Prijetnje novinarima svakodnevnica: Svaki napad i prijetnje do kraja istražiti i kazniti!

20. December 2020.
Brojne reakcije na prijetnje smrću redakciji Nezavisnih novina.
buka
Fotografija preuzeta sa portala Buka

Od juče stižu brojne oštre reakcije na prijetnje smrću koje su upućene redakciji Nezavisnih novina.

Redakciju Nezavisnih novina juče je sa nepoznatog broja stigao poziv, a osoba sa druge strane linije rekla je da redakciju zatvore ranije, jer će biti mrtvih. Prijetnja je odmah prijavljena policiji.

Prijetnja je upućena sa nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identifikovati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina rekla je da su prijetnje svakodnevnica skoro svakog medija jer su novinari oduvijek tome izloženi i na meti raznih frustracija.

“Još ako se sjetimo onog istraživanja da skoro svaki četvrti građanin RS misli da je u redu udariti novinara, jasno je da atmosfera za normalan rad nikad nije bila sjajna.  Poruke podrške od juče stižu bez prestanka i zaista smo zahvalni i znači nam mnogo, pogotovo od naših kolega koji znaju da ovakva situacija nije prijatna.   Međutim, ono što je možda važnije je da se još jednom pošalje apel da se svaki napad i prijetnja na novinare do kraja istraži i kazni i time obeshrabri svaka buduća namjera da se nasrne na medij jer neko nečim nije zadovoljan”, rekla je za BUKU Gojković Arbutina.

Ona dodaje da policija i kad uradi svoj dio posla, sve staje na tužilaštvu i rijetko koja prijetnja i napad dobije sudski epilog.

“Jedna izmjena u Krivičnom zakoniku i tretiranje napad na novinara kao na službeno lice bi sigurno pomoglo da se smanji broj nasilja nad medijima, ali još čekamo političku volju za to. Svaka od poruka koju smo primili sadrži sličan apel – poziv sistemu da se stvori siguran ambijent za rad medija i da se bez izuzetka procesuira svaka ovakva i slična prijetnja i shvati krajnje ozbiljno”, ističe Sandra.

Društvo novinara BiH pozvalo je nadležne institucije da što prije identifikuju i sankcionišu osobu koja je uputila prijetnje smrću redakciji “Nezavisnih novina”.

“Smatramo da je brza i efikasna akcija institucija za provođenje zakona važna ne samo da se riješi ovaj slučaj, nego da se konačno pošalje poruka da prijetnje i napadi na medije neće ostati nekažnjeni”, istaklo je Društvo novinara BiH.

Dodaju da ovo, nažalost, nije usamljeni slučaj upućivanja ozbiljnih prijetnji medijima u BiH, a većina ih je ostala neprocesuirana ili nesankcionisana.

“Nadamo se da će institucije u ovom slučaju shvatiti ozbiljno prijetnju medijima kao prijetnju slobodi izražavanja kao jednom od temelja demokratskog društva”, zaključuje se u saopštenju.

Upravni odbor Savjeta za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji “Nezavisnih novina” i ugrožavanje sigurnosti urednika i novinara.

“Apelujemo na nadležne institucije da što prije reaguju i otkriju osobu koja je uputila prijetnje novinarima i redakciji ‘Nezavisnih novina. Ovakvi postupci najstrožije moraju biti osuđeni i adekvatno kažnjeni”, rekli su iz Savjeta za štampu.

Prema njihovim riječima, posljedice nekažnjavanja opasne su, ne samo po kolege kojima su prijetnje upućene, već i po slobodu informisanja i demokratsko društvo u cjelini.

“Upućivanje prijetnji, zastrašivanje i sprečavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, krivična su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva”, istakli su iz Savjeta.

Oni pozivaju nadleđne institucije da učine sve kako bi se ovo djelo što prije rasvijetlilo.

“Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije poziva nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštva u BiH da učine sve kako bi ovaj čin zastrašivanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen”, piše u saopštenju Savjeta.

Savjet za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu “Nezavisnih novina”, koje su punopravni član Savjeta, i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom.

Ambasada SAD-a u BiH takođe je osudila danas prijetnje upućene redakciji Nezavisnih novina.

“Najoštrije osuđujemo prijetnje koje su dobile Nezavisne novine i očekujemo brzu istragu kako bi odgoovorni za to odgovarali. Medijska sloboda je szub demokratije i mora biti zaštićena i garantovana za novinare i medijske kuće”, navedeno je na Twitter nalogu američke Ambasade.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti novinara i drugih uposlenika Nezavisnih novina iz Banje Luke.

“Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije Nezavisnih novina predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača, te poduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti oštro sankcioniranje navedenih prijetnji”, ističe se iz Upravog odbora BH novinara.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost ozbiljnim povećanjem nasilja nad novinarima u BiH, podsjećajući kako je Linija za pomoć novinarima evidentirala 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću tokom 2020.

“Ni jedan od ovih slučajeva nije okončan kažnjavanjem napadača! Zbog toga još jednom naglašavamo da je svaki ovaj slučaj ozbiljno krivično djelo, koje zahtijeva hitnu reakciju i odlučne mjere policije, pravosudnih i drugih institucija radi kažnjavanja nasilnika. Samo se oštrim kaznama i pravnim mjerama mogu zaustaviti prijetnje poput ove upućene redakciji Nezavisnih i zaustaviti novo nasilje prema medijskim profesionalacima u BiH!“, ističu.

Tekst je prenet sa portala Buka.

Click