Zadovoljstvo u tekstu – Mošnice

16. July 2021.
U novoj epizodi podkasta “Zadovoljstvo u tekstu” pod nazivom “Mošnice” Vladimir Cerić i Biljana Srbljanović razgovaraju o novom romanu sudije Miodraga Majića “Ostrvo pelikana”, koji je do sada imao čak trideset izdanja.
lukas-majic.jpg
Foto: Remarker

Ovaj bestseler, prema kome se priprema i igrana serija, zasnovan je na istinitom slučaju sudijine oslobađajuće presude za prestupnika, u slučaju prinudnog braka romske devojčice od trinaest i po godina i romskog muškarca od 22, koja je izazvala velike polemike u javnosti, označena kao rasistička kultur-fašistička i neokolonijalna, posebno zbog ponižavajućeg odnosa Sudskog veća prema Romima. Majić je autor idiosinkratskog stila, pisac koji objavljuje rat sintaksi, a koga su napali pridevi i prilozi, kao i apstraktne i gradivne imenice, da ga udave i sa kojima se kroz čitavu knjigu nasmrt rve. Sama knjiga je amalgam auto-fan fikcije, trilera i proceduralnog romana, a negde između “Hajdi” i “Borata”.

Kakve su to gospodske mošnice, da li je indigo odelo prikladno za sahranu (kao i uopšte), da li je Sardinija u Provansi, a Skadar u Siriji i da li je potrebno doneti zakon po kome pisac na raspolaganju može imati najviše 1000 prideva za celu knjigu, pa nek se metne u tu ekonomiju kako zna; slušajte, komentarišite, šerujte i šaljite, mnogo nam znači!

Dizajnerka zvuka: Lidija Mirović

Članak je prenet sa portala Remarker.

Članak je prenet sa portala Remarker.

Click