Grupna osveta optuživanih za ubistvo Slavka Ćuruvije (VIDEO)

27. June 2024.
Nova tužba nekadašnjih optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije protiv fondacije Slavko Ćuruvija. Naime, posle tužbe bivšeg načelnika Beogradskog centra resora državne bezbednosti Milana Radonjića, fondaciju je sada tužio i Milan Kurak, koji je tokom suđenja optuženima sve vreme bio u bekstvu. 
Veran Matić Nova s
Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbedbost novinara. Foto: Snimak ekrana youtube kanala Nova S

Izvor: Nova S

Zbog povrede ugleda i časti, Miroslav Kurak tužio je Fondaciju Slavka Ćuruvije tražeći odštetu od 500.000 dinara. Kao i u slučaju Milana Radonjića, tužba se odnosi na saopštenje u kome je porodica ubijenog novinara rekla da se ne slaže da se Kurak i Radonjić oslobode krivice.

“Nova tužba predstavlja nastavak pritiska na Fondaciju koja nosi ime ubijenog Slavka Ćuruvije, ali i nastavak progona ubijenog novinara četvrt veka nakon ubistva. Uprkos pritiscima, naša misija ostaje ista, insistiranje na pravdi za ubijene novinare, ali i sve medijske radnike koji zbog svog rada trpe nasilje, pretnje i pritiske”, saopštenje Fondacije.

 

Da je u pitanju jedna vrsta iscrpljivanja smatra i naš sagovornik. Podseća da su brojni primjeri do sada ukazivali da je u pitanju ozbiljna manipulacija onih koji žele da se ubistvo Slavka Ćuruvije nikada ne reši.

“Možemo očekivati, na primer sledeći scenario, da Slavka Ćuruvije fondacija izgubi nekoliko ovakvih postupaka i da osnivači nemaju novca da plate i da se onda u zatvoru nađe Jelena Ćuruvija, Slavkova ćerka i svi ostali iz Fondacije Slavko Ćuruvije da se ova fondacija zatvori. I to bi zaista bio ovako jedan ciničan, ne samo ciničan, nego i tragičan kraj jedne priče koja čak ima neku određenu logiku”, ističe Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbedbost novinara.

Logika se uočava utoliko što smo nedavno imali još jedan primer gde je napad na novinara ostao nekažnjen i bez indicija da će se ikada rešiti.

“Pre neki dan smo imali situaciju u kojoj je naš kolega udaran pesnicom. Onda je napadač otišao u redakciju i hitno prvi pozvao policiju i rekao da je on udaran. I imamo sada situaciju da odjednom nema dokaza i odjednom će se sada uvoditi nekakav postupak koji će onoga koja je žrtva pretvoriti u počinioca, odnosno napadača. Dakle, imamo na sceni jednu vrlo perverznu situaciju”, ističe Matić.

Veoma su zabrinuti i iz NUNS-a. Kažu da sve što se dešava Fondaciji je na neki način i atak na sve nezavisne novinare u Srbiji.

“Zato ubistvo, znamo da je ubistvo, čoveka nema, mi nemamo krize. A sada oni koji su sumnjičeni, ali još pokušavaju da na neki način unište Fondaciju Slavku Ćurovija koja je i osnovana sa ciljem da se pameti lik i delo Slavke Ćurovije, da pomogne na neki način”, kaže Tamara Filipović iz NUNS-a.

Podsetimo, u februaru ove godine Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti Srbije osuđenih za učešće u ubistvu novinara Slavke Ćurovije. Ta odluka šokirala je javnost, a iz Fondacije presudu su opisali kao duboko uznemirujuću.

“Očekujem da se sa ovim suđenjima otvori i pitanje odgovornosti Državne bezbednosti. Dakle, Državna bezbednost imala 28 agenata u tom kraju. Dakle, oni su jedini bili. Kako to da oni nisu otkrili odmah ili u nekom narednom periodu bilo šta o ovom ubistvu. I mislim da će to biti zanimljiva priča. Naravno, treba i otvarati i sasvim druge priče. I ovde, profesija mora da bude solidarna, ne samo u Slavku Ćuroviju i fondaciju, nego u sve kolege koje se na sličan način nalaze u sličnim problemima, jer kreću slapp tužbe da funkcionišu kao novi oblik represije, a ovo ćemo veoma brzo moći da čitamo i kao slapp tužbe”, zaključuje Matić.

Click