Veran Matić: Napad na Daška Milinovića me je podsetio na ubistvo Milana Pantića, slučaj se mora što pre rasvetliti

16. April 2021.
Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže za Insajder da je nakon napada na radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića pokrenut mehanizam sa kontakt tačkama kako bi napadači bilo što pre pronađeni. Matić kaže da ga je način napada, pokašaj udarca šipkama po glavi, podsetio na ubistvo novinara Milana Pantića i da i zbog toga napadu na Milinovića mora da pristupi naozboljnije i da se slučaj reši bez odugovlačenja.
DONACIJA PKS STANOVNISTVU HRVATSKE POGODJENOM ZEMLJOTRESOM
Veran Matić. Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Odmah po saznanju za napad pozvao sam Daška, a onda i načelnika novosadske policije generala Slobodana Malešića koji je u Radnoj grupi za bezbednost novinara. Policija je ubrzo došla u Urgentni centar gde je Daško bio u tom trenutku. Dakle, odmah je pokrenut ceo mehanizam sa kontakt tačkama koji za sada dobro funkcioniše.”, kaže Veran Matić.

U istragu je uključeno i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

“Postoje realne šanse da se napadači identifukuju jer ih je Daško Milinović sinoć primetio u blizini stana”, navodi Matić.

On smatra da je da policija što pre reaguje jer bi svako odugovlačenje nanelo štetu pre svega u smislu zaštite novinara. Matić kaže da način na koji je izvršen napad asocira na ubistvo novinara Milana Pantića u Jagodini.

“Njega su takođe napali šipkama, ali sa leđa tako da nije mogao da ih vidi. Daško ih je srećom video i uspeo da zaštiti glavu. Ovaj napad dakle nije bilo nikakvo zaštrašivanje, ovo je napad na život i tome mora da se pristupi najozbiljnije i da se napadači identifikuju i da se slučaj brzo reši”, smatra Matić.

Nažalost Daško Milinović je i ranije bio meta napada radikalnodeničarskih pokreta i fašističkih grupa, zbog toga što jasno iznosi antifašističke stavove.

“To nam još jednom pokazuje kolika je opasnost od tih radikalnih grupa i koliko ozbiljno ovo mora da se rešava”, kaže Matić.

Veran Matić , danas je, kaže “igrom slučaja i dežurni na SOS telefonu” na koji novinari mogu prijaviti svako ugrožavanje bezbednosti. Telefon je uspostavio ANEM i to je bio jedan od prvih koraka u okviru vladine grupe za bezbednost novinara. Poziv na telefon  0800-100-115 je besplatan i novinari mogu da ga pozovi ne samo kada su napadnuti nego i u svakom slučaju u kome sumnjaju na ugrožavanje bezbednosi ili imaju neke dileme.

Dvojica nepoznatih muškaraca napala su jutros Milinovića kada je krenuo na posao. Prvo su ga poprskali suzavcem a onda nekoliko puta udarili metalnom šipkom, zbog čega je prebačen na Urgentni centar. Hitnu reakciju nadležnih zatražili su Ministarstvo kulture i novinarska udruženja.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Slične objave

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click