Veran Matić: Umesto o etičnosti, mediji vode računa o broju klikova

3. May 2023.
Svetski dan slobode medija, 3. maj, ustanovljen je 1992. godine - kao podsetnik predstavnicima vlasti širom sveta na njihove obaveze, pre svega kreiranje ambijenta u kojem novinari mogu da rade slobodno i profesionalno. Istovremeno je preporuka medijima da preispitaju svoj profesionalizam i novinarsku etiku. Obeležavanje ovog datuma, danas je palo u senku tragedije koja se dogodila u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru a na kojoj su po pitanju profesionalizma i etike u izveštavanju na testu pali brojni mediji.
APTOPIX Serbia School Shooting
Beograd. Foto: Beta/AP Photo/Milos Miskov

“Nažalost mi živimo u društvu koje je vezano za broj klikova na ili na broj gledaoca i apsolutno niko više ne vodi računa o etičnosti. Najveći deo medijske scene je needukovan i neobrazovan kada je reč o etici. Mnogi ne priznaju novinarski kodeks i otvoreno govore o tome da ga ne priznaju. Da je samo je važno koliko ćete zaraditi novca ili imati veću posećenost je nešto što je svetski trend i u isto vreme nedopustivo”, kaže za Marker Veran Matić predsednik ANEM-a.

Danas su mediji objavljivali fotografije i snimke maloletnih učenika. Objavljeno je ime i prezime i fotografija dečaka koji je pucao. Izjave su uzimane od vidno potresene dece a pre zvaničnog saopštenja policije – mediji su satima licitirali brojem žrtava. Sve to je grubo kršenje novinarskog kodeksa koji između ostalog propisuje da maloletnici mogu da se intervjuišu samo u prisustvu roditelja, da novinar ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, da mora da ima svest o mogućim posledicama po žrtve ili počionice, ukoliko se otkrije njihov identitet.

Veran Matić ističe da su uz medije u ovom slučaju zakazale i institucije.

“Institucije moraju da imaju za ovakve trenutke izvežbane predstavnike za štampu- policija, ministarstvo prosvete, Vlada, koji će biti na raspolaganju novinarima u svakom trenutku. Ovako jurnjava za informacijama ili poluinformacijama može samo da napravi štetu. Jako je važno da se iz ovoga izvuku pouke i da se daju neke ozbiljnije obavezujuće preporuke medijima i da mediji snose određene konsekvence. Važno je pronaći mehanizme da se spreči bilo kakvo poigravanje sa emocijama i da se nanosi dodatna šteta onima koji su već doživeli nešto strašno”.

Osim senzacionalističkog izveštavanja pojedine mediji u Srbiji su i promoteri nasilja – kroz verbalne obračune sa neistomišljenicima ili direktne prenose nasilnog ponašanja u rijaliti programima. Sve to dešava se i na nacionalnim frekvencijama bez adekvatne reakcije za to nadležnog regulatornog tela. Povodom današnje tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar i najavljenih dana žalosti, REM se oglasio preporukom da mediji u tom periodu prilagode program i emituju “umetničku i instrumentalnu muziku molskog tonaliteta”.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click