kontradiktorno što Vučić i Dodik prihvaćaju suradnju sa SPC-om i episkopom Jovanom, a istodobno financijski potpomažu notornog ”eksperta” Gideona Greifa, ne baš novu zvijezdu na revizionističkom nebu Srbije i Republike Srpske? On neprestano promiče mitomansku tezu o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu. Umjesto da bude ismijan od stručne javnosti, dobio je od Republike Srbije i Republike Srpske najviša odlikovanja i nove sporne projekte pa se moramo pitati: koja to istina odgovara Vučiću i Dodiku, Greifova ili Ćulibrkova?

”Povjesničari u vrijeme Jugoslavije vlastima su servirali priču o broju žrtava Jasenovca, zaustavivši se na brojci od 700.000. Ta je brojka u vremenu raspada Jugoslavije služila kao pogonsko gorivo brojnim srpskim nacionalistima i crkvenim prvacima koji su se natjecali u raznim oblicima potpaljivanja vatre pod međunacionalne odnose, prvenstveno Srba i Hrvata, što je u konačnici dovelo do raspada zemlje, a kasnije i do bratoubilačkog rata. Ne čudi da je Milorad Dodik upravo Gideona Greifa imenovao na čelo Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.” pisao je novinar Saša Kosanović u tjedniku Novosti prije dvije godine.

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk ne jednom mi je rekao, čak i pred kamerama, da su i brojke srpskih mitomana i one hrvatskih revizionista iz Glasa Koncila – nemoralne brojke

Greif, autor knjige ”Jasenovac – Auschwitz Balkana” koja se u Srbiji prodaje po suludoj cijeni, višoj od sto eura, nabacuje se stotinama hiljada žrtava bez ikakvih problema i dokaza. Tako u jednom intervjuu govori o najmanje 700.000 ubijenih, dok u drugom cifra skače na 800.000.

Kolega Kosanović svjedočio je jednoj od njegovih tribina u Privredniku u Zagrebu, kada je vladika Jovan kazao: ”Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i u Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči s profesorom Gideonom Greifom, koji se pojavio u Srbiji. Svi znamo tko je, profesionalni historičari znaju tko je, svi znaju da je cirkus jer Greif već govori o 1.400.000 žrtava Jasenovca – znači, nije riječ ni o 700.000 nego o 1.400.000 – i nauka, struka šuti (…) Znači, postavlja se ozbiljno pitanje etike u struci historičara. Imamo državni projekt revizije u Srbiji, nemojmo se zavaravati, i struka se ponaša kao da se to dešava u nekoj drugoj državi… Kao što se svatko bori ovdje i negdje drugdje protiv toga da je Jasenovac bio nekakvo lječilište, mi smo dužni da se oglasimo i po ovoj stvari.”

Vladika Jovan ne jednom mi je rekao, čak i pred kamerama, da su i brojke srpskih mitomana ili hrvatskih revizionista iz Glasa Koncila – nemoralne brojke te da je dobro što su i stručnjaci Spomen-područja Jasenovac (SPJ) i Muzeja žrtava genocida iz Beograda stigli do približno sličnih podataka.

Je li ukupni broj ubijenih u Jasenovcu 83.145, kako trenutno govore podaci SPJ-a, ili je brojka bliža onoj Muzeja holokausta u Washingtonu (realnijih 120.000), manje je sada bitno. Vrlo je važno što Srpska Pravoslavna Crkva daje tako vrijedan doprinos povijesnoj istini.

Članak je prenet sa portala autograf.hr.

Članak je prenet sa portala autograf.hr.

Click