LuL br. 56 – Na čijoj su strani naši gradovi?

10. October 2019.
Sa oktobrom i jeseni stiže i novi, 56. broj magazina Liceulice. Ovaj put smo se bavili gradovima i životom u njima. Zanimalo nas je stanovanje i zašto o njemu moramo govoriti kao o pravu, a ne kao o privilegiji, ali bavili smo se i korišćenjem i uređivanjem javnih prostora.
enis-cisic-naslovnica-final-web.jpg

Broj je rađen u saradnji sa platformom za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko.org, a u oblikovanju teme broja su nam posebno pomogle Iva Čukić i Jovana Timotijević koje su i pisale tekstove u kojima se, na brojnim primerima i iz različitih perspektiva, govori o tome kako možemo prići temi stanovanja.

Osim ova dva teksta, u okviru teme broja možete čitati i vrlo zanimljiv tekst Ričarda Seneta u kome produbljuje koncepte tzv. zatvorenih i otvorenih gradova, intervju sa Demetreom Anastasakisom koji je u Brazilu poznat i kao „arhitekta za siromašne“, a možete čitati i reportažu iz Egzarhije, atinske četvrti u kojoj različiti aktivistički kolektivi pokušavaju da sprovedu svojevrsni samoupravni eksperiment.

Kao i obično, u magazinu Liceulice imate priliku da pročitate niz tekstova na razne društveno odgovorne teme. Ovaj put, tu je i priča o prodavcima bečkih uličnih novina „Avgustin“, tekst Jasne Dimitrijević o romanu „Kintsugi tijela“ Senke Marić koji je, osim zbog svojih književnih kvaliteta, izuzetno važan i zbog tema koje otvara, kao i tekst Dragane Nikoletić o migrantima koji su u Centru za azil u Krnjači uključeni u reciklažno-umetnički projekat. A u stalnim rubrikama, kao što su to rubrike „Devedeset procenata“ ili „Mala škola medijske pismenosti“, čitajte o tome kako se u Srbiji dobija mogućnost socijalnog stanovanja ili o tome kakvu ulogu mediji imaju u formiranju predrasuda prema pojedinim društvenim grupama.

Fotografije u našoj galeriji u ovom broju približavaju nam dva vrlo zanimljiva aktivistička murala Vedrana Štimca, umetnika iz Pule, dok naslovnu stranu potpisuje sjajni sarajevski ilustrator i strip crtač Enis Čišić.

Članak je prenet sa portala LICEULICE.

Članak je prenet sa portala LICEULICE.

Click