Nastavljeno suđenje KRIK-u po tužbi predsednikovog kuma

27. June 2024.
Suđenje novinarima KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora javnog preduzeća „Elektromreže Srbije” i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nastavljeno je juče davanjem iskaza tuženih članova redakcije. Petrović je tužbu podneo zbog priče u kojoj je KRIK otkrio da je nekada poslovno sarađivao sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji.
IMG_2434
Novinarka Sofija Parojčić, advokatica Kruna Savović, urednik Krika Stevan Dojčinović i novinarka Bojana Jovanoviž. Foto: Veran Matić

Autorka: Sofija Parojčić, Izvor: KRIK

Tuženi urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da je priča zbog koje je Petrović tužio KRIK od interesa za javnost jer se radi o dve poznate ličnosti koje su poslovno sarađivale.

„S jedne strane imate osobu iz političkog miljea, a s druge iz podzemlja, koje su imale poslovnu vezu. Mi nigde u tekstu ne tvrdimo da su se oni zajedno bavili kriminalom”, rekao je Dojčinović.

Dojčinović je naveo i da je vest o Staminirovićevom ubistvu u Kolumbiji 2020. godine bila vest meseca jer je on bio poznat kao osoba iz kriminogene sredine, ali i zbog činjenice da je otputovao u Kolumbiju u trenutku kad je ceo svet bio „zaključan” zbog pandemije koronavirusa.

Sudiju Milenu Vasić Pejčić najviše je zanimalo kako su novinari KRIK-a saznali da je Stanimirović kriminalac i da li protiv njega postoji osuđujuća presuda, o čemu je Dojčinović iscrpno govorio. Posle više od pola sata odgovaranja na pitanja sudije o Markosu rekao je: „Imam utisak kao da nas je Stanimirović tužio, ne razumem zbog čega su pitanja samo o njemu.”

„Bitno je da ja razumem, verujem i da kolege razumeju”, kratko je odgovorila sudija Vasić Pejčić, nakon čega je nastavila da postavlja pitanja o Markosu – Dojčinoviću, a potom i tuženoj Bojani Jovanović, zamenici urednika KRIK-a i koautorki ove istraživačke priče.

Jovanović je objasnila da je tokom istraživanja prikupila informacije o Stanimirovićevim aktivnostima iz Europola, ali i od policija iz Perua, Kolumbije i Portugala, koje su vodile istrage i imale saznanja da je Stanimirović umešan u međunarodni šverc droge.

Ona je istakla i da je postupala sa dužnom novinarskom pažnjom – sve informacije je proverila na više strana i kontaktirala Petrovića pre objavljivanja priče.

„Spustio je slušalicu kada sam se predstavila, nakon čega sam mu poslala detaljna pitanja. Objavili smo njegove odgovore u celosti, čak i delove u kojima je navodio i da smo zlonamerni i da prestanemo da ga zovemo. Nakon objavljivanja priče poslao nam je demanti, koji smo takođe u celosti objavili”, rekla je Jovanović.

Suđenje po tužbi predsednikovog kuma počelo je u martu ove godine, kada je on dao iskaz.

Petrović je tada je rekao da tužbu podneo jer ga je uvredio naslov „Predsednikov kum imao firmu sa Markosom – kriminalcem uključenim u međunarodni šverc kokaina“, ali i zbog toga što ga, kako tvrdi, novinari povezuju sa osobom koja je umešana u međunarodni šverc kokaina.

U tekstu zbog koga nas je tužio otkrili smo da je od 2004. do 2010. imao firmu za telekomunikacije sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, poznatim kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji. Nigde u tekstu ne stoji da je Stanimirović bio umešan u poslove sa švercom droge dok je imao firmu sa Petrovićem niti da je firma bila uključena u bilo kakav ilegalni posao.

Ovo je, podsetimo, treća tužba koju je Petrović podneo protiv KRIK-a. Tužbom traži da se tekst obriše sa sajta KRIK-a, zabrani da se dalje piše o ovoj temi, kao i da mu novinari isplate 200.000 dinara na ime duševnih bolova.

Suđenje po prvoj Petrovićevoj tužbi pravosnažno se završilo u korist KRIK-a, a po drugoj su novinari prvostepeno oslobođeni i čeka se konačna odluka Višeg suda.

KRIK smatra da su ove tužbe SLAPP tužbe kojima je cilj da se novinari zastraše i i prestanu da izveštavaju o moćnim ljudima iz vlasti i onima bliskih njima.

 

Tekst je prenet sa portala KRIK.

Click